Spider-Man 3 (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Peter Parker lyckas äntligen hitta en balans mellan sin kärlek till MJ och sina uppgifter som superhjälte. Hans nyupptäckta självförtroende sätts dock på svåra prov när han möter de två mest fruktade motståndarna någonsin, vilkas onda krafter och törst efter hämnd hotar Peter och alla han älskar.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SPIDER-MAN 3

Spider-Manfinalen öser på utan eftertanke
Spider-Man, Sandman, Venom och New Goblin – den stora slutstriden i ”Spider-Man 3” siktar mot att överskugga allt vi tidigare fått se under spindeltrilogins gång. Det är stort, brutalt och rätt underhållande - men som så mycket annat i denna film når den inte hela vägen fram till sitt högt uppsatta mål.

Men låt oss ta det från början. Livet ler mot Peter Parker. Doc Ock är besegrad och staden New Yorks hyllningar till folkets hjälte tar aldrig slut, vilket ger honom ett nytt självförtroende. Flickvännen Mary Jane är Broadways nya stjärna och skolan går strålande. Men saker och ting ska snart ta en mörkare vändning. En förrymd fånge blir till ett ostoppbart sandmonster och svart rymdgegga hotar att förvandla Parkers personlighet till något hans närmaste inte uppskattar. Han får konkurrens på jobbet av kaxige Eddie Brock, och dessutom har Harry Osborn hittat pappas supergömma, och är ute efter att döda sin före detta bäste vän med stil.

”Som alla bra historier, handlar den här om en flicka”, förklarade Parker i sin inledande monolog till den första filmen. Hans inte helt problemfria kärlek till M.J. har legat som ständig grund för hans berättelse, men får i del tre nästan tröttsamt mycket utrymme. Parkers frieriplaner är gulliga, men när rödtotten får konkurrens av en blond fotomodell och söker tröst hos Harry Osborn, blir konflikterna fler än i ett Big Brother-hus. De är också ungefär lika intressanta att följa, särskilt då Kirsten Dunst gör ytterst lite för att variera det plågade ansiktsuttryck hon burit i båda de tidigare filmerna.

”Spider-Man 3” är en mörkare film än föregångarna, och det är inte bara på grund av den nya, svarta dräkten. Budskapet om att välja mellan gott mot ont, hämnd eller förlåtelse yttrar sig på ett helt nytt sätt mot ettans barnvänliga pekpinnar, och även här svävar några av huvudkaraktärerna i riktig livsfara.

Samtidigt är den som två filmer i en. Sam Raimi siktar högt både vad gäller dramabiten och actionbiten, men får störst problem med att sammanfoga de två. Det höga antalet skurkar och actionscenerna, ett antal hyfsade fighter bland nästan uppenbart dataanimerade miljöer, känns mest inslängda som en ursäkt för att snart få återgå till en känslosam halvtimme av djup ångest, hämndbegär och kloka råd från tant May. Dessutom är jag nog inte den ende som saknar den härliga humorn som gjorde ”Spider-Man 2” till den mest klockrena superhjältefilm på mycket länge.

Helt besviken är jag givetvis inte, jag vet betydligt tråkigare sätt att spendera två timmar på än framför en stor sommarblockbuster. Men efter tre års arbete med en budget som sägs göra filmen till världens dyraste någonsin, hade jag förväntat mig mer. Regissören öser på utan vidare eftertanke, och det känns som vi redan sett det mesta. Snacket om en fjärde del känns överflödigt, inte för att trilogin känns avslutad men snarare för att storyn verkar uttömd. Det kommer isåfall att behövas helt nya grepp.

ONÖDIGT VETANDE Datumet för filmens världspremiär spikades redan innan "Spider-Man 2" ens hade släppts.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
17676-0
Gud vad jag älskar postern för den här filmen. Så jäkla cool. Var det bara jag eller tyckte någon annan här att det skulle ha varit mycket mer scener med Spidey i den svarta dräkten för den svarta dräkten är mycket coolare än den vanliga dräkten även om den är väldigt cool ock så.
emil0925@gmail.com
För att Sam Raimi och Sony inte kunde komma överens om vilken skurk det skulle vara. Raimi ville ha Vulture. Men efter en tids trubbel så drog sig Raimi ut ur projektet och filmen skrotades. Jag blev väldigt ledsen då :( . Jag tycker att Raimi borde ha fått bestämma för det är väll hans film.
Kevin E
*småspoilers*

Tycker att det här var den svagaste delen i serien. Helt klart är den mörkast också men det blir för mycket med alla skurkar i den här för min del. Den är dock lite för lång också, den första var jag iallafall engagerad under dom två timmarna och även den andra fast aning mindre. Det var fortfarande en helt okey film och actionscenerna var antagligen bäst här. 2/5
Visa fler (30)

Relaterade filmer