Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 februari 2012 | 21:01

15 anledningar att älska filmvåren

Efter en lång och mörk vinter av tunga dramer och svenska bottennapp ser vi äntligen ljuset på biohimlen.

De kommande månaderna kännetecknas filmutbudet av spektakulära monster-fighter, Oscarsvinnande kärleksförklaringar till filmkonsten - och ett första smakprov på sommarens superhjälteorgie.

MovieZines läsare har rankat vårens mest efterlängtade filmer:

15. Wrath of the Titans

"Clash of the Titans", hör kanske inte till filmhistoriens finaste ögonblick, men det hindrar inte en uppföljare - om än titeln anpassats kanske just för att slippa alltför tråkiga associationer. Filmen utspelar sig tio år efter den förra och vi får se om Jonathan Liebesman ("World Invasion: Battle Los Angeles") lyckas göra ett bättre jobb än Louis Leterrier. Känn på vreden den 30 mars.

14. 21 Jump Street

Förhandsrapporterna har nästan bara gott att säga om Channing Tatums och Jonah Hills actionkomedi: här spelar de två snutar som går undercover och hamnar åter i skolbänken. Det kan bli en nostalgisk och kul comeback för 80-talets sköna snutfilmer. Premiär 20 april.

13. The Dictator

Sin vana trogen har Sacha Baron Cohen låtit sin karaktär exponeras flitigt i media långt innan premiären. Vi som minns och älskade "Borat" eller "Brüno" kan se fram emot ännu en skruvad karaktär, (om än minus dokumentärkänslan denna gång) i general Aladeen, löst baserad på Saddam Hussein och andra ledare med tveksamma metoder. Megan Fox spelar sig själv och premiären är den 16 maj.

12. The Artist

Den där franska/belgiska, svartvita stumfilmen som hela världen tokhyllat sedan premiären i Cannes 2011, har äntligen nått våra biografer. Det är en tidsresa och ett glädjepiller i samma förpackning som med all rätt tog hem fem Oscars nyligen. Låt dig svepas med från 9 mars.

11. Dark Shadows

Tim Burton har varit flitig igen och ger oss två nya filmer under året. I väntan på stopmotion-animerade "Frankenweenie" får vi den mörkare, vuxnare skräcksagan "Dark Shadows", baserad på en klassisk tv-serie med samma namn. Michelle Pfeiffer, Chloe Moretz, Alice Cooper med flera gör några av de udda karaktärer som spökjägaren Barnabas Collins möter på. Han spelas givetvis av Johnny Depp. Premiär 16 maj.

10. The Woman in Black

Daniel Radcliffe har blivit vuxen och skakat av sig trollkarlsmanteln. Här spelar han en ung advokat i ett läskigt hus på den engelska landsbygden. Regissören har tidigare skrämt slag på oss med "Eden Lake", och nyligen slog "The Woman in Black" alla rekord som den mest inkomstbringande brittiska rysaren på 20 år. Premiär 27 april.

9. Iron Sky

En film så udda att den måste ses med egna ögon. Du trodde att nazisternas välde tog slut med andra världskriget? Tänk om - de har bara gömt sig på månen fram tills nu, och planerat sin nya attack. Mycket specialeffekter och humor ser det ut att bli i denna finska (!) storsatsning, den dyraste filmen i vårt kära grannlands historia. På bio 18 april.

8. John Carter

Mer äventyr i rymden, här lite mer barnvänligt får man anta, när Disney producerar och Andrew Stanton ("Wall-E") står för regi. Taylor Kitsch spelar titelrollen, en jord-gubbe som förflyttas till Mars bara för att möta på jättemonster och en prinsessa som måste räddas från nyss nämnda monster. Hur det går får vi se redan 9 mars.

7. Battleship

Taylor Kitsch är tillbaka! Efter att ha bekämpat ovan nämnda rymdmonster, får han ta itu med en utomjordisk attack på hemmaplan. Kitsch, Alexander Skarsgård och Rihanna (!) är det otippade militärteamet som får ufos på halsen i Peter Bergs actionäventyr. Premiär 13 april.

6. Hunger Games

Hajpen hos tonårspubliken börjar närma sig rena "Twilight"-hysterin. Den efterlängtade filmatiseringen av Suzanne Collins roman, den första av tre i serien, utspelar sig i en dyster framtid där tonåringar tvingas slakta varandra i en livesänd dokusåpa. Stjärnskottet Jennifer Lawrence har pilbågen redo och siktet inställt på två superframgångsrika uppföljare. Spelen börjar 23 mars.

5. Men in Black III

Dags att bli nostalgisk när alienjagande agenterna K och J kommer tillbaka på vita duken. Denna gång har K (Tommy Lee Jones) hamnat i trubbel och J (Will Smith) kan bara rädda honom genom en resa tillbaka till 1960-talet. Josh Brolin spelar K i yngre version och Barry Sonnenfeld är självklart tillbaka bakom spakarna. Är svart åter det nya svarta? På en biograf nära dig från 25 maj.

4. Hugo Cabret

Martin Scorsese och familjefilm, det är sällan vi hör det i en och samma mening. Men så har det också blivit en ytterst lyckad kombination, när han berättar historien om en föräldralös pojke som bor på en parisisk tågstation och letar delar till en speciell robot som hans far började bygga. Många sköna överraskningar väntar både de stora och små filmälskare, som ger "Hugo Cabret" en chans på 3D-dukarna från 16 mars.

3. Underworld Awakening

Varulvar och vampyrer har lite ofrivilligt blivit någon slags Harlequin-lovers på senaste. Kan "Storm"-duon Mårlind och Stein återge de klassiska filmmonstren deras gamla skräckstatus? En sak är säker, Kate Beckinsale är tillbaka som Selena och fighterna är snyggare än någonsin, att döma av trailern till Underworld-sagans fjärde del. Se den från 23 mars.

2. American Pie: Reunion

Få komedier har blivit så hajpade och omtalade här på MovieZine som "American Pie: Reunion". Men så är också hela original-gänget tillbaka, efter ett decennium av tveksamma direkt-till-DVD-uppföljare. Lite äldre har de blivit, men knappast mognare. Återförenas med Jason Biggs, Alyson Hannigan, Sean William Scott och Stiflers morsa på bio den 5 april.

1. The Avengers

Pam-pa-ram-pam! Vårens mest efterlängtade film är "The Avengers", och inte så konstigt heller när man samlat flera av de hetaste superhjältarna i en och samma actionrulle. Iron Man, Captain America, Hulken och några till ställs mot omöjliga hot i det Joss Whedon-regisserade äventyret. Det lutar åt spandex och explosioner i massor i den första av sommarens popcorntuggande blockbusters. Den är här redan 27 april.

Listan har sammanställts av antalet "pepp!" som MovieZine-medlemmar lämnat på filmernas respektiva sidor. Observera att premiärdatumen kan ändras.

Vilken av filmerna ser du mest fram emot i vår? Kommentera nedan.

| 28 februari 2012 21:01 |