Film

Skribent

Jenny Ahonen

25 september 2016 | 12:06

10 filmtips för dig som gillade "Stranger Things"

Tycker du också att första säsongen av "Stranger Things" hade för få avsnitt? Kolla in dessa filmer.
Här är 10 filmer som på olika vis har gemensamma nämnare med Netflix retro-osande och science fiction-spännande ungdomsserie. 

"Super 8" (2011)
J.J. Abrams mystiska science fiction-thriller "Super 8" utspelar sig under 1979 års sommarlov och handlar om en grupp unga vänner med en nyinköpt Super 8-kamera. När de en kväll befinner sig i utkanten av den lilla amerikanska stad där de bor, för att spela in scener till ett eget filmprojekt, blir de vittnen till en katastrofal tågolycka. Men var det verkligen en olycka? Eller håller något riktigt obehagligt på att hända i staden?

"Attack the Block" (2011)
"Inner city vs. outer space" är taglinen till det urbana rymdäventyret "Attack the Block". I den actionfyllda sci-fi-komedin tvingas ett tonårsgäng försvara sitt kvarter i södra London mot angripande rymdvarelser. Som deras ledare blir den unga småtjuven Moses (spelad av John Boyega, som vi numera känner som "Star Wars"-Finn) en lika oväntad som imponerande hjälte. 

"Turbo Kid" (2015)
Det humoristiska actionäventyret "Turbo Kid" (2015) utspelar sig i en postapokalyptisk värld där en ung serietidningsnörd tar sig an sin favoritsuperhjältes persona för att våga möta sina rädslor och försöka bekämpa den ondskefulla tyrann som styr över det nedgångna ödeslandet. På så vis hoppas han kunna hjälpa den mystiska vän som han får allt starkare känslor för.

"Midnight Special" (2016)
I "Midnight Special" jagas ett barn med övernaturliga förmågor av statliga agenter, precis som i "Stranger Things". I sci-fi-äventyret flyr pojken Altons pappa med honom från den isolerade grupp människor som har byggt en sekt runt hans bisarra krafter. Samtidigt väcks the National Security Agencys intresse för barnet. Med både FBI och en religiös kult i hasorna är det svårt för Alton och hans pappa att hålla sig gömda.

"The Faculty" (1998)
I den Robert Rodriguez-regisserade skräckisen "The Faculty" misstänker några av eleverna på ett amerikanskt småstads-high school att deras lärare och klasskompisar egentligen är förklädda utomjordingar, sedan de har börjat bete sig märkligt och en rad kusliga händelser har inträffat. Efter att deras vetenskapslärare har kunnat bevisa att hans kollegor har övertagits av aliens måste tonåringarna göra allt de kan för att stoppa invasionen.

"The Guest" (2014)
"Stranger Things" har inspirerats av John Carpenters skräckfilmer och det har också en av de kusligaste filmerna på den här listan, "The Guest", gjort (även om den i sina våldsskildringar snarare är inspirerad av Quentin Tarantinos filmer). Den mystiska actionthrillern handlar om familjen Peterson och den unga man som påstår att han är en vän till deras avlidna son. Till ett 80-talsosande soundtrack zoomar den framför allt in på dottern i familjen, som snart fattar misstankar mot mannen.

"Project Almanac" (2015)
I sci-fi-thrillern "Project Almanac" använder sig en grupp tonårsvänner av en död uppfinnares idéer för att bygga en tidsmaskin. Med hjälp av den reser de bak i tiden för att motverka problem och bädda för personlig vinning. Men deras justeringar får oväntade påföljder och påverkar istället framtiden negativt, vilket får kompisarna att vilja resa tillbaka i tiden igen. Denna gång för att se till så att de aldrig uppfinner tidsmaskinen.

"Zathura - Ett rymdäventyr" (2005)
Jon Favreau-regisserade "Zathura" är som äventyrsfilmen "Jumanji" (1995) fast i rymden (vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att bägge berättelser är skrivna av samma man). I den actionfyllda rymdkomedin sugs två unga bröder ut i rymden, och in i ett intergalaktiskt äventyr, när det magiska brädspel som de spelar gör att deras hus lämnar jordens yta. 

"Vi är bäst!" (2013)
Lukas Moodyssons ungdomsfilm "Vi är bäst!" är baserad på hans fru Coco Moodyssons grafiska roman om hennes tidiga tonår och utspelar sig i 80-talets Stockholm. Berättelsen handlar om tre tjejer som förälskar sig i punken - och varandra - och startar ett eget band. Att bara en av dem vet hur man spelar ett instrument gör ingenting när viljan, vänskapen och den rätta attityden finns.

"Son of Rambow" (2007)
Hemlig vänskap och populärkultur från 80-talet är ingredienser i både "Stranger Things" och den hjärtliga dramakomedin "Son of Rambow". Garth Jennings äventyrliga film handlar om en pojke som är uppväxt inom den religiösa Plymouth-sekten, där tv är strikt förbjudet, och hur han förändras när han blir kompis med skolans buspojke som är ett stort filmfan. Under ett av 80-talets sommarlov leker de runt med en videokamera för att skapa sina egna verk.
| 25 september 2016 12:06 |