Film

Skribent

Patrik Linderholm

18 februari 2015 | 15:00

Veckans streaming: Bondage och onda dockor

Bland veckans streamingutbud hittar vi allt från besatta leksaker till franska dominatrixer.

Annabelle (Headweb, Plejmo, SF Anytime)


Den onda dockan är tillbaka! Och då menar vi inte Chucky utan den ännu mer obehagliga Annabelle som gjorde gästspel i James Wans ”The Conjuring” från 2013. Här har hon fått sig en helt egen film, där den besatta leksaken terroriserar det unga paret Mia och John Gordon som väntar barn i ny villa. Ryslig skräckis som inte må besitta samma känsla som ursprungsfilmen, men som bevisar att dockor fortfarande är bland det läskigaste som finns.

Ceremonin (TriArt)


I skuggan av veckans/månadens/årets mest hajpade BDSM-film ”50 Shades of Grey” kommer denna fascinerade dokumentär på liknande tema av Lina Mannheimer. Hon har i ”Ceremonin” följt den franska författarinnan Catherine Robbe-Grillet, Frankrikes mest berömda dominatrix, och undersökt vad som ryms inom begreppet erotik och sadomasochism. Fängslande och intressant skildring, och betydligt mer matnyttig än den där tama lightporrsuccén. Visas just nu både på bio och VOD.

The Equalizer (SF Anytime)


Denzel Washington och Antoine Fuqua har återförenats! ”The Equalizer” är förvisso ingen ny ”Training Day” men Denzel är tillbaka i samma hårda klimat där han, trots sin stigande (och vid det här laget smått märkbara) ålder, passar som handen i handsken. Han gör den typiske ensamvargen med mörkt förflutet som sällan blickar bakåt på explosionerna han går ifrån, som blir indragen i ett personligt krig mot den ryska maffian. Har allt som man väntar sig av man-med-pistol-filmer, på både gott och ont.

Honeymoon (Netflix)


Vad kan gå fel när man väljer en pittoresk stuga ute i den kanadensiska skogen som resemål för sin smekmånad? Mycket, visar det sig, när nygifta Bea och Paul anländer till den till synes idylliska platsen. När Paul en natt hittar en sömngående Bea ute i skogen börjar allt mer mystiska saker hända för paret. Spännande, nytänkande och flippad sci-fi-skräckis från förstagångsregissören Leigh Janiak med bl.a. Rose Leslie från "Game of Thrones".

District 9 (SVT Play)


Snart är han tillbaka med roboten ”Chappie” men det var med denna uppfinningsrika sci-fi som Neill Blomkamp steg ut i världen. Här sätts vi ner i ett alternativt Johannesburg i Sydafrika där utomjordingar sedan en tid tillbaka lever i ett slumområde i utkanten av staden. Nytänkande och oerhört snygg science fiction-skildring som bjuder på lika mycket tänkvärd socialrealism som kittlande body horror. OBS! Försvinner från SVT Play på fredag.

Övriga streamingsläpp denna vecka:

A Walk Among the Tombstones (Headweb, Plejmo, SF Anytime) – Liam Neeson fortsätter sitt stråk som actiongubbe, denna gång som hårdnackad privatdetektiv.

Big Fish (Netflix) – Tim Burtons mysiga och fantasifyllda film om Ed Blooms fascinerande livshistoria.

LasseMajas detektivbyrå: Skuggor över Valleby (Headweb, Plejmo, SF Anytime) – Barndetektiverna är tillbaka i nytt spännande äventyr för de mindre filmtittarna.

Säg aldrig aldrig (Headweb, Plejmo, SF Anytime) – Mysig tant-romcom med Michael Douglas och Diane Keaton.

Bröllopskaos (Headweb, Plejmo, SF Anytime) – Fransk publiksuccé som blandar rasism med bröllop.
| 18 februari 2015 15:00 |