Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

30 juli 2022 | 16:00

En komedi om skolskjutningar och terrordåd. Är det okej?

Vi pratar med Zoey Deutch om streamingaktuella satiren ”Not Okay”, om cancelkulturen och vita lögner på hennes skådespelar-resumé.
Att göra komedi av en tragedi - okej eller ej?
 
I den nya young adult-filmen ”Not Okay” blir en influencer intrasslad i en rad lögner sedan hon fejkat en resa till Paris - just när den franska huvudstaden drabbas av en rad bombdåd.
 
Danni Sanders (Zoey Deutch) menade aldrig något illa när hon photoshoppade in sig framför turistattraktionen Champs-Élysées. Men när hon blir misstagen för en överlevare för en fruktansvärd tragedi, och ser följarantalet öka och skribentkarriären få en skjuts till följd av det, börjar hon trivas i rollen. Dessutom har den coola killen på jobbet (Dylan O'Brien) just fått upp ögonen för henne.
 
Danni hänger sig kvar i rampljuset, blir vän med aktivisten Rowan (Mia Isaac) vars syster dött i en skolskjutning, och skapar den virala hashtaggen #IamNotOkay... tills lögnerna en dag blivit alldeles för många. När sanningen kommer fram blir Danni internets mest hatade kvinna.
 
Oh la la! Photoshoppad i Paris - innan lögnen fullkomligt exploderar.
 
Vi fick en pratstund med skådespelerskan för att höra mer om filmens teman som speglar vår värld på ett högaktuellt sätt - och om några scener som kan avskräcka publiken. (Varning för spoilers längst ned i artikeln.)
 
Är du okej, Zoey?
 
- Haha! Ja. Jag är mer än okej.
 
Skönt att höra. Och du är väldigt rolig i den här filmen. Har du lätt för komedi?
 
- Alltså… Jag ser inte den här filmen som en komedi. Min pojkvän smsade: ”Jösses, ditt betyg på Rotten Tomatoes är riktigt högt, speciellt för en komedi”. Men det är ingen komedi. Det är satir/drama. Jag förstår om hon är rolig men jag spelade inte henne för att locka fram skratt. Jag är såklart medveten om vad vi driver med, och vad satiren är, men jag ser det inte som skämt.
 
Med kändisskapet kommer även killarna. Plötsligt börjar Colin (Dylan O'Brien) visa sitt intresse.
 
Jag skulle just fråga om genren. Det är inledningsvis en rolig och lättsam film, men sen tar den upp terrordåd och skolskjutningar - väldigt mörka teman. Skrattet fastnar i halsen. Var du rädd för hur filmen skulle tas emot av tittarna?
 
- Quinn (Shephard, regissören) och jag diskuterade en del hur meta det är att vi gör en film om cancelkulturen och vi kan definitivt själva bli ”cancelled” på grund av den (skratt). Men det hindrade mig aldrig. Med en sån här film måste man ge hundra procent. Ja, den handlar on internetkulturen och någon som vill ha fler följare… Men den är grundad i något djupare än så.
 
- Den handlar om hur vi har blivit avtrubbade. Hur världen normaliseras. Vi scrollar i vårt flöde och ser masskjutningar och terroristattacker och influencers som säljer hårprodukter. Hur kan våra hjärnor behandla det? Intensiva rubriker blandas med fåfänga och självupptagenhet. Det är så udda. Jag tyckte det var en viktig och värdig historia att berätta så nej, jag var aldrig orolig.
 
Vad tycker du är budskapet är som publiken ska ta med sig?
 
- Jag vet aldrig hur jag ska svara på det. Jag ser fram emot att folk får se filmen och vill höra vad de tar med sig. Och vad upptäcker de om sig själva?
 
 
Din karaktär Danni ljuger för att komma framåt i karriären och verka mer intressant. Du som skådespelerska befinner dig i en tävlingisntriktad bransch. Har du någonsin ljugit för att få en provfilmning eller en roll du ville ha?
 
- Ja, jag minns min första resumé. Jag började provfilma när jag var 14-15 år. Man fick ta med sig ett foto och på baksidan häftade man fast en resumé. Först av allt uttalade jag det som ”resum”, jag visste inte att det hette ”resumé” tills någon sa till mig. Det var pinsamt nog. Sen skulle man ange sina särskilda talanger. Jag skrev att jag kunde spela alla möjliga instrument, talade massa språk, jag kunde rida… Jag ljög om alla möjliga kunskaper som jag inte hade. Jag vet inte om det hjälpte mig eller inte, men jag ljög definitivt.
 
Du har själv 3 miljoner följare på Instagram. Är du extra försiktig med vad du lägger upp och vad du säger, i den här tidseran vi lever i?
 
- Jag är inte noga med vad jag lägger ut. Jag brukar inte framställa mig själv i bättre dager. Jag svär mycket och säger alltid löjliga saker. Men ingen bryr sig om mig, så det är lugnt. Någon gång kommer jag säkert att säga eller göra något som folk inte gillar. Det är nog bara en fråga om när… och hur mycket offentligt förödmjukad kommer jag att bli?
 
- Men jag blev så oerhört förödmjukad och cancelled redan på mellanstadiet. Så det kanske påverkade mig, för nu bryr jag mig inte längre. Whatever! Händer det så händer det. Jag överlevde det en gång.
 
Nu halkar vi in på spoiler-territorium. Vill du inte veta mer innan du sett filmen, kom tillbaks senare! 
 
Danni på stödgrupp med sin nya vän (Mia Isaac). Enligt Zoey Deutch är Rowan egentligen filmens huvudperson.
 
Här är något jag aldrig sett innan. I början av filmen visas en textskylt som varnar för en ”kvinnlig protagonist som är svår att tycka om”. Tycker du själv att Danni är en god person?
 
- Om hon är en god person? Jag tror det finns mer nyanser än ”god” eller ”ond” inom alla.
 
Hur ser du på filmens slut? Det finns ingen känsla av försoning - inget lyckligt slut för Danni.
 
- Men hon är inte filmens hjälte. Hon behöver inget lyckligt slut. Filmen lurar dig till att tro att hon är stjärnan. Men hon var aldrig stjärnan. Hon är inte protagonisten, eller antagonisten heller för den delen. Hon är en blandning av många olika saker i vår kultur, men Rowan är protagonisten! Och Rowan hittar styrka och självförtroende, och hon slår tillbaka. Vilket är en version av ett lyckligt slut.
 
Intressant! Men tror inte du att filmen och slutet kan splittra publiken?
 
- Definitivt. Filmen är en vattendelare. Jag är säker på att jag kommer möta folk som inte fattar den. Men det är okej.
 
 
"Not Okay" finns nu att streama på Disney+.
| 30 juli 2022 16:00 |