Lejon och lamm 2007

Drama
92 MIN
Engelska
Lejon och lamm poster

Synopsis

Robert Redford, Meryl Streep och Tom Cruise spelar huvudrollerna LIONS FOR LAMBS, en gripande politisk thriller om ett splittrat USA och människors livsöden i skuggan av ett komplicerat krig.

LIONS FOR LAMBS regisseras av Oscarbelönade Robert Redford och får premiär den 9 november.
Ditt betyg
2.6 av 156 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lions for Lambs
Biopremiär
9 november 2007
DVD-premiär
13 mars 2008
Språk
Engelska
Distributör
20th Century Fox
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

1 januari 2008 | 00:00

Intelligent politiskt drama

Robert Redford återvänder som regissör efter en sjuårig paus med det här uppfriskande annorlunda politiska dramat. För några veckor sedan recenserade jag Peter Bergs actionthriller ”The Kingdom”, en bra actionfilm förklädd i en millimetertunn politisk skrud. Därför är det riktigt roligt att nu se ”Lejon och lamm” som på många sätt är raka motsatsen. Det här är en film där skådespelarna i stort sett bara samtalar med varandra under en och en halv timme och lyckas med konststycket att hålla mig engagerad till sista minuten. Parallellerna till ”The Kingdom” är flera, Peter Berg själv dyker här upp i en viktig biroll och ännu viktigare, Matthew Michael Carnahan har skrivit manus till båda filmerna.

Filmen berättar tre olika historier som då och då berör varandra men oftast håller sig på sin kant. Vi får följa den cyniska reportern Janine Roth (Meryl Streep) när hon träffar den republikanske stjärnsenatorn Jasper Irving (Tom Cruise). Senatorn har bjudit in reportern för att berätta om ett ny militär plan i Afghanistan för att hon ska rapportera om det som i hans ögon ska vinna kriget en gång för alla. Samtidigt får vi se ett samtal mellan en professor i statsvetenskap (Robert Redford) och hans omotiverade men intelligenta elev (Andrew Garfield). Professorn försöker desperat övertala eleven om vikten av att ta tillvara på hans talang för att försöka förändra världen och inte ge upp och misströsta. Till sist, och något av filmens actionalibi, följer vi två soldater (Michael Pena och Derek Luke) som efter en misslyckad militär operation bland Afghanistans berg försöker överleva tills hjälp når fram.

Av de tre olika berättelserna är den med Cruise och Streep mest fascinerande. Båda fullkomligt lyser i sina roller. Streep som den liberala journalisten som misstror allt som kommer ur den konservative senatorns mun men ju längre samtalet lider alltmer börjar i fråga sätta sin egen roll. Som Cruise påpekar ”ni i media hjälpte oss att sälja in kriget till folket, nu får ni hjälpa oss att vinna det”.  Streep porträtterar reporterns inre förvirring briljant och är filmens absoluta höjdpunkt. Även Cruise är perfekt som den vältalige neokonservative senatorn. Hans charmiga manér och bländvita leende sitter som en smäck.

Historien om Redford och den skoltrötte studenten når inte upp till samma höjder men håller intresset levande hela tiden. Den här delen av filmen handlar till stor del om varför inte fler ungdomar engagerar sig politiskt. Berättelsen om de två försvunna soldaterna är på ett sätt motorn som driver hela filmen. Den visar resultatet av den nya amerikanska planen ur fotsoldatens perspektiv och fungerar som en effektiv kommentar till scenerna med Cruise och Streep.

”Lejon och lamm” är en extremt pratig film, i stort sett hela speltiden spenderas i två rum. Men samtidigt är den oavbrutet spännande och engagerande. Redford propagerar egentligen inte för något nytt, i princip kan filmens budskap sammanfattas som ”gör något!”. Men han gör det på ett debatterande och öppet sätt som känns uppfriskande och ärligt.

| 1 januari 2008 00:00 |