Film

Skribent

Hannes Kinnunen

27 november 2012 | 19:15

Vad som kunde ha blivit "Sagan om Ringen"

Idag är det svårt att tänka sig någon annan än Ian McKellen eller Elijah Wood i sina roller. Annat var det då...

Under 90-talets slut befann sig Peter Jackson i situationen där han var tvungen att rollbesätta "Sagan om Ringen", en process som tog lång tid och som gick igenom många olika skådespelare.

Här är några av de oväntade skådespelare som kunde ha blivit en del av filmerna. Vad sägs om...

...Sean Connery som Gandalf?

En av filmernas viktigaste roller ville Peter Jackson ge till en mycket legendarisk och äldre skådespelare. Han närmade sig Sean Connery och bad honom läsa manuset och överväga en del i trilogin. Sean Connery svarade med att han inte förstod manuset, ett svar som han även gav när han blev ombedd rollen som Morpheus i "Matrix".

Sean Connery fick senare djup ånger över att ha tackat nej till de olika filmserierna att han tillslut tackade ja till en annan film som han inte heller förstod manuset av, bara för att slippa gå miste om en till succé, filmen blev "The League" och Connery pensionerade sig från skådespelaryrket. 

Andra påtänkta för rollen som Gandalf var bland annat Patrick Stewart - han svarade med att han inte var speciellt förtjust i manuset och tackade därför nej. Även Sam Neill var aktuell för rollen innan man till slut bestämde sig för Ian McKellen.

...Russell Crowe som Aragorn?

Följeslagets ledare och trogna väktare Aragorn fick gå igenom många olika skådespelare förrän Viggo Mortensen blev tilldelad rollen. Peter Jacksons första val var Russell Crowe, som var tyvärr tvungen att tacka nej till projektet på grund av schemakonflikter med andra filminspelningar. Peter Jackson letade sig därför vidare till en annan av sina första val som var Daniel Day-Lewis, Lewis tackade nej till rollen rätt omgående.

Jackson frågade därför Nicolas Cage om han var intresserad av rollen, även Cage var tvungen att tacka nej på grund av familjeskäl. Till slut valde Peter Jackson att rollsätta Stuart Townsend som Aragorn. Inspelningen startade men det kändes inte rätt, Townsend var för ung och oerfaren tyckte Peter Jackson. Townsend fick sparken, Viggo Mortensen fick rollen, och allt annat är historia.

...Bruce Willis som Boromir?

Boromir, en central biroll i första filmen som under kort tid går igenom mycket, en viktig roll att fylla alltså. Bruce Willis var tidigt intresserad av rollen, Peter Jackson var dock inte lika intresserad och valde därför att leta vidare. Liam Neeson fick ett manus skickat till sig men bestämde sig för att passa. Till slut fann Peter Jackson sin skådespelare i Sean Bean.

...Jake Gyllenhaal som Frodo?

Frodo, filmens huvudroll vid sidan om ringen, den absolut viktigaste rollen att fylla. Flera hundratals skådespelare fick gå på audition för rollen och en av dem alla var Jake Gyllenhaal, som inte blev tilldelad rollen. Dominic Monaghan var också ute efter rollen som Frodo och gick på en audition, han fick inte rollen, men Peter Jackson gillade vad han såg och valde därför att rollsätta honom som Merry.

Elijah Wood valdes efter att ha skickat in ett auditonband där han läste upp stycken från boken iklädd rollen som Frodo.

Tyck till: Skulle du kunna tänka dig en "Sagan om Ringen" med någon av de här skådespelarna i en av rollerna? Kommentera nedan.

Vinn "Sagan om Ringen"-trilogin i Extended Edition på Blu-ray! Sammanlagt 15 skivor, fullmatade med extramaterial. Tävla här »

| 27 november 2012 19:15 |