Film

Skribent

Peter Lithell

20 mars 2015 | 11:00

Ytterligare 14 skådisar som nästan fick ikoniska roller

Kan du tänka dig Leonardo DiCaprio i "American Psycho" eller Nicolas Cage som Superman? Det var nära att hända.
Nyligen listade vi 12 skådisar som kunde ha fått ikoniska filmroller. Här kommer ytterligare ett gäng som, av olika anledningar, gick miste om en stor chans. 

1. Nicolas Cage som Green Goblin


Inför Sam Raimis "Spider-Man" (2002) blev Nic erbjuden rollen som The Green Goblin. Willem Dafoe som slutligen fick rollen spelade den inte direkt nedtonad, vilket gör det än svårare för den mänskliga hjärnan att processa tanken på Nic som trollet.



2. Leonardo DiCaprio som Patrick Bateman


Leo var länge tänkt att spela rollen och det hela var så gott som klart. Det sket sig dock i sista minuten bland annat på grund av att hans manager trodde att rollen skulle skada hans karriär. Leo red fortfarande på "Titanic"-vågen (hm) och man menade att hans fjortis-fanbase skulle svika honom om han tog den minst sagt kontroversiella rollen som Patrick Bateman i "American Psycho" (2000). Christan Bale fixade istället den blodiga biffen vilket resulterade i en av de bästa filmer som gjorts. 



3. Kevin Costner som Bill


Quentin Tarantino ville verkligen att Kevin skulle spela filmens huvudantagonist i "Kill Bill" (2003) men han hade tydligen annat på agendan. Kevin blev även erbjuden rollen som Andy Dufresne i "Nyckeln till frihet" (1994). Han tackade nej för att fokusera på sitt hjärtebarn "Waterworld" (1995) som inte gick… så bra. 



4. Colin Farrell som James Bond


När det var dags för Bonds återkomst i "Casino Royale" (2006) var det nära att Colin knep rollen som dubbelnollan. Som tur var fick Daniel Craig istället chansen och resten är historia. 



5. Jennifer Lawrence som Bella Swan


Jennifer tackade tyvärr nej till att spela den kvinnliga huvudrollen i "Twilight" (2008). Tydligen hade hon inte tillräckligt nollställda anletsdrag och en alltför livfull blick.



6. Cary Grant som James Bond


Ännu en James Bond-tolkning som inte blev av. Cary Grant var förstahandsvalet till "Dr. No" (1962) men var 58 år vid tillfället och ville bara göra en film. Den vid tiden okända Sean Connery fick istället chansen och skulle därefter för evigt vara förknippad med agent 007. 



7. Al Pacino som Han Solo


Al Pacino som Han Solo låter ju festligt eller hur? Al blev erbjuden rollen i "Star Wars" (1977) men förstod inte vad manuset gick ut på. Respekt. 



8. Anne Hathaway som Alison Scott


"På smällen" (2007) är filmen i fråga för er som undrar vem fan Alison Scott är. Anne hade fått rollen men ville inte vara med i en produktion som visade en livs levande muff. Hemska tanke. Katherine Heigl tog rollen men hävdar i efterhand att hon inte gillar filmen som gav hennes karriär en megaboost. Hon nämnde dock inget om "Under belägring 2"...



9. Heath Ledger som Llewelyn Moss


Josh Brolin var bröderna Coens andrahandsval i "No Country for Old Men" (2007). Han fick efter många om och men rollen enbart för att Heath tackade nej. 



10. Frank Sinatra som Dirty Harry


Allt var färdigt för Frank Sinatras version av "Dirty Harry" (1971) men en handskada gjorde att han inte kunde hålla i revolvern Harry frekvent använde. Rollen skrevs därefter om för att passa Clint Eastwood vilket också gav en hygglig utdelning såhär i backspegeln.



11. Sandra Bullock som Maggie Fitzgerald


Innan Hilary Swank tog sig an titelrollen i "Million Dollar Baby" (2004) var Sandra tilltänkt. Hon drog sig ur på grund av produktionsförseningar men ångrar sig nog såhär i efterhand. 



12. Chevy Chase som Lester Burnham


Ett päron till farsa kunde ha spelat Lester istället för Kevin Spacey i "American Beauty" (1999). Chevy trodde dock att det skulle skada hans familjevänliga image, hur mycket den nu har hjälpt honom de senaste tjugo åren…



13. Sean Connery som Morpheus

 
Sean Connery i "The Matrix"? Japp, så var det tänkt från början. Ännu en roll som såhär i efterhand var mindre bra att avböja för den goda Connery.  



14. Nicolas Cage som Superman


Det är svårt att göra en lista, oavsett ämne, utan att Nic är med på minst ett par ställen. Tim Burtons berömda 90-talssatsning "Superman Returns", som faktiskt var nära att bli green-lit, inkluderade Nicolas i titelrollen. I en perfekt värld hade det hela gått i lås även om fjärilseffekten troligen skulle ha fått universum att implodera.



Läs också: 

| 20 mars 2015 11:00 |