Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 oktober 2017 | 22:30

Vad tyckte du om säsongsfinalen av "Fear the Walking Dead"?

För jag gillade den, och lyckligtvis kommer det en fjärde säsong under 2018. Här hittar du mina tankar kring finalen och nästa säsong - håller du med mig?
*Spoilervarning - om du inte sett säsongsfinalen ännu*
 
Ännu en säsongsfinal ligger nu bakom oss. För en vecka sedan skrev jag om det (enligt mig) sämsta avsnittet ("El Matadero") för säsongen, och började oroa mig för hur säsongen skulle sluta. Men om det finns en sak skaparna bakom "Fear the Walking Dead" (och "The Walking Dead") har koll på, så är det hur man ska runda av en säsong på bästa möjliga cliffhanger-sätt. Dagens säsongsfinal, fördelad över två avsnitt, levererade (tack och lov) på alla fronter. 
 
En fjärde säsong är redan bekräftad, därav har jag inget emot ett cliffhangerslut - eftersom vi är garanterade svar på de mest akuta frågorna: Vem dog (och vilka överlevde) egentligen där i slutscenerna?
 

Den tredje säsongen är den bästa hittills

 
 
Jag har skrivit om det flera gånger redan, så med risk för att låta tjatig - den tredje säsongen är den överlägset bästa hittills av "Fear the Walking Dead". Efter den första var jag i princip beredd att ge upp hoppet helt och hållet, men en något bättre andra säsong lyckades få mig på kroken... och nu efter den tredje är jag fast.
 
Efter att ha anammat "Game of Thrones"-formulan där "alla-kan-dö-närsomhelst", med Travis, Ofelia, Jake, Troy, Jeremiah och Lola för att bara nämna några, har jag verkligen suttit och undrat om mina favoriter verkligen kommer klara sig eller inte - flera gånger om. Även om trion (bilden ovan) med Madison, Alicia och Nick nu verkar växa fram som seriens odödliga karaktärer. Kanske hör även Daniel och Victor till den odödliga skaran? 
 
Oavsett vilket fanns det gott om tillfällen där alla av våra favoritkaraktärer riskerade att dö, och någras öden hänger fortfarande lösa tills vi får se fortsättningen i nästa säsong. På tal om nästa säsong:
 

Den postapokalyptiska drogen

 
 
En såhär udda sidoberättelse som denna måste väl ändå ha en betydelse framöver? Jag tänker inte försöka mig på att förklara det rent biologiska här, men om jag förstår det hela rätt så är den del av hjärnan som producerar kroppens adrenalin det nya postapokalyptiska superknarket (okej, jag vet - jag försökte mig på det ändå). 
 
I förra veckans avsnitt ("El Matadero") sade bartendern till och med att det var så starkt att de kunde väcka en zombie till liv... har vi ett vaccin här? Nja, det är nog inte så troligt - men kanske kan knarket förlänga en biten persons liv innan man dör och blir en zombie? Oavsett vilket så lär de färska zombiehjärnornas adrenalinfabrik återvända i säsong fyra!
 

Vi lär inte ha sett det sista av Diana

 
 
På tal om att återvända. Diane lär garanterat göra just det. Inte slänger de väl in en grym hackspettsdrottning i handlingen bara för att låta henne bryta benet? Visst, det gjorde att Alicia hamnade hos Proctor-gänget och sedan på dammen - jag tror ändå inte att vi har sett det sista av henne. Hon kanske inte kommer att dyka upp inledningsvis i den fjärde säsongen, men hon lär komma tillbaka och lära oss mer om hur man överlever genom att samla zombie-tänder!
 

Daniels många liv

 
 
Hur många gånger kan seriens äldsta gubbe dö egentligen? Daniel har varit uträknad otaliga gånger och visat att han är segare än alla. Under den tredje säsongen har han också växt fram som seriens farligaste och många gånger smartaste karaktär, bara pliktkänslorna mot Lola och Ofelia (som nu båda är döda) har hållit hans sanna potential tillbaka.
 
Med ett skott genom kinden lär han klara sig tills vi kommer tillbaka i säsong fyra, där han antingen lär gå Travis (som också verkade helt odödlig) öde till mötes och dör i inledningen eller så blir han nästa säsongs starkaste karaktär - kanske kan han till och med kan utvecklas åt ett skurkaktigt håll?
 

Om vi inte ser dig dö.. så lever du nog

 

 
Slutligen, när vi ändå snackar om odödliga karaktärer. I slutscenerna av finalen så hänger flera karaktärers öden minst sagt i luften (eller vattnet..). En bra tumregel när det kommer till "Walking Dead"-serierna är att om du inte ser en karaktär dö och förvandlas till en zombie (alternativt skjutas i huvudet för att slippa zombiestadiet) - så är karaktären inte död. 
 
Vi får se att Madison klarar sig efter att ha hamnat i vattnet, efter en kort drömsk Travis-cameo, vilket innebär att Alicia och Victor också kan ha gjort det. Det flyter förbi en kropp uppochned, bakom Madison, som skulle kunna föreställa Victor - men eftersom vi inte ser något ansikte (och om vi går efter tumregeln) så vågar jag påstå att han fortfarande lever. Den flytande kroppen tillhör säkert någon av dem som Daniel sköt på dammen. 
 
Alicia ser vi inget av, men vi vet redan att hon kan ta vara på sig själv - och det vore ett otroligt tråkigt sätt att förlora en så stark karaktär på att det känns orimligt. Det sista vi ser av Nick är hur Daniel hinner fram till honom, och baserat på det jag skrev om Daniel ovan så får väl hans sällskap ändå påstås vara ett tecken på att de båda kan ta sig levande ur sin situation.
 
Det ska bli spännande att se hur "Fear the Walking Dead" följer upp sin mest lyckade (kvalitetsmässigt) säsong hittills nästa år. Tittarsiffrorna har däremot sjunkigt en hel del sedan den första säsongen (som var förskräcklig) - men nyheten om att ett crossover-avsnitt med "The Walking Dead" är på gång nästa år, kanske kan få fler att ge "Fear the Walking Dead" en chans.
 
Nästa vecka drar "The Walking Dead" igång sin åttonde säsong med sitt 100:e avsnitt. Jag är givetvis tillbaka då med lite funderingar kring säsongspremiären!
 
Innan dess får ni gärna höra av er i kommentarsfältet om vad ni tyckte om den tredje säsongen av "Fear the Walking Dead" - och vilka karaktärer ni tror överlevde finalen!
| 16 oktober 2017 22:30 |