Intervju

Skribent

Jonna Vanhatalo

16 oktober 2019 | 19:00

Angelina Jolie om budskapet i ”Maleficent 2: Ondskans härskarinna”

MovieZine var i London och träffade Angelina Jolie, som pratade förebilder och hur man bekämpar ondska. Hon återvänder i ”Maleficent 2: Ondskans härskarinna” som den ikoniska onda gudmodern och mörka fén, som i denna uppföljare lär känna andra som henne själv.
Vi har hamnat en bit från sagan om den sovande Törnrosa. Det är dock tydligt att det finns ännu mer att utveckla i den här sidohistorian, som tar avstamp från relationen mellan Maleficent och hennes gunstling prinsessan, numera drottningen Aurora av the Moors. Under en presskonferens inför London-premiären pratade Angelina Jolie om det starka budskapet i "Maleficent 2" och vad Disney-sagan kan lära sina unga tittare.

Det finns många starka kvinnor i filmen. Hur är Maleficent en förebild för unga flickor?

- Det finns ett brett spektrum av olika typer av kvinnor i filmen, både onda och goda. Men vi har också fina män i filmen och jag tycker inte att vi inte ska glömma det. Girl power handlar inte bara om vinna över och slå ner männen, man kan vara stark ändå och jag tycker att vi ska lära av varandra och leva jämte varann istället för att kämpa emot så mycket.
 
Hur var det att flyga igen? Du landar alltid så graciöst, måste vara mycket träning bakom?

- Haha. De väljer de bra landningarna, ni skulle se de dåliga klippen, inte lika graciöst. Sist var jag helt ensam om att hänga i vajrarna, men jag fick ju lite träning, så nu när det var flera andra som också skulle upp där, tänkte jag att haha, vi får se hur bra det går för er.

 
Filmen handlar ju till viss del om kampen mot ondskan, kan den inspirera till att bekämpa ondskan som finns i vår verkliga värld?

- Jag tror den till viss del kan hjälpa till att identifiera ondskan och därmed också förklara den. En ledare som är så arg och fientlig, som ser förgörelse av andra som ett sätt att själv överleva, det är en ledare som är svag, rädd och ignorant. Det var viktigt att vi skulle tydliggöra det med drottning Ingrith, att det finns orsaker till att hon är som hon är och att hon därför också är fel.
 

Elle Fanning som Aurora och Michelle Pfeiffer som drottning Ingrith i bioaktuella "Maleficent 2".
 
- Det finns andra som är goda i filmen, som istället förtjänar att leda, som respekterar de övriga och sin miljö, som tänker långsiktigt, och det är de som är rätt. Det här är ingen politisk film, men jag tror den kan fungera som en bra guide till unga som ser den. 

 
Du som har gjort så mycket, vad har du för drömmar kvar?

- Jag älskar att vara en konstnär så jag hoppas att jag får göra mer av det jag redan gör. Samtidigt vill bara få vara mamma. Mina barn blir äldre och jag har ett ansvar att förbereda dem så mycket som möjligt med allt gott jag kan för deras framtida liv. Det skulle jag säga är mitt främsta fokus just nu. Men visst, jag har lite andra galna idéer också.
 

Vad hoppas du publiken ska ta med sig efter att ha sett filmen?

- Det finns många fina budskap. Jag tänker att det handlar mycket om acceptans, att hitta sig själv, men också att acceptera sig själv, och andra. Och sen finns budskap om familj, framförallt det som jag älskar – att familj inte handlar om blodsband.
 
 
Avslutningsvis svarar Angelina på frågan om vad en tredje "Maleficent"-film skulle kunna handla om, och hon skämtar om att hon ser fram emot att bli mormor:

- Det var inte direkt planerat, men vi har i de här två filmerna följt en ung kvinnas uppväxt och skildrat hennes liv så här långt. Från barndom och tonår, till att bli vuxen och förälska sig. Så det hade ju varit helt naturligt att gestalta henne i nästa skede i livet, som mor och drottning. Så vi får se.
 
”Maleficent 2: Ondskans härskarinna” visas nu på de svenska biograferna.
| 16 oktober 2019 19:00 |