Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 oktober 2017 | 23:00

"Fear the Walking Dead" kan så mycket bättre än det här. Vad gick fel?

Med en vecka kvar till säsongsfinalen levererar "Fear the Walking Dead" ett av sina sämsta avsnitt på länge.
*Spoilervarning om du inte är i fas med "Fear the Walking Dead" - avsnitt 3x14.*
 
Jag har vid flera tillfällen under den tredje säsongen skrivit småhyllande texter om "Fear the Walking Dead". Efter en urusel första säsong, en något starkare andra och stundtals fantastisk tredje - har förbättringskurvan hela tiden pekat åt rätt håll.
 
Våra zombies är ordentligt farliga igen, under det första avsnittet klyvs exempelvis en man på mitten för att kunna dras in i ett hål av en zombie. Huvudkaraktärer, á la Ned Stark i "Game of Thrones", dör som flugor och gör att vi verkligen gör rätt i att oroa oss så fort en omtyckt karaktär verkar vara i trubbel. Travis chockade och dog redan i inledningen av säsongen, Jake såg länge ut att bli en ny självklar karaktär - och när hans arm tvingades amputeras var vi nog många som utgick från att det skulle rädda honom, men icke!
 
Fotot, själva storyn och allt annat har tilltalat mig med - de körde till och med ett avsnitt nästan helt och hållet på spanska. De provar nya grejer med "Fear the Walking Dead", vilket verkligen uppskattas!
 
Det känns därför extra tråkigt när ett sådant fruktansvärt tråkigt, onödigt och förutsägbart avsnitt, som veckans "El Matadero", dimper ned veckan innan säsongsfinalen.
 

Ovärdig, utdragen och förutsägbar död

 
 
Okej, så Ofelia blev alltså biten när zombien föll över henne, medan hon lagade luftkondtioneringen, i det förra avsnittet. Jag gick till och med tillbaka och dubbelkollade scenen och det verkar stämma. Men seriöst, vilket ofantligt tråkigt och fantasilöst sätt hon skrivs ur serien på... 
 
Det blir helt enkelt för prydligt upplagt, far och dotter skiljs åt och ska äntligen få återförenas. De andra karaktärernas överlevnad hänger i princip på att mötet går som det ska. Men såklart är hon biten, vilket betyder att döden är oundviklig - men kanske kan hon åtminstone få säga farväl?
 
Nej, såklart inte - för då hade vi inte behövt oroa oss över hur Daniel skulle reagera. Hela delen med Ofelia kändes därför helt och hållet bortkastad och onödig - speciellt med tanke på vilken intressant roll hon haft den här säsongen. Ett möte mellan Daniel och Ofelia, när båda nu hade omfamnat sina mörkare sidor, hade jag verkligen sett fram emot. Men men, vi får i alla fall se vad det här innebär för Daniel framöver...
 
 
En annan sak som ni kanske inte visste om Ofelia, som i eftertexterna går under namnet Mercedes Mason, är att hon i själva verket spelades av en svensk skådespelerska. Mercedes Masöhn är född i Linköping, men bor numera i Los Angeles. 
 

Kan Alicia bli en ung badass-Carol?

 
 
Okej, allt i avsnittet var inte dåligt: Alicia var bra! Seriens största förvandling måste väl ändå hon stå för, inledningvis var Alicia en svag, blåögd och ganska irriterande karaktär. Mycket likt Carol i "The Walking Deads" inledande säsonger... men Carol har under de senare växt fram till en av originalseriens starkaste karaktärer. Det känns som att Alicia mycket väl kan vara precis i början av en förvandling till att bli en ung (grym) badass-version av Carol. 
 
Det är visserligen aningens krystat att Madisons båda ungar konstant ska ge sig iväg, istället för att bara hålla ihop (tänker inte ens börja prata om Nicks tråkiga återfall från veckans avsnitt). Alicia känns i all fall som den mest intressanta karaktären att följa framöver. Det återstår däremot att se vad som hinner hända med henne, och alla andra, under nästa veckas säsongsfinal (som är uppdelad på två avsnitt som sänds på raken).
 

Läs också: Ett crossover-avsnitt mellan "Walking Dead"-serierna har bekräftats

 
Jag håller tummarna för att det senaste avsnittet bara var ett undantag och att de sätter landningen nästa vecka, innan det långa uppehållet inför nästa säsong. Om två veckor är i och för sig "The Walking Dead" tillbaka med sin åttonde säsong - så vi kommer ha gott om zombies i våra liv hela vägen fram tills den 10:e december när de går på jullov. 
 
Vad tyckte du om det senaste avsnittet av "Fear the Walking Dead"? Håller du med mig om att det var ett av säsongens svagare - eller har jag helt och hållet missuppfattat allt? Kommentera gärna nedan!
| 10 oktober 2017 23:00 |