Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

4 juni 2017 | 12:00

Säsongspremiären av "Fear the Walking Dead" är skrämmande bra

Zombie-spinoffen "Fear the Walking Dead" är tillbaka med sin tredje säsong imorgon (måndag). MovieZine har fått tjuvkika på premiären och det är bannemej seriens bästa öppning hittills!
Den tredje säsongen av "Fear the Walking Dead" drar alltså igång imorgon. Det bjuds på ett skrämmande bra dubbelavsnitt - som både lyckas knyta ihop trådarna från säsongsfinalen i höstas samt sätta upp nya förutsättningar för den nya säsongen.
 
AMC har varit extra noga med att vi kritiker som fått möjlighet att se avsnitten i förväg inte ska spoila något inför den här premiären. Vilket såklart betyder att det finns gott om saker som är riktigt spoilerkänsliga som jag sååå gärna skulle vilja ta mig tid att diskutera här - men det får helt enkelt vänta. 
 
Om ni inte riktigt minns hur säsongsfinalen slutade så var både Nick och Luciana samt Madison, Travis och Alicia påväg mot vad som på avstånd såg ut att vara ett flyktingcenter. Nick och Luciana hann däremot märka att något var väldigt fel när kulorna började vina omkring dem...

 

Okej, jag hade fel!

 
 
Några av er kanske minns att jag skrev en artikel om hur jag hoppades att den åttonde säsongen av originalserien, "The Walking Dead", skulle bli den sista i dess nuvarande form. Jag argumenterade mot hur våra viktigaste karaktärer alltid går säkra förutom kring premiären och finalen av varje säsong. Hur zombiesarna blivit skrattretande satta i bakgrunden och inte längre tillförde den rädsla som jag kunde känna under den första säsongen med Rick. 
 
Well. "Fear the Walking Dead" bevisar att jag hade fel, och att ni i kommentarsfälten hade rätt. Det kan fortfarande göras riktigt bra tv med de karaktärer vi redan har! Lite frustrerande att vi fortfarande får väldigt ojämna säsonger från AMC dock... nog om det, nu är jag mer än nöjd i alla fall!
 

Insatserna är tillbaka

 
Den tredje säsongen visar hur en zombieserie kan ha både skitläskiga zombies som faktiskt är farliga - samtidigt som vi kör vidare på spåret med hemska människor som får lov att vara sina värsta versioner av sig själva, i den nya världsordningen. När värst är bäst och den som är sämst (lämpad), endast har döden som möjlig utväg.
 
 
Insatserna är tillbaka på topp och konsekvenserna av folks handlanden likaså. Tack för det! Utöver detta så måste jag slå ett slag för hur snyggt allt ser ut i de två första avsnitten. Alltså, skitigt snyggt - fotot är precis som det ska vara. Det kombinerat med musiken och skådespelet höll mig som klistrad genom premiären - som jag nu sett två gånger redan. 
 
Ni kommer att förstå vad jag menar när inledningen drar igång och trummorna avslöser den ena fruktansvärda scenen efter den andra - fram tills att texten "Fear the Walking Dead" dyker upp på skärmen och låter oss andas ut lite. 
 

En ny favorit i AMC:s zombievärld

 
 
Om sanningen ska fram så såg jag inte ens fram emot premiären, innan jag såg den. "Fear the Walking Deads" första säsongen lämnade väldigt mycket att önska och även om den andra var ett rejält steg i rätt riktning, så har jag fram tills nu föredragit originalserien. 
 
Om "Fear the Walking Dead" lyckas berätta sin historia i samma raska, läskiga tempo som i den tredje säsongens inledning så kommer jag fortsättningsvis att se "Rick och gänget" som zombieuniversumets paus-underhållning. Inte tvärtom som AMC fått det att verka hittills.
 
 
Morgondagen (måndagen den femte juni) kommer fullständigt att ägas av HBO Nordic. Vi får nya avsnitt av komedierna "Veep" och "Silicon Valley", det femte avsnittet av "Twin Peaks" samt den efterlängtade finalen av "The Leftovers" - ja, och så har vi den där säsongspremiären jag ägnat en hel artikel åt att se fram emot med... det är tur att det är röd dag på tisdag hörrni!
 
Kommer du att se säsongspremiären av "Fear the Walking Dead" imorgon hos HBO Nordic?
| 4 juni 2017 12:00 |