Kevin Costner

Regissör, Skådespelare 18 Januari 1955 Lynwood, California, USA

Biografi

Kevin Michael Costner är en amerikansk regissör och skådespelare, född 18 januari 1955 i Lynwood, Los Angeles.

Costner föddes i Lynwood vilket är en av Los Angeles södra förorter, Kalifornien som den yngsta av tre söner till William Costner, en elektriker, och Sharon Tedrick.  På 1980-talet hade Costner huvudrollen i en del mer eller mindre framgångsrika filmer, bl.a. De omutbara och Drömmarnas fält. 

1990 blev Costners stora genombrott då han förutom manus och regi även spelade huvudrollen i Dansar med vargar. Filmen blev en världssuccé och vann två Oscar för bästa regi och bästa film, Costner blev även nominerad för bästa huvudroll.

Han fick sedan enorma framgångar med filmerna Robin Hood: Prince of Thieves, JFK och Bodyguard där han spelade mot sångerskan Whitney Houston. Han blev hyllad för sin insats som skurk i Clint Eastwoods film A Perfect World och Costners egna Waterworld som kom 1995 var den dittills dyraste filmen att spela in någonsin. Resterande tid av 90-talet kantades dock Costners karriär av idel floppar, bl.a. The Postman - budbäraren som blev totalsågad av kritikerna.

Efter ett par år med mindre framgångsrika filmer har Costner på senare år gjort comeback med The Guardian och Mr. Brooks som både fick bra kritik och även mottogs väl av publiken. 2012 vann han en Emmy Award i kategorin "Bästa manliga skådespelare – miniserie eller film" för sin roll i Hatfields & McCoys. Även vid Golden Globe-galan 2013 utsågs han till "Bästa manliga huvudroll – miniserie eller TV-film".
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
magiul
Costner är på G som skådis igen. Under 2014 är han aktuell i 5(!) filmer, vilket måste vara något slags rekord för honom. Vet inte varför han fått ett sådant uppsving riktigt, och även om det inte verkar bli några minnesvärda rullar är det ändå kul att få se honom lite mer flitigt igen.
Wugllabang
Nja, har lite svårt för honom måste jag säga. Han är inte på något sätt dålig, men jag tycker att kan bli lite väl mesig och tillbakadragen ibland när han i själva verket ska var hård och farlig. Men visst han är ju en bra skådespelare.
Visa fler (5)