Serie

Skribent

Richard Hammar

3 april 2017 | 20:30

Säsongsavslutningen av "The Walking Dead" når inte upp till förväntningarna

Om du inte har sett ikapp på säsong 7 av "The Walking Dead" eller sista avsnittet på säsongen, varnar vi för spoilers!
Finalen av säsong 7 är här och du, kanske som jag sitter med lite funderingar över vad som hände. Vad som fungerade och vad som inte, vilka som dog och vilka som överlevde. Så vi hoppar direkt in!
 
Säsong 6 av "The Walking Dead" hade den starkaste och mest gripande finalen tv-serien någonsin haft hittills. Spänningen och ångesten satt perfekt med överraskande moment och en cliffhanger som hette duga. Finalen av den sjunde säsongen hamnar inte där, snarare ganska långt ifrån faktiskt.
 
Självklart förstår jag att varje säsong inte kan avslutas på samma sätt, men hela säsong 7 har dedikerats till att bygga upp inför krig och hämnd för invånarna i Alexandria. Andra halvan av säsongen kallades för "Rise Up", så givetvis förväntade man sig att säsongen skulle gå ut med en smäll. Tyvärr når vi aldrig riktigt dit i finalen och jag känner mig lite lurad.
 
Så vad hände egentligen? Dwight, Negans högra hand, vill hjälpa Rick får vi veta i början av avsnittet. Förutom ett par nedsågade träd (som jag undrar hur han hann med mitt i natten) så sker det inget mer på den fronten, endast ett kryptiskt meddelande, "I didn't know" skrivet på en trägubbe i slutet.
 
Som vi skrev förra veckan blev Rick såklart förrådd. Som vi förutspådde, av Jadis och The Scavengers, det kunde man se mil i förväg. Något för förutsägbart för att vara okej, till den gränsen att irritation uppstår. Rick borde ha förstått det också, så dum kan man inte vara efter alla dessa säsonger. Här sviktade manuset första gången, det blev liksom aldrig det där *gasp*-ögonblicket som de ville skapa.
 
Negan dyker upp och Eugene är fortfarande vid hans sida och verkar vara lojal, ingen överraskning där med tanke på hans feghet. Jeffrey Dead Morgan skiner som vanligt i rollen som Negan och är i stort sett höjdpunkten i hela avsnittet. 
 
 
Stora delar av finalen tillhörde Sasha, som personligen är en karaktär jag tröttnat på och förlorat allt intresse för. Dock uppskattades hennes avslut, hennes egna val att göra sig själv till ett vapen och ställa till det för Negan passade henne. Men kring just Sasha har hennes ständiga gnällande tagit över henne, det var först i mitten av säsong 7 det gjordes något vettigt med henne, tyvärr då redan försent enligt mitt tycke. Att hennes kärlek för Abraham (som var ett stort fokus genom avsnittet) var så mäktig tycker jag aldrig framgick i tidigare säsonger, inte till den graden som visats sen Abraham dödades. Och dessa "drömska" scener med henne och Abraham passade bara inte in. Här känns det alldeles för utdraget. Så tyvärr, ingen sympati eller sorg för Sasha eller hennes död här inte. 
 
Rick sa äntligen ifrån och stod upp för sig men inte i närheten av det som verkligen behövdes. Återigen blev han räddad av någon annan. Självaste "Rise Up" sker aldrig, inte i denna säsong iallafall, det blir lite motstånd för Negan som högst men inget mer. Inga dynamiter smäller, inget "all out war", Daryl får ingen hämnd, allt detta som hela säsongen har indikerat ska ske verkar bara skjutas upp inför nästa säsong, igen.
 
 
Det var kul att se The Kingdom röra på sig och faktiskt göra något intressant, Kung Ezekiel levererade och en stor höjdpunkt var tigern Shiva. Snyggt, välgjort och förvånansvärt tillfredställande. 
 
Sjunde säsongen avslutas inte på någon cliffhanger eller något avslut på det den byggt upp inför. Istället ser vi Negan och Rick rusta upp för krig (vilket jag redan trodde att de hade gjort?!) och ett tal av Maggie dedikerat till Glenn. Vi behövde hämnd! Vi kunde ha fått någon, Simon, Gregory, Jadis, Dwight, vem som helst egentligen som kändes som vedergällning. Alla lever för att slåss en annan dag men känslan av att vi väntat tillräckligt länge kryper upp på mig och jag finner mig själv sitta och sucka alldeles för ofta.
 
Säsong 7 är hittills en av de svagare säsongsfinalerna och känslan "måste se säsong 8 nu!" finns inte som jag haft förr. Inför säsong 8 behövs en mer fokuserad väg, lite mindre karaktärsbyggande och lite mer rak på sak. Vissa saker kan man helt enkelt inte dra ut på allt för länge, tillslut försvinner intresset. Jag hoppas innerligt att säsong 8 av "The Walking Dead" kommer tillbaka till rätt spår.
 
Vad tyckte ni om säsongsfinalen? Diskutera i kommentarsfältet eller i MovieZines forum.
| 3 april 2017 20:30 |