Utlämnad (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Douglas Freeman är en CIA-analytiker boende i Nordafrika som tvingas ifrågasätta sitt uppdrag efter att ha sett det brutala och tvivelaktiga förhöret av en egyptisk-amerikansk man som utförs av den nordafrikanska hemliga polisen. Under en flygning har Anwar El-Ibrahimi försvunnit; han är en egyptisk-amerikansk kemiingenjör vars familj emigrerade till USA när han var liten pojke och som nu misstänks vara terrorist. Hans gravida hustru gör allt i sin makt för att hitta sin försvunne make, och till sin hjälp tar hon sin politiskt aktiva vän sedan collegetiden, Alan Smith, som nu är rådgivare till Senatorn. Smith upptäcker att Anwar har blivit bortförd på order av CIA eftersom han misstänks vara terrorist.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: UTLäMNAD

Skickligt men de stora frågorna uteblir

Skulle USA använda sig av tortyr för att få ut information ur misstänkta terrorister? Inte då...! Lyckligtvis kan man alltid flyga dem någonstans där tortyr är tillåtet, tack vare Clinton-administrationes påhitt ”extrem utlämning”. 

Det är vad som händer Anwar El-Ibrahimi, en amerikansk medborgare född i Egypten, som är på väg hem efter en konferens i Sydafrika. Innan han hinner ombord sitt plan blir han bortrövad på terminalen, får en svart säck över huvudet och förs bort till ett okänt land för att bli avklädd, slagen och elchockad utan att USA får smuts under sina naglar. Allt för att han råkar vara fel man på fel plats. Anwar är kemist. En bomb har sprängts. En CIA-agent har dödats. Och ett misstänkt telefonsamtal till Anwars mobil skapar en, rätt osannolik men i det här fallet fullt tillräcklig, koppling.

Rollistan i ”Utlämnad” är imponerande, men outnyttjad. Reese Witherspoon som den frustrerade, ovetande hustrun Isabella får inte så mycket mer att göra än att se gravid ut och skälla ut folk. Hon vänder sig till Peter Sarsgaard, jurist, idealist och en gammal bekant som lovar att använda sina kontakter för att hjälpa henne att få svar. En hjärtlös Meryl Streep personifierar den ondskefulla statliga organisation som beställer, övervakar och inte minst förnekar Anwars förhör. Streeps järnlady får stå i kontrast till Gyllenhaals oerfarne CIA-analytiker. Efter att ha fått sin kollegas hjärna över kostymen får han order om att vakta över den misstänktes stränga bestraffning, men vaknar sakta upp och inser att tortyr kanske inte är det rätta sättet.

”Utlämnad” är den typen av film där varje karaktär är rekvisita, med en endimensionell ståndpunkt och det är ungefär så långt skådespeleriet sträcker sig. Karaktärerna och deras respektive historier balanseras på ett effektivt sätt, även om vissa delar av handlingen onekligen är intressantare än andra. En till synes meningslös romans mellan två unga araber visar sig mot slutakten ha en bärande roll i handlingen, men känns likväl felplacerad och tar fokus från det mer spännande politiska maktspelet.

Jeffersonmonumentet, Washingtonmonumentet och Kapitolium - symboler för amerikansk demokrati – används i regissören Gavin Hoods ”Syriana”-wannabe som bakgrundsmiljöer till de politiska intrigerna. Han mixtrar med händelsernas tidslinje och får oss att ifrågasätta vad exakt de högre makterna vet om vår oturlige egyptier. Oscarsvinnaren bakom ”Tsotsi” skapar även här ett skickligt hantverk, men lyckas inte ro det ambitiösa åtagandet i hamn.

En film om regeringens hemliga procedurer kan troligen klara sig utan ett sidospår om en förälskad terrorist. Istället behöver den en adrenalinkick och en tydlig ståndpunkt i om kontroversiella metoder någonsin kan rättfärdigas eller inte. “7000 Londonbor är idag vid liv, tack vare dessa metoder” säger Streep till Sarsgaard. I en enda replik snuddar man vid den riktigt intressanta frågan gällande tortyr – kan den någonsin rättfärdigas för nationella säkerhetens skull?

Men varken Hood, manusförfattaren Kelley Sane eller någon annan här verkar intresserad av att ge oss något att bita i, och mana till debatt. Istället siktar filmen på att sälja in sin enformiga åsikt genom att säga: ”Se där, din man kan bli nästa person att kidnappas och misshandlas – medan du är på tjocken! Och tro inte att någon hjälper dig då!”

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
ryggman
På grund av J.K. Simmons och Meryl Streep´s medverkan klarar filmen 3,33 betygs gränsen. Helt ok "amerikansk-medborgare-tillfångatagen-i-ett-elakt-land-CIA-blandar-sig-i-politiskt-rävspel-film". Vi har alla sett det förr och kommer nog att få se det ett antal gånger till. Själva ploten och grundstoryn finns ju redan nedskriven på färdigskrivna formulär i en låda i Hollywood. Det är skådespelarna som gör skillnaden i den här typen av filmer. 2 timmar av helt ok underhållning helt enkelt.
Användare borttagen
Gillade den här väldigt mycket! Hade inga som helst förväntningar men jag fick en engagerande och spännande film med jäkligt bra skådespelare. Jag slår till med en svag fyra!
lindersson
Finns ju en jäkligt bra grundstory i den här, men det känns inte som den riktigt lyfter någon gång.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler