Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 november 2011 | 13:01

Topp 10: Kvinnor i karriären

I bioaktuella "I Don’t Know How She Does It" försöker Sarah Jessica Parker jonglera livet som mamma och fru med sin finanskarriär.

Men hon är knappast den första hårt arbetande kvinnan på bioduken. Här är några av de mest minnesvärda.

10. Catherine Deneuve i "Potiche - en fransk troféfru"

Den franska divan och legenden gör en av årets mest minnesvärda rollprestationer som den på 70-talet hunsade hemmafrun som oförberett får ta över sin giriga makes fabriksverksamhet när hans strejkande arbetare ger honom en hjärtinfarkt. Lite oväntat går hennes vänliga, rättvisa taktiker hem och hon gör succé.

9. Dolly Parton, Jane Fonda och Lily Tomlin i "9 till 5"

Den kvinnliga trion kämpar dagligen mot nedvärdering, sexuella trakasserier och allmän respektlöshet från sin mansgris till chef (Dabney Coleman). Tur att de - speciellt tillsammans - har stake nog att hämnas och visa var kontorsskåpet ska stå.

8. Diane Keaton i "Baby Boom"

I en film vars tema är snarlikt " I Don't Know How She Does It" ärver framgångsrika New York-yuppien Keaton en bebis från en död släkting och får hela sitt liv - och framför allt karriär - upp-och-nedvänt. Lång är den vägen från ökänt namn på storstadskontoret till oväntad företagare som gör barnmat.

7. Nicole Kidman i "Till varje pris"

Kidman gick ner i lön med tre miljoner dollar (från de fem som Meg Ryan erbjöds) och sökte upp numret till regissören Gus Van Sant för att i 40 minuter övertala honom att ge henne rollen. Resultat var en succé, där Kidman fick ett genombrott som sociopaten Suzanne som går så långt för en TV-karriär att hon låter ett gäng tonåringar ha ihjäl hennes man.

6. Sally Field i "Norma Rae"

Field vann en Oscar för titelrollen hon, som reserach, arbetade på en fabrik inför. Filmen bygger på de verkliga händelser där en unga, ensamstående mamman (med riktiga namnet Crystal Lee Sutton)i Alabama riskerar allt för dra textilfabriken där hon arbetar inför en fackförening.

5. Rosalind Russell i "Det ligger i blodet"

Finns det någon förebild för ambitiösa, kvinnliga journalister på film så är det utan tvekan Russells snabbkäftade tidningsreportern Hildy i denna klassiska romcom. Det kan tyckas gammelmodigt att Hildy överväger att ge upp karriären för sin fästman och lockas tillbaka av exet Cary Grant, men Russell - som själv anlitad en annonsförfattare för att få bättre, snärtigare repliker - är fortfarande en stark, feministisk ikon i filmhistorien.

4. Annette Bening i "American Beauty"

Bening var förstahandsvalet till rollen som hetsig fastighetsmäklaren (som hon även spelade i "Fallet Henry" och "Good Vibrations")i Sam Mendes hyllade film från 1999. Kevin Spacey vann Oscarn men Bening fullkomligt tuggade i sig sina scener som den karriärbesatta Carolyn som går så långt att hon börjar flirta (inför ögonen på sin man) och slutligen ligga med sin konkurrent på marknaden.

3. Julia Roberts i "Erin Brockovich"

Roberts slog rekord med lönen på 20 miljoner dollar och lämnade effektivt romcom-träsket med sin Oscarsbelönade insats som verkliga singelmorsan och juridiska biträdet Erin. I outfits som skulle få hennes hora från "Pretty Woman" att rodna vänder hon upp och ner på småstadsadvokaten Albert Finneys lilla firma när hon beväpnad med hård vilja och attityd avslöjar en skandal där ett storföretag förorenat vatten och skaffar 634 underskrifter som får bolaget på fall.

2. Meryl Streep i "Mitt Afrika", "Djävulen bär Prada", "Järnladyn", "Tvivel", "Julie & Julia", "Lejon och lamm", "Utlämnad", m.fl.

Vare sig Streep spelar modetidningsredaktör, plantageägare, nunna, kock, journalist, lärare, skådespelerska, författare, fabriksarbetare eller sjungande hotellägare så finns alltid en fantastisk intensitet, viljestyrka och engagemang i karaktären. Och 16 Oscarsnomineringar varav två vinster är om något ett bevis på detta.

1. Melanie Griffith och Sigourney Weaver i "Working Girl"

Den ultimata komedin om karriärkvinnan där ambitiösa sekreteraren Griffiths hänsynslösa boss Weaver snor hennes idéer men hon får revansch när chefen hamnar på sjukan och Mel gör succé inom finansvärlden med en ovanligt luttrad Harrison Ford vid sin sida. Oscarsnomineringar för båda.

Bubblare: Bette Midler och Lily Tomlin i "Två systrar för mycket", Whoppi Goldberg i "En värsting på Wall Street", Roseanne Barr i "En hondjävuls liv & lustar", Julia Stiles och Stockard Channing i "The Business of Strangers", Holly Hunter i "Broadcast News - nyhetsfeber", Helen Mirren i "The Queen", Katharine Hepburn i "Årets kvinna", Maggie Gyllenhaal i "Secretary", Julianne Moore i 2Laws of Attraction2, Jodie Foster i "När lammen tystnar", Cher i "Misstänkt", Imelda Staunton i "Vera Drake", Julie Andrews i "Mary Poppins", Reese Witherspoon i "En blondins rätt", Sally Hawkins i "Flickorna i Dagenham", Scarlett Johansson i "Scoop", Kelly McGillis i "Anklagad", Susan Sarandon i "Klienten", Ruth Chatteron i "Ungkarlsflickan", Joan Crawford i "Alla kysste bruden", Lara Flynn Boyle i "The Temp", Tina Fey i "Baby Mama", Sharon Stone i "Drömfabriken", Ingrid Bergman i "Tycker ni om Brahms?", Jennifer Aniston i "Management", Sandra Bullock i "The Proposal", Hedy Lamarr i "Vanärad", Rachel McAdams i "Morning Glory", Tilda Swinton i "Michael Clayton", Glenn Close i "Press-stopp!", Meg Ryan i "Du har mail".

| 13 november 2011 13:01 |