Film

Skribent

Peter Lithell

27 februari 2015 | 18:00

12 skådisar som kunde ha fått ikoniska filmroller

Tom Cruise som Iron Man, John Travolta som Forrest Gump eller Russell Crowe som Wolverine? Faktum är att ovanstående var nära att bli verklighet. Läs vidare för mer om Hollywoods mer udda rollbesättningar som var nära att gå i lås.
När man blickar tillbaka på klassiska och extremt framgångsrika filmer är det ofta svårt att tänka sig någon annan skådespelare i titelrollen. Det är dock precis det vi skall kika närmare på nedan: skådisar som kom väldigt nära ikoniska filmroller men av olika skäl föll på mållinjen. I många fall skall vi nog vara tacksamma för att det hela gick som det gick. Samtidigt är det svårt att låta bli att spekulera i hur det kunde ha gått om exemplen nedan hade blivit verklighet. 

1. Tom Cruise som Iron Man


Långdragna diskussioner fördes mellan produktionsbolaget och Tom Cruise för att få honom att axla rollen som Tony Stark. Vad kommer härnäst? Tom Cruise som Jack Reacher. Haha. 


2. Sean Connery som Gandalf 


Peter Jackson ville verkligen se Sean Connery som Gandalf. För "Sagan om Ringen" (2001) erbjöds han 30 miljoner dollar samt 15% av det filmen drog in, varav det sistnämnda uppskattas till drygt 450 miljoner dollar. Sean tackade nej då han inte förstod manuset. Ouch. 


3. Julia Roberts som Catherine Tramell 


Japp, Julia Roberts var tilltänkt för rollen i "Basic Instinct" (1992) som senare gick till Sharon Stone. Den berömda bäverscenen blir helt plötsligt… tja… mer fel.


4. Edward Furlong som Spider-Man 


Under 90-talet försökte James Cameron upprepade gånger få till en film om Spider-Man. Vid ett av tillfällena ville han att Edward skulle dra på sig trikåerna. Ett tyngre substansmissbruk kom dock emellan och det skulle dröja ett antal år innan vi fick se Spindeln på vita duken med Tobey Maguire i huvudrollen. I den överlastade "Spider-Man 3" (2007) bjöds vi i och för sig på en läskig emo-version av Peter Parker vilket får anses vara nära nog. 


5. Tom Selleck som Indiana Jones


Innan Harrison Ford gjorde Dr. Jones till ett kultfenomen genom "Jakten på den försvunna skatten" (1981) erbjöds Tom Selleck rollen. Han tackade nej för att göra ytterligare en säsong av "Magnum, P.I." Ibland är det surt att vara trygghets-junkie. 


6. Jeremy Irons som Hannibal Lecter 


Det är svårt att tänka sig någon annan än Anthony Hopkins i rollen som Hannibal the Cannibal. Jeremy Irons erbjöds dock rollen dessförinnan; något som för all del kunde ha blivit rätt intressant. 7. Alec Baldwin som Richard Kimble


Innan Harrison Ford tog sin an rollen i "Jagad" (1993) med den äran var tanken att Alec skulle spela den efterlyste doktorn. Inte så tokigt jämfört med många av konkurrenterna på denna lista. 


8. Eric Stoltz som Marty McFly


Även om Eric Stoltz har gjort en shitload av filmer har han aldrig riktigt nått längst upp i Hollywoods näringskedja. Huvudrollen i "Tillbaka till framtiden" (1985) skulle kanske kunna ha ändrat på det. Faktum är att Eric fick rollen och även filmade två veckor. Därefter kom regissören Robert Zemeckis på att Eric inte var tillräckligt rolig. Andrahandsvalet Michael. J. Fox ryckte in och resten vet ni… 


9. Russell Crowe som Wolverine


Inför den första "X-Men" (2000) var bland andra Russell nära att få rollen som nu är så totalt förknippad med Hugh Jackman. 


10. John Travolta som Forrest Gump


John Travolta som Forrest Gump? Jag hade lätt pyntat ut för en biobiljett. Om John hade spelat Forrest med samma subtilitet som i "Battlefield Earth" (2000) hade det kunnat bli magiskt. 


11. Dustin Hoffman som Deckard 


I en intressant castingtwist erbjöds Dustin rollen som Deckard i "Blade Runner" (1982). Han drog sig ut på grund av större rewrites av originalmanuset och skulle tydligen ha spelat rollen mörkare än vad Harrison Ford gjorde. Fan tro´t…


12. Nicole Kidman som Jane Smith


NIcole skulle ha spelat mot Brad Pitt i "Mr. & Mrs. Smith" (2005) men det hela slutade med att båda hoppade av. När Angelina kom in i bilden hoppade Brad på igen. Resultatet: Lite mer personkemi i en för övrigt medioker film. Så kan det gå. Fler artiklar som den här:

| 27 februari 2015 18:00 |