KRÖNIKA

Skribent

Jonatan Blomberg

12 april 2017 | 18:00

Önskan: Lägg ner "The Walking Dead" i dess nuvarande form efter nästa säsong!

Förra veckan avrundades den sjunde säsongen av "The Walking Dead" med en säsongsfinal som delar seriens följare. Ena halvan kände sig snuvade på den avslutning som resten av säsongen byggt upp spänningarna inför, medan den andra halvan tittare uppskattade vad detta bör innebära inför nästa säsong.
Händelser ur säsongerna 1-7 av "The Walking Dead" kan komma att spoilas nedan. Läs vidare på egen risk om du inte är i fas med serien!
 
Redan i höst är "The Walking Dead" tillbaka med sin nästa säsong. Därefter hoppas jag att Rick (Andrew Lincoln) äntligen kan få vila ut och återgå till livet han levde i början av säsong fyra, i fängelset, innan den nya verkligheten ännu en gång hann ikapp honom och gruppen. Den åttonde säsongen lär i högsta grad fokusera på det stundande kriget med Negan och skrotnissarna på ena sidan och Rick & Co (tiger inkluderad) på den andra. 16 avsnitt. Det är mer än tillräckligt för att ge serien en värdig avslutning!
 
Vi har kommit en lång väg sedan Rick sömndrucken vaknade upp i en sjukhussäng - utan några spår av sin familj. Målet var enkelt; överlev och hitta din familj. Carol (Melissa McBride) var en av seriens mest svaga och försiktiga karaktärer, Glenn (Steven Yeun) var springaren som riskerade sitt liv i jakt på mat och tack vare detta räddade Rick ur stridsvagnen. Shane (Jon Bernthal) räddade livet på Lori och Carl men spänningen mellan Rick och Shane resulterade ju som bekant med att Jon Bernthal blev tillgänglig för nya projekt - "The Punisher" here we come!
  
 
"The Walking Dead" har gått från att handla om zombies och människors förmåga att överleva från dag till dag till att handla om nya sorters faror; andra människor. Visst, vi får fortfarande se ett antal zombies som faller över någon av huvudkaraktärerna och påminner oss om att det kan gå illa väldigt fort. Rick under den senaste säsongen på tivolit och Glenn vid soptunnan några säsonger dessförinnan är två exempel på detta.
 
Båda "lived to fight another day" vilket såklart alltid är fallet när det kommer till de mest omtyckta karaktärerna. Deras liv är endast i fara under fyra avsnitt varje säsong: det första avsnittet, det åttonde avsnittet (inför juluppehållet), det nionde avsnittet (direkt efter juluppehållet) samt det sista avsnittet för säsongen. Snart åtta säsonger in känns insatserna helt enkelt inte riktigt lika spännande som de en gång gjorde. 
 
Jag har däremot ingenting emot att serien ändrade fokus till att handla om människors psykologi och vad som händer när man ställs inför något så enormt som människans undergång. Givetvis har insatserna varit tvugna att höjas inför varje ny säsong, vilket har gjort seriens utveckling oundviklig. Men. Det finns andra serier som är bättre på att berätta den typen av historier - utan att bli avbrutna av zombies. "The Leftovers" är ett perfekt exempel på detta. 
 
Min önskar är därför att den åttonde säsongen blir seriens sista i dess nuvarande form. Låt karaktärerna få ett värdigt avslut med de 16 avsnitt som står till förfogande. Därefter vill jag mer än gärna spendera mer tid med "The Walking Dead" men under andra förutsättningar. Tänk er en antologiserie med nya skådespelare varje säsong, där vem som helst kan dö i varje avsnitt. Varje ny säsong kan ta oss till nya delar av världen (om vi siktar högt) eller åtminstone andra delar av landet. En antologiseries begränsade antal avsnitt gör det också möjligt att locka skådespelare av högsta kaliber till förhandlingsbordet... 
 
 
Hmm, ja - jag vet. "Fear the Walking Dead" finns redan och är delvis precis vad jag beskrivit här ovan. Men spinoff-serien är fortfarande begränsad, på samma sätt som originalserien, eftersom de avser att köra vidare på samma gäng karaktärer framöver. "Fear the Walking Dead" delar ändå min vision i och med miljöombytet, det i särklass bästa med spinoffen är just hur vi fått doppa tårna i lite nya miljöer.
 
Om "The Walking Dead" ska kunna leva vidare så måste något ändras. Låt oss nu anta att Negan besegras under nästa säsong. Är vi verkligen med på tåget om en ny, ännu värre, "skurk" introduceras i slutet? Ska vi då spendera säsong 9 åt att få mod att bekämpa honom eller henne för att under säsong 10 faktiskt göra det. Nej, tack! Att få lära känna helt nya karaktärer, frukta för deras liv och samtidigt få lära mig mer om "The Walking Dead"-världen i stort - ja, tack!
 

Läs också: Säsongsfinalen av "The Walking Dead" blev en besvikelse

 
Vad tycker DU? Är det dags att runda av originalserien och börja på ny kula - eller är jag helt ute och cyklar här?
| 12 april 2017 18:00 |