KRÖNIKA

Skribent

Patrik Linderholm

14 oktober 2014 | 18:00

Varför en kvinnligt ledd reboot av "Ghostbusters" är rätt för Hollywood

Spökjägarna kommer tillbaka – men denna gång i kvinnlig tappning. Vad betyder detta för framtiden för kvinnligt orienterade storsatsningar i filmvärlden, och kommer ”Ghostbusters”-arvet att kunna leva vidare?
En uppföljare till den kultförklarade duon filmer som är "Ghostbusters" och "Ghostbusters II" har varit påtänkt sedan slutet av 90-talet, och har under de senaste åren dykt upp på tapeten då och då efter spontana uttalanden från bl.a. Dan Aykroyd och Bill Murray. Men förra veckan stod det klart att det inte blir ett återseende av varken de gamla spökjägarna eller regissören Ivan Reitman.

Sony offentliggjorde att Paul Feig, regissören bakom ”Bridesmaids” och ”The Heat” kommer stå för regin – och kommer inte bara att ersätta de gamla rävarna med yngre förmågorna utan även byta kön på dem. The Ghostbusters skulle bli Ghostbustier och testosteronstinna män världen över slet sitt hår över att deras älskade spökjägare ersättas av ett gäng unga tjejer. Även en av de gamla originaljägarna, Ernie Hudson, uttalade sig om den kvinnliga nylanseringen och passade på att fälla några sköna sexistiska kommentarer på vägen.

Vad alla upprörda dudes än må tycka är det här absolut ett steg i rätt riktning. Att en sådan stor studio som Sony vågar satsa på en bred film med kvinnor i huvudrollerna är ett välbehövligt steg i det annars så konservativa Hollywood. Storfilmer med kvinnligt fokus (läs: protagonister, upphovskvinnor, etc.) lyser fortfarande med sin frånvaro. Blir filmen en succé kan det mycket väl lyfta fram liknande projekt i den mansdominerade filmvärlden. Blir den en kommersiell katastrof kan det å andra sidan betyda slutet för vågade satsningar som detta. Värdelösa grabbkomedier och actionspektakel kan göras i drivor och inte möta någon smärre motgång, men möts ett enskilt projekt av detta slag för missöde kan det få ödesdigra konsekvenser – se bara vad katastrofer som ”Catwoman” och ”Elektra” gjorde för kvinnligt orienterade superhjältefilmer.

Samtidigt behandlas projektet av många också som en gimmick, vilket nedvärderar betydelsen av kvinnligt fokus. Det blir Ghostbusters – fast med kvinnor! Att trivialisera det hela är ytterligare ett tecken på hur schaktade filmer med kvinnoensembler blir – hur det bryter så tydligt mot den manliga normen.

Originalfilmerna är dessutom knappast signifikant med dess manliga huvudroller eller maskulinitet. De vita dräkterna och protongevären skulle kunna bäras av vem som helst, vilket den kommande filmen förhoppningsvis kan vara bevis på. Det viktiga blir således här för Feig och manusförfattaren Katie Dippold att distansera sig från gimmick-biten och även från sin egna gapflabb-humor som vi fått se i exempelvis ”The Heat”.

Slutligen till alla er rasande dudes: ni kommer få ha kvar era älskade filmer. Bill Murray och hans gäng kommer alltid att finnas där och kommer inte nedvärderas av detta. Och låt oss vara ärliga – originalfilmerna är ju faktiskt, dare I say it, inte särskilt bra. Kanske kan denna östrogendos visa vara sig precis det som krävs för att göra Ghostbusters-världen intressant. I slutändan är det trots allt upphovspersonerna det hänger på – en fantasifull manusförfattare, en kompetent regissör och en sylvass skådespelarensemble – vare sig de är män eller kvinnor. Se bortom könen och in i talangen!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

BONUS - Who you gonna call?

Drömcasting för nya "Ghostbusters": Kristen Wiig (Obviously. Världens roligaste kvinna och därtill ytterst kompetent skådis), Rose Byrne (smått undangömd i Feigs "Bridesmaids" men stod sig stark mot grabbarna i "Bad Neighbours"), Kate McKinnon (roligast och bäst just nu i "Saturday Night Live"), Alison Brie (kan göra allt, referens: ”Community”).

Enligt läsarrundersökningen som gjordes förra veckan blev toppkandidaterna dock följande: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Sigourney Weaver, Emma Stone och Sandra Bullock.

Vad tycker ni om en ”Ghostbusters”-reboot med kvinnlig ensemble? Är det bara en gimmick eller är det ett betydelsefullt steg för Hollywoods framtid? Och vem vill du se i den kommande filmen? Kommentera nedan!
| 14 oktober 2014 18:00 |