Mr. & Mrs. Smith 2005

Action Romantik Komedi
USA
120 MIN
Engelska
Mr. & Mrs. Smith poster

Synopsis

Efter fem års äktenskap har det helt vanliga förortsparet John och Jane Smith kört fast i sin slentrianmässiga vardag. Men en dag inser de att båda har en hemlighet för den andre - båda är yrkesmördare och arbetar för konkurrerande organisationer.
Ditt betyg
2.8 av 1,576 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 juli 2005 | 00:00

Äktenskapsdrama med bisarr twist

”Mr & Mrs Smith” må bygga på en tunn story, men de snygga actionscenerna (och de snygga skådespelarna) väger upp och ger balans åt alla nackdelar. Doug Liman, regissören bakom bl.a ”The Bourne Identity”, bjuder på massor med godis för ögonen i en råare och våldsammare actionkomedi än vad vi är vana vid.

John och Jane Smith lever ett inrutat liv, helt utan den passion som fanns där när de möttes för fem-sex år sen. Varje dag följer de samma vanor och rutiner, middagen serveras vid sju varje kväll, och de krystade samtalen är ofta begränsade till några få ord. Det saknas glöd, det saknas sex. Kanske saknas det också en gnutta ärlighet makarna emellan. Han tror nämligen att hon är dataexpert, och hon tror att han spenderar dagarna på en byggfirma, när de i själva verket är yrkesmördare som jobbar åt konkurrerande organisationer. Så småningom händer det oundvikliga, deras vägar korsas på jobbet, och de inser att det här nog är slutet för deras äktenskap.

All action och schysst soundtrack åsido, är det snarare den skruvade relationen mellan makarna Smith som tilltalar mig. Där andra skulle ta till en skilsmässoadvokat och eventuellt kasta lite dyr porslin på varandra, utvecklas paret Smiths kärleksgnabb snart till en äkta kamp på liv och död. Har man två hela vapenarsenal undangömda hemma i den fridfulla villan, vore det väl synd om de inte kom till användning.

Deras påstådda romans rann ut i sanden innan den ens hade kommit igång på riktigt, och kanske var den aldrig mer än ett påhitt, i syfte att sälja skvallerblaskor eller skapa PR för filmen. Men på vita duken lyckas Brad Pitt och Angelina Jolie tillföra sina karaktärer både trovärdighet och en personkemi som inte går av för hackor, oavsett om de spelar dödskära eller bara dödströtta på varann.

I genren ”jag-är-hemlig-agent-men-ljuger-om-det-för-min-fru” är ”True Lies”, med Arnold Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis, fortfarande obesegrad trots att den nu har 11 år på nacken. Men att konkurrera med den var nog kanske aldrig regissörens avsikt. Hur som helst, med det manuset hade det inte gått om han ens försökte. Man behöver inte skrapa alls mycket på ytan för att inse att storyn är tunn och förutsägbar. Dessutom minns ni kanske tv-serien med samma namn som gick på femman för några år sen? Rip-off eller inte, ingen verkar helt säker på om filmen på något sätt är kopplad till serien, så vi lämnar nog det ämnet.

Men finns det något som kan få oss att fokusera på annat än filmens brister, så är det Angelina Jolies coolhet och Brad Pitts charm. Det var ett lyckat drag att förpacka filmen så pass snyggt och toppa med två av Hollywoods hetaste stjärnor just nu – damn, de behöver knappt spela! Bara glida omkring och vara så där coola och snygga som få andra kan. Och visst, snart kanske allt ändlöst skvaller om stjärnornas förehavanden får oss att spy på dem. Men chansen att James Cameron tar sitt förnuft till fånga och gör en uppföljare till sin succéfilm om Boris och Doris blir mindre och mindre för varje år, och under tiden är ”Mr & Mrs Smith” en godkänd och emellanåt rätt lyckad underhållning.

| 1 juli 2005 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mr. & Mrs. Smith
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu