Elektra 2005

Elektra poster

Synopsis

Elektra är en lönnmörderska som endast lever för sitt jobb. När hon blir vän med två av sina tänkta offer avbryter hon sitt uppdrag - men fler verkar vara ute efter dem…
Ditt betyg
1.6 av 225 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Elektra
Biopremiär
1 januari 2005
Språk
Engelska
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Inte så hemsk som befarat

Vi var nog många som höjde något på ögonbrynen när det meddelades att floppen ”Daredevil” skulle få en spin-off. Varför skulle man göra en fortsättning på något som inte alls blev speciellt lyckad, och framförallt på vad? Ännu svårare blev det att förstå när det visade sig att man valt att följa Jennifer Garners karaktär Elektra. Samma Elektra dog nämligen i ”Daredevil” men som tur är när det gäller filmer baserade på serietidningar så är reglerna inte alls desamma och där får sagan ta över där logiken slutar.

Elektra har blivit återupplevad och försörjer sig nu som en fruktad lönnmördare där känslor och privatliv inte alls existerar. En dag får hon ett erbjudande hon inte kan motstå och hon beger sig till avtalad plats. Väl där får hon kontakt med en far och dotter i grannhuset och snart visar det sig också att det är just dom som är hennes måltavlor. Men samvetet hindrar henne från sitt jobb och istället hamnar hon mitt uppe i en kamp mellan gott och ont där hennes främsta uppgift blir att skydda den lilla flickan.

Förväntningarna var minst sagt låga inför filmen inte minst när den blev helt avrättad av en enig amerikansk kritikerkår och det faktum att den hamnade direkt bland dom svenska videobutikerna och inte på biograferna. Men så illa är det faktiskt inte.

”Elektra” har en riktig fördel och det är att den har ett väldigt vackert foto och även specialeffekterna är välgjorda. Det gör att den höjer sig något ur gropen av dussinaction. Annars är manusbiten precis som väntad väldigt enkel och full fart utan några försök till en något tyngre. Till sin fördel kan det också läggas till att man helt släppt försöken till en komisk sida som nu annars är obligatorisk i den här typen av film. Skönt och plus i kanten.

Som kvinnlig hjälte är Elektra mer intressant än Lara Croft i ”Tomb Raider” och Jennifer Garner känns betydligt mer trovärdig och graciös än Angelina Jolie. Garners girl next door-framtoning är säkert något som även tilltalar den yngre tonårstjejen och inte bara den finnige tonårsgrabben.

Antagligen var det min förutfattade mening men positivt förvånad är det bara att konstatera att resultatet inte alls blev så hemskt som befarat, egentligen är Elektra en ganska underhållande actionfilm som inte ens är i närheten av en katastrofal filmupplevelse. Det är visserligen en bra bit upp till ”X-Men” och ”Spider-Man” men som 90 minuters snygg och ytlig underhållning så är ”Elektra” klart godkänd.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Gillar Daredevil (serien o inte filmen) och var lite nyfiken på denna spin-off från just filmen och tänkte...att den skulle utspela sig innan då hon ju bevisligen stupade i filmen om Daredevil. Men det löser filmen på ett magiskt sätt som funkar i seriernas värld... Och hela filmen är just magisk på ett plan och då menar jag inte någon känsla som föds när man ser den...utan när vi får möta Elektrass fiender som är några lönnmördare som fått uppdraget att döda en flicka och hennes far som Elektra själv skulle ha ihjäl. Men innan dess lyckas de väcka hennes empati...vilket är en bedrift då hon dessförinnan var en iskall lönnmördare själv. Fienderna står för det "magiska" genom sina märkliga "superkrafter" varav en kan konsten att ta andan ur en... dock inte genom sitt skådespeleri. Och detta är kanske ett av de största problemen med filmen,,, skådespeleriet övertygar inte hos någon men ingen gör kanske direkt bort sig heller. Men lite bättre regi hade verkligen behövts. Allt bara händer...ingen direkt timing eller något... Förutom när en kyssgalen fiende tar andan ur Elektra och svarta löv faller till marken med henne. Och här kommer vi till plussidan...nämligen specialeffekterna som väl e ganska snygga men framförallt viskar de om en viss fantasi bakom som man borde kunnat gjort mycket mer av. Liksom gett lite mer bakgrund och tyngd åt karaktärerna som nu (förutom i fallet Elkektra) bara blir märkliga skuggor som bara sveper förbi och märkligt fort i några fall. Här är tyvärr alldeles för mycket som slarvas bort antagligen för att man ville för mycket och inte alls kunde ro i hamn det. Men en sak är faktiskt rätt magiskt...fotot och de brutalt snygga miljöerna... Snygg men för många ???... Således.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu