Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

12 december 2018 | 17:15

Rolf Lassgård om karriären och slutet av nya "Jägarna"

MovieZine har tagit ett snack med en av svensk tv och films allra största och flitigaste skådespelare, Rolf Lassgård.
Sedan 1996 har "Jägarna" en plats i mångas hjärtan som en av Sveriges allra bästa kriminalthrillers någonsin. Under hösten har Rolf Lassgård åter trätt in i rollen som Erik Bäckström - men en äldre, lite mer bitter och tillbakadragen man, än den vi minns från uppföljarfilmen från 2011. 
 
Under vårt samtal med Lassgård passar vi givetvis även på att diskutera hans tidigare roller som Wallander, Gunvald Larsson, "En man som heter Ove" och inhoppet mot Matt Damon i "Downsizing"
 
Efter ungefär halva intervjun, jag varnar tydligt innan, går vi över till spoilers och pratar mer specifikt om den nya "Jägarna"-säsongens avslut - och huruvida en fortsättning kan tänkas vara möjlig eller inte. Vi vänder även ut och in på en av säsongens absolut starkaste scener. Missa inte det!
 
 
Du har bland annat spelat Gunvald Larsson, Kurt Wallander och Erik Bäckström - samt ett gäng andra poliser eller detektiver under din karriär. Vilket vi tittare givetvis har älskat. Men vad tycker du själv, tröttnar du aldrig på den typen av polisroller? 
 
- Under 90-talet spelade jag precis som du sade Gunvald Larsson och började även med Kurt Wallander. I samma veva kom erbjudandet om Erik Bäckström. Jag hade då givetvis mina tankar om det där, och påverkades väl egentligen också av den mediala delen. "Nu ska han spela polis [igen]". Vad det nu egentligen betyder, för "polis" är ju bara ett yrke - inte ett karaktärsdrag.
 
- När jag väl hoppade på "Jägarna", hade det att göra med att jag hela tiden tyckte att det var ett fantastiskt manus. Det som blev ingången till karaktären var den här killen som längtade efter sina rötter. Sen slutade det ju med att jag spelade Wallander under en tolvårsperiod och nu Bäckström i över 21 års tid.
 
- Men jag ska absolut erkänna att efter den första "Jägarna"-filmen, började jag längta efter att göra en annan typ av film. Mer åt drama-hållet. Vilket lyckligtvis ledde till ett längre samarbete med Colin Nutley, där jag verkligen fick chansen att göra något helt annat framför kameran. Så jag fick dem behoven tillgodosedda också.
 
Rolf Lassgård som Erik Bäckström och Johan Marenius Nordahl som brorsonen Peter Bäckström i "Jägarna". 
 
Jag håller givetvis med om att en polis-roll karaktärsmässigt kan vara helt annorlunda från en annan. Precis som att en karaktär som råkar vara polis kan påminna om en karaktär i helt annan produktion, som har ett helt annat arbete. Det går exempelvis att dra liknelser mellan Erik Bäckström, i den nya säsongen av "Jägarna", med din karaktär Ove i "En man som heter Ove". Kan du hålla med om det?
 
- Ja, det är ju båda män som på olika sätt isolerar sig. Där kan jag absolut se likheter. Sedan finns det en viss bitterhet i dem också, men den tar sig ju uttryck på helt olika sätt dock. Ove är en ordningsman, som vaktar sitt revir, och kräver att andra människor ska göra saker på samma sätt som han själv. Erik är något helt annat, han drar sig snarare undan. Erik skiter fullständigt i vad alla andra gör, så länge han får vara ifred.
 
 
Erik har sedan vi lärde känna honom 1996, varit med om en hel del. Hur var det att plocka upp bekantskapen med honom igen efter en såhär lång tid?
 
- Spännande! I min tanke, även fast vi får veta i "Jägarna"-serien nu att anledningen att han har dragit sig tillbaka är delvis yrkesrelaterad, har det precis som du säger hänt en hel del - som jag tror är en lika stor, om inte större, anledning till varför han nu är mer tillbakadragen. Han befinner sig också i en fas i livet, ett slags "jaha, då var det bara en fjärdedel kvar"-tänk. Så jag tror han har mycket att gå och grubbla på. 
 
Personligen ser jag avsevärt mycket mer på serier än film, så jag är mycket nöjd med ert beslut. Men hur kommer det sig att ni valde att göra en "Jägarna"-säsong, snarare än en "Jägarna 3"-film, denna gången?
 
- Jag tror att den främsta anledningen till det beslutet låg i att man var sugen på den möjligheten, som en tv-serie ger, att kunna berätta en tidsmässigt längre historia. För att kunna gå ner mer på djupet i flera karaktärer. En hel säsong av en tv-serie blir ju nästan som tre långfilmer.
 
[Spoilervarning. Under bilden här nedan fortsätter intervjun med ett gäng intressanta frågor och svar, som är direkta spoilers för de sista avsnitten av både "Jägarna"-serien och filmerna, samt i viss mån även "En man som heter Ove".] 
 
Rolf Lassgård och Pelle Heikkilä som företagaren Markus Lindmark i "Jägarna". 
 
Erik tror att han själv ligger bakom Karls död, vilket nästan får honom att göra slut på sitt eget liv där ute i skogen. Som Ove har du tacklat den formen av känslor i en karaktär tidigare - men det kändes mycket obehagligare att se på det nu med Erik. Hur tog du dig an den här känslomässiga vändningen för Erik, som sedan ledde fram till den här turen ut i skogen?
 
- Allvarligt talat så har det här lite att göra med det som du har varit inne på förut. Han kan fortfarande inte se genom fingrarna, vilket sedan vi lärde känna honom 1996 har hunnit ta livet av hans bror och som i tvåan resulterade i andra tråkigheter. Nu händer det något sånt här igen, ännu en person är död. Det är för honom dessutom ett otroligt svek mot Karin och hans brorson, som båda betyder väldigt mycket för honom. Jag tror helt enkelt inte att han orkar bära på allt längre.
 
- Han säger det också lite tidigare, även fast ingen egentligen märker eller förstår vad han menar, att det vore bättre om han försvann. Vilket kan tolkas som att bara ska åka ifrån Norrland. Men för mig handlade det verkligen om att det har drivits så långt, att hans närmaste har skadats så mycket på grund av hans gärningar, att han ser det som den enda utvägen. Det är bara totalt svart.
 
- Däremot måste jag säga att jag var lite osäker på hur den delen av handlingen skulle tas emot. Jag trodde på den inre linjen hos Erik, men jag var samtidigt lite rädd att man skulle få en association till Oves försök att skjuta skallen av sig. Jag var därför noga med att dra ut på det där momentet på ett helt annat sätt än Ove.
 
Rolf Lassgård som Ove i "En man som heter Ove".
 
Det tycker jag ändå att du har lyckats undvika, det var inte en parallell jag tänkte alls på när det väl hände. Såhär i efterhand kändes det däremot mörkare och värre att se Erik i den situationen. Varför tror du att han i slutändan ångrar sig när han hör det skadade djuret?
 
- Han kan inte riktigt låta bli när han hör det där ljudet. När han sedan går dit och det ligger ett djur på väg att dö, i smärtor där framför honom... det är väl egentligen ett ganska irrationellt beslut, men jag tror han inser att det finns en liten livsgnista kvar i honom trots allt. Vi får ju däremot aldrig veta vad som hade hänt om det där ljudet inte hade avbrutit honom - han kanske inte hade klarat av att skjuta sig ändå.
 
Large 754f58df24711affe5aaf8620b49f179 lassga cc 8ard3
 
Om vi spolar fram handlingen till det absoluta slutet av säsongen, när Erik väljer att lämna in sin polislegitimation. Ska det uppfattas som en tydlig markering för att det här var det sista vi kommer att få se av Erik Bäckström framöver? Eller hoppas du på att få spendera mer tid med Erik, om ett nytt härligt manus dyker upp när han börjar närma sig 75-80 år?
 
- Haha, jag har fått några varianter på den här frågan. Som du kanske kan tänka dig. Men jag måste erkänna att jag också är lite nyfiken på vad som händer med Erik efter att han stänger dörren om sig i slutet av säsongen. Själva tjänstelegitimationen var han ju dessutom egentligen redan av med under hela säsongen. Han behöver med andra ord inte den för att det ska gå att få till en intressant historia kring honom.
 
- Desto äldre Erik blir, desto mer kommer han nog försöka hålla sig undan. Skulle jag tro. Det ska nog till mycket för att han ska "ge sig ut på banan" igen. Om du förstår hur jag tänker.
 
Jag förstår precis! Inget är omöjligt, men det behöver röra sig om ett väldigt spännande manus med andra ord?
 
- Haha, exakt!
 
Rolf Lassgård som Dr. Jorgen Asbjørnsen i "Downsizing". 
 
Från en sak till en annan. Ifjol kunde vi se dig i Alexander Paynes "Downsizing", mot Matt Damon. Är den formen av mer internationella roller något du hoppas få göra mer av framöver?
 
- Svaret på den frågan är givetvis ja. Det var en otroligt fin och härlig upplevelse att få arbeta med Payne. Samtidigt är det jag i första hand söker efter, vilket är sant för de flesta skådespelare, snarare intressanta och utmanande karaktärer. Roller som Ove eller Erik Bäckström skulle jag nog inte få göra internationellt, eftersom där ser konkurrensen helt annorlunda ut. Men det hade varit roligt!
 
 
Vi här på MovieZine hoppas givetvis att Rolf lyckas knipa alla roller han känner sig sugen på i framtiden. Om inte annat, verkar dörren trots allt inte vara helt stängd för en möjlig fortsättning i rollen som Erik Bäckström.
 
Hela den första säsongen av "Jägarna" finns nu att ta del av på C More, under våren 2019 kommer även hela säsongen att visas på TV4.
 
Har du givit "Jägarna"-serien en chans ännu? Vilken är din favoritroll med Rolf Lassgård? Kommentera gärna nedan!
| 12 december 2018 17:15 |