Intervju

Skribent

Mats Karlsson

5 juli 2013 | 20:01

"Vi ville göra något tvärtemot Underworld 4"

Regissörsduon Måns Mårlind och Björn Stein om varför de valde att lämna Hollywood för att filma "Känn ingen sorg".

Måns Mårlind och Björn Stein är tillbaka i Sverige efter att ha gjort Hollywoodfilmerna "Shelter" och "Underworld: Awakening". Vad som lockade herrarna att göra film i Sverige var chansen att sätta Håkan Hellströms musik på bioduken i "Känn ingen sorg".

Vi satte oss ner med filmnördsduon för att prata Håkan Hellström, Göteborg, Adam Lundgren och påskägg i filmen.

Från "Underworld 4" till "Känn ingen sorg". Hur gick det här till?

Björn: Vi älskade Håkan. Det är framför allt det. Sedan lockade grejen att göra något precis tvärtemot "Underworld: Awakening". Vi gillar ju det och det är bara att titta på "Disco Kung Fu", som var det första vi gjorde tillsammans. "Känn ingen sorg" ligger närmast "Disco Kung Fu" och "Spung".

Måns: Varför vi ville göra "Känn ingen sorg" var att vi ville göra en musikfilm. Vi älskar musik i film. Det är fantastiskt att filma en massa grejer och lägga på den fantastiska musiken. Det är underbart.

När upptäckte ni själva Håkan Hellström?

Måns: Jag satt i en bil i Göteborg och åkte med SVT till en inspelningsplats för TV-serien "Sjätte dagen". Det var då jag hörde honom.

Björn: Jag var skeptisk till hans första singel, "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Det lät som någon sån där dagispopkille. Det trodde jag tills jag hörde fler låtar. Och jag har gillat honom sen dess.

Det här projektet fanns redan innan ni kom ombord. Vet ni var idén kommer ifrån?

Björn: Producenten Malcolm Lidbeck på Acne födde idén under en middag 2010. Det var nog något sätt att få "Mamma Mia" i Sverige och Malcom gillade Håkan. Han drog upp det hos skivbolaget och Håkan själv tyckte att det var en jättekul idé. Så då satte dem igång.

Måns: Malcolm berättade från början att han såg "Annie" framför sig med gossar i sjömanskostymer. Alltså något riktigt musikalaktigt.

Björn: Vi såg en jättestor möjlighet att göra någonting av detta. När vi läste Cilla Jackerts manus tyckte vi: "Jävlar, vad hon har fått till en historia från A till Ö och med bara några låttexter". Det var faktiskt en berättelse och inte bara små anekdoter som hängde löst ihop. Hon hade en fin grund för oss.

Måns: Idén var att ta en känsla som en låt har och bygga utifrån det.

Fanns det aldrig planer på att göra en renodlad biografi om Håkan Hellström?

Måns: Nej, för Håkan har varit väldigt tydlig med det. Vi har också varit noga med att påpeka att det inte är en biografi om Håkan. Det bygger på hans musikaliska verk.

Så Pål (Adam Lundgren) är inte Håkan i tonåren?

Björn: Nej, det är inte hans liv. Det finns en liten grej som är en inspiration till en påhittad historia. I hans låtar finns det också en Pål. Det kommer från hans värld, men det är inte han. Håkan har ju jättesvårt att prata inför folk, han gillar inte det.

Måns: Han måste vara jättetrygg isåfall.

Björn: Men samtidigt så intog han scenen i Cannes i maj. Han tvivlade inte och var cool med det. Det går inte ihop riktigt. Fast gäller det ett föredrag låser han ihop och drar. Det är så jävla svårt att förstå att samma kille kan stå och sjunga inför 20 000 personer.

Var det många av Håkans låtar som inte fick plats i filmen?

Björn: Såklart. Fast de som kom med har fått en väldigt stor innebörd för oss nu. Men ja, det är en massa låtar som inte har kommit med.

Filmen utspelas väldigt mycket i Göteborg. Var det ett givet beslut?

Björn: Det var inget beslut. Håkan Hellström är ju Göteborg.

Måns: Pål skulle kunna vara från Norrköping, absolut. Det är om en kille som har en röst, men skäms för den. Fast Håkan är lika mycket Göteborg som Loket och Brömssen. Göteborg står för en massa saker som inte finns i Stockholm. Det är mer en arbetarstad än Stockholm. Staden har format Håkan.

Var Adam Lundgren det givna valet att spela Pål?

Björn: Det som inte var givet med honom var att vi inte visste om han kunde spela musik. Så vi provfilmade honom. Men innan tyckte vi att han skulle vara perfekt till rollen. Han är göteborgare.

Måns: Vi visade bild för Håkan och frågade vad han trodde om honom: "Han blir jättebra", sa Håkan.

Björn: Vi provfilmade och Adam improviserade och gjorde jättehärliga grejer. Så det var inget snack om saken. Det var bara det musikaliska som vi kände lite fundersamma om. Men skulle vi jobba med en musiker som inte kan skådespela eller en skådespelare som inte kan spela. Fast Adam spelar ju själv och skitbra. Han spelade aldrig fel faktiskt. När han fick till det var det inget att snacka om.

Berätta om påskäggen i filmen, som folk ska hålla ögonen öppna efter?

Måns: Vi har lagt ner väldigt mycket tanke och tid på att plantera de här påskäggen, för vi själva tyckte att det var så kul.

Björn: Jag tror att det här är en bred film, men vad vet jag och i filmen finns det privata små signaler. Vi kan reagera på folk som säger att "jag har aldrig lyssnat på Håkan innan, men nu gör jag det". Fast man behöver inte alls gilla honom för att gilla filmen. Men gillar man honom finns det massor av saker som vanligt folk kanske missar.

"Känn ingen sorg" får biopremiär 19 juli.

Läs också vår intervju med Adam Lundgren »

| 5 juli 2013 20:01 |