Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 oktober 2015 | 16:00

10 bästa Found Footage-filmerna

Från kannibaler på 80-talet till nutida internetchattare - i över tre decennier har filmskapare skrämt och fängslat oss med påstått upphittat videomaterial. Här är några av de bästa Found Footage-filmerna.
Begreppet blev känt via ”Blair Witch Project” där man bevisade att med skakig handkamera, lite fyndig PR-kampanj på nätet och nästan ingen budget kunde skrämma skiten ur hela världen och samtidigt dra in miljoner.

Men italienska regissören Ruggero Deadato etablerade begreppet redan 1980 med ökända ”Cannibal Holacaust”. Idag kommer Found Footage-filmerna i dussintal och ribban har definitivt höjts när det kommer till att utveckla genren. MovieZine guidar dig genom de mest sevärda filmerna med upphittat videomaterial.

10. "Unfriended"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 unfriended 1

Färskaste filmen på listan tog begreppet till en helt ny nivå genom att skildra historien enbart genom chatfönster i en dator. Hotet är en okänd chattare som tvingar sig in i en grupp vänners Skype-konversation och utövar taktiskt en gruvlig hämnd för den klasskamrat de drivit till självmord. Fyndig, välspelad liten thriller med tacksamt fokus på tärda relationer snarare än övernaturliga hemskheter.

9. "Paranormal Activity"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 paranormal activity 2009 1024x768 588118

Stark vattendelare med oförtjänt nedsmutsat rykte (tack vare den oändliga serien trötta uppföljare). Originalet - en lågbudgetfilm så effektfull att självaste Steven Spielberg plockade upp den - är dock fortfarande en tillräckligt ruggig demonrysare med både kalla kårar och hoppa-till-effekter. Allt gjort med subtil fingertoppskänsla och den alltid lyckade premissen att ju mindre man ser desto läskigare.

8. "The Houses October Built"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 houses

Lyckad, amerikansk mockumentär som aldrig riktigt slog i Sverige men skapat sig kultstatus i hemlandet. Fenomenet med Haunted Houses - turistattraktioner där besökarna skräms av maskerade skådespelare i skräckhus - fick ett helt nytt ansikte när några dokumentärfilmare stöter på aktörer som tar sitt job på lite för stort allvar. Att finna sin husvagn omringad av stirrande människor i spökmasker är en upplevelse som är svår att skaka av sig.

7. "Cannibal Holocaust"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 cannibal holocaust1

Urmodern bakom alla Found Footage-filmer. En våldsam kultrulle vars snuff-rykte fick regissören Ruggero Deodato åtalad varpå skådespelare fick vittna om att de faktiskt fortfarande levde eftersom de som sett filmen trodde att alla hemskheter var på riktigt (verklig slakt av djur finns dock med). Storyn följer en professor som upptäcker vad som hänt det filmteam som gjort en dokumentär om en beryktad kannibalstam i Amazonas regnskog (alltid en bra idé).

6. "REC"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 rec

En av få genrer mer urmjölkade än Found Footage är zombiefilmen. Ändå lyckades man skrämma skiten ur publiken med den här svettiga, intensiva skräckisen där en reporters rutinuppdrag att följa en grupp brandmän en kväll förvandlas till en mardröm. Det är tillräckligt illa att plötsligt befinna sig i ett trångt hyreshus där ett demoniskt virus spridit sig - att bli inlåsta med de allt fler besatta, blodtörstiga hyresgästerna gör knappast saken bättre. Sista kvarten är en av de mest skrämmande i modern skräckhistoria.

5. "Cloverfield"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 cloverfield monster

Producenten J.J. Abrams och regissören Matt Reeves gav prov på att genren inte nödvändigtvis innebär låg budget, improviserande amatörskådespelare och sparsamma effekter. I tradition av katastroffilmer och utomjordiska invasioner gav de en rejält spännande science fiction-action där imponerande, utstuderade alienmonster gör slarvsylta av New York och de flesta av dess invånare.

4. "Trolljägaren"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 trollj

Att en norsk titel skulle infinna sig bland de fem bästa på denna lista är kanske lite oväntat men fortfarande helt motiverat. En lekfull variation på temat där tre filmstudenter följer en tjuvskytt som i norska fjällen jagar betydligt större varelser än björnar… Vass satir och humor i kombination med mäktiga specialeffekter (inspirerade av illustratören Theodor Kittelsens kända trollteckningar) räcker långt för att höja den här pärlan över standarden.

3. "Chronicle"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 chronicle

En Found Footage-film som söker sig till en skildring av tonåringar i utanförskap snarare än monster eller demoner. Dane DeHaan fick sitt stora, välförtjänta genombrott som en av tre ynglingar som utvecklar telekinesiska krafter. En tänkvärd såväl som underhållande film som utnyttjar formatet väl och både vågar och kommer undan med en mix av superhjältar, fantasy och tonårsdrama.


2. "Man Bites Dog"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 manbitesdog2

Oförtjänt bortglömd belgisk thriller om ett dokumentärteam som följer en karismatisk men bortom alla gränser brutal seriemördare och så småningom lockas in i hans morbida aktiviteter. Ett svartvitt slag i ansiktet till filmen där det chockerande våldet vägs upp av nattsvart humor och bitande samhällskritik. Obehaglig och stundtals outhärdligt rå (den totalförbjöds i Sverige) men ändå kan man inte sluta titta.

1. "Blair Witch Project"


Large 59c70dda8fdd09c623cba562ee984ac5 blair witch project 012

Filmen som en gång för alla satte Found Footage-genren på kartan och lärde filmskapare världen över att man kan göra kusliga rysare för nästan inga pengar. En klar vattendelare bland både publik och kritiker (det improviserade spelet är kanske inte på Oscarsnivå) men här finns nog av skräckinjagande ögonblick (inte minst slutet!) som får den mest härdade att vägra skogscamping för alltid.
| 25 oktober 2015 16:00 |