Ruben Östlund

Regissör, Manusförfattare 13 april 1974 Styrsö, Göteborg, Sverige

Biografi

Svensk regissör, manusförfattare, klippare och filmfotograf, född Claes Olle Ruben Östlund, den 13 April 1974 på Styrsö, Göteborgs skärgård, Sverige.

Uppväxt på Styrsö, där snö är ganska sällsynt, så vintrarna spenderade han i Haparanda. Efter gymnasiet blev han skidlärare i Alperna. Det var där han började filma när han förevigade sina vänners skidstunts och det hade han en fallenhet för - så pass att ett produktionsbolag anställde honom.

Där fick han fortsätta att filma skidstunts under fem år som sen klipptes ihop till filmer som fick en del uppmärksamhet. Efter det jobbet utbildade han sig till filmregissör på Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg, där han under sina tre år gjorde en dokumentär som blev Guldbaggenominerad.

Efter tre års utbildning debuterade han 2004 med "Gitarrmongot" där han visar att han kör med få klipp. Filmen fick ett blandat mottagande men nominerades till Nordiska rådets filmpris. Men filmen som blev hans stora genombrott kom fyra år senare, "De ofrivilliga" (2008) som inte bara blev en kritikerfavorit i Sverige; även utomlands blev han uppmärksammad, så pass att han var med och tävlade i Cannes.

Därför var det inte konstigt när hans tredje film, "Play" (2011) hade premiär i Cannes och även den fick mycket spaltutrymme i svenska tidningar, och Östlund fick en Guldbagge för Bästa regi.

2014 kom hans fjärde film, "Turist" som månader innan premiären var omtalad för sin stora lavinscen. Filmen fick en Golden Globe-nominering, blev Sveriges Oscarsbidrag i Bästa utländska film och slog rekord på Guldbaggegalan med sina sex baggar.

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler