Son of Rambow 2008

Action Äventyr Drama Komedi
USA
96 MIN
Engelska
Franska
Son of Rambow poster

Synopsis

"Son of Rambow" är namnet på skolkamraterna Will och Lees nyfilmatisering av Stallone-filmen "First Blood", inspelad med en stor videokamera och med ännu större ambitioner. Will är en blyg skolpojke som växer upp i en strängt religiös omgivning. Moderna företeelser som tv och film är förbjudna. En dag visar Lee Carter, skolans värsting, honom en dålig videoinspelning av den första filmen om Rambo varpå hans livliga fantasi vaknar till liv.
Ditt betyg
2.7 av 138 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Son of Rambow
Biopremiär
12 september 2008
DVD-premiär
28 januari 2009
Språk
Engelska, Franska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

En halvbra helfilm

En halvt roande film med en helt engagerande första halva. När regissören sedan börjar safa sig fram faller en genuin charm ner i ett bottenlöst schablonhål. ”Son of Rambow” kunde ha blivit mer än den mediokra halvfilmen den är.

Garth Jennings är modig. Först gav han sig på ”Liftarens guide till galaxen”. En svår bok med en svårtydig filmatisering som resultat. I ”Son of Rambow” har han nu skrivit och filmatiserat solskensstoryn om barndomen som han själv önskar att han kunde se tillbaka på. En utflykt i fantasin bland ninjor, fågelskrämmor och actionfigurer med två väldigt olika karaktärer som bär upp en fullväxlat charmig film om vänskap, normuppror och barnslig kreativitet. Låter det bekant?

Lee som vid unga år är en fullfjädrad huligan med stöld, slagsmål och bus som främsta egenskaper bor ensam med en nonchalant och dryg storebror. Medan Will är den blyge, tillbakadragne men ändå godhjärtade pojken som lever ut en fascinerande fantasi i sitt ritblocks dolda sidor. Ett otippat par men förenade i ett tycke för film och i synnerhet en risig piratkopia av ”Rambo – First blood” bestämmer de sig för att göra sin egen film. Med det underliga namnet  ”Son of Rambow”. 

Tillsammans med Nick Goldsmith har Garth Jennings med känsla lyckats fånga ett förgånget England med allt vad det innebär av kläder, livsstil och slangspråk. Där en otymplig filmkamera får stå för framtidens hight-tech och där tajta punkjeans och krullfluff à la 80-tal är det coolaste i ungdomsväg. Överlag popreferenser som funkar men som antagligen slår närmare hemma än i utlandet.

Som komedi räknat är ”Son of Rambow” vid tillfällen värmande. Som drama lika delar charm som schablon. Där det senare i en bitvis egenartad pojkstreckskomedi med tonvis av lust, tar överhand. Filmen skiftar snart till en feelgood-film av fjantigaste sort. Med teman som enklast känns igen som de att vara sann mot sig själv, kämpa för sina drömmar och såklart evig vänskap. Broderlig sådan.

På väg mot det lyckliga slutet är det huvudkataktärerna varvat med en filmisk lekfullhet som får en att spänna ögonen. Men när andra halvan av filmen snart visar sig vara en ren övergång till ett dussinslut slumrar man lätt till. En alltför komplicerad historia får ett alltför enkelt slut. Bland annat känns hela Wills situation med en överbeskyddande mamma och en kvävande religion, som en utväg av simplaste sort. Samtidigt som det spretar med anländandet av den franske utbytesstudenten Didier (Jules Sitruk).

”Son of Rambow” saknar det där fulländade stinget. Den övergipande egenheten och känsla som skulle få en historia som den här till en riktig liten pärla. En barndomsskildring och kanske än mer en kärleksförklaring till filmmediet som snart tappar i effekt och utstrålning. Jennings fortsätter att hålla sig i mediokerfältet, och så länge han inte vågar ta ut svängarna lär han stanna där.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Son of Rambow
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu