Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

24 mars 2019 | 12:00

"Manuset var en riktig bladvändare"

Niklas Engdahl och Nanna Blondell berättar om sina rollfigurer i Viaplay-aktuella dramat "Den inre cirkeln".
Viaplay-serien ”Den inre cirkeln” tar oss till Almedalen, och bakom kulisserna på den omskrivna politikerveckan som tar plats där varje sommar. I centrum står David Ehrling som ser sin chans att klättra för karriärstegen när statsministern planerar att avgå. Vid hans sida finns pressekreteraren Lena som får städa upp efter en vecka av skandaler.

- Den här typen av berättelse har inte berättats på det här sättet. Per Schlingmanns bok handlar mer om oss två och om maktanspråket. I serien får fler relationer stå i centrum, familjerelationerna och hur de påverkar det som händer. Det tyckte jag var så bra skrivet, berättar skådespelaren Niklas Engdahl för MovieZine.
 
 
Nanna Blondell, som har den andra huvudrollen, lockades av att få en inblick bakom det politiska maktspelet:

- Jag spelar presschef till David Ehrling. Hans mål är att bli partiledare, och mitt mål är att försöka få honom att bli det. Sen händer det en massa skit på vägen, och där behövs min ”damage control”.

- Redan när man skulle provfilma fick man mycket kött på benen. Jag fick en väldigt tydlig bild av karaktären, och kände att "den här rollen vill jag ha". Manuset var en riktig bladvändare. Det är en värld man inte riktigt känner till och en politisk arena som man inte har sett förut. Bara det är spännande. Hur fungerar det bakom kamerorna och alla radiointervjuer?
 
 
Var det viktigt att det här ändå skulle kännas realistiskt i den svenska politikvärlden? Eller får man ta vissa utsvävningar för att skapa bra tv?

- Det var viktigt att det ska vara realistiskt, men som jag sa så kretsar det kring de mänskliga relationerna. Det är de som är de viktiga. Och deras val får konsekvenser i yrkeslivet, i den politiska världen. Relationerna kan jag relatera till. Och sen är extremt dramatiskt, säger Niklas Engdahl.

David framstår inte som en särskilt trevlig karaktär i det första avsnittet. Hur gör du för att ändå fånga in publiken och få dem att fortsätta följa dig?

- Alla har de här sidorna i sig. Tillfälligheterna ger David möjligheten att kliva upp. De andra relationerna man får se i de första avsnitten, de skaver. Det är otroligt svårt att vara en bra pappa, man… och statsråd ska man vara bra som, för det är ditt jobb, det krävs. Det kommer utkristallisera sig mer ifall man respekterar de valen som jag gör tillsammans med Lena Nilsdotter. Ingen är tvådimensionell, antingen god eller ond. Alla har de här sidorna inom sig.

Utan att spoila slutet, finns det utrymme för en säsong 2?

- Absolut. I allra högsta grad, det är borgat för att fortsätta berättelsen. Lena, David och vissa andra personer har en backstory i Pers värld, som är otroligt raffinerat uttänkt, säger Niklas.

- Och med allt som händer nu i politiken finns det hur mycket stoff som helst att hämta från, tillägger Nanna.
 
 
Första avsnittet av "Den inre cirkeln" finns nu att streama.
| 24 mars 2019 12:00 |