Chronicle (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Tre vanliga tonåringar för plötsligt superkrafter och kan göra saker de bara drömt om tidigare. Till en början handlar det bara om harmlösa rackartyg men det tar snabbt en mörk vändning...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CHRONICLE

Krossar det mesta på bioduken
Bromantik och flygande bussar känns plötsligt som en självklar matchning när Josh Trank knäpper på kameran. "Chronicle" blandar genrer utan att skämmas för sig, och skapar något unikt och riktigt, riktigt bra. När såg du en gripande och realistisk superhjältefilm senast?

Jag behöver nog inte påpeka hur härligt det är med sådana här uppstickarfilmer, som kommer från ingenstans och fullkomligt äger det mesta på bioduken. "Chronicle" visar att du inte behöver några stora namn eller särskilt mycket pengar för att imponera på en publik. Allt som krävs är en gnutta nytänkande och en stark historia. Eller, som i det här fallet, två.

Allt börjar hemma hos Andrew, en kille som inte har det så värst lätt. Mamman är döende i cancer medan pappan söker tröst i flaskan och hotar med stryk. Rädslan och frustrationen hos den unge high school-enstöringen är påtaglig. Hans enda tröst är kusinen Mike och en nyinköpt videokamera, genom linsen skapar han sig en viss distans till allt det jobbiga som sker. 

Men det är ju inte därför du går och ser "Chronicle", eller hur? Troligen har du hört att en massa cool skit är på väg att hända när dessa killar får superkrafter. Helt korrekt: efter en sen natt med populära Steve nere i en mystisk grotta, vaknar killarna upp med en huvudvärk - och förmågan att styra saker med tankens kraft. Det börjar med tennisbollar i trädgården och nallebjörnar i affären, men snart är det dags att sätta lite regler. Att stora krafter medför stort ansvar vet ju alla som sett på "Spider-Man". Det kan så lätt bli tråkigt om någon får ett flygplan i huvudet.

Vardagsdramat versus det övernaturliga, två rätt vanliga filmelement var för sig, förenas här i en ovanligt lyckad kombination. Du blir inte bara blown away av effekterna, du mår förhoppningsvis också rätt dåligt av vad Andrew går igenom. Vilket är förvånande lätt att relatera till i det här fallet.

Och det kunde lätt bli till parodi, eller ännu en "Hancock". Men låt dig inte luras. Det blir blodigt och våldsamt när det väl gäller. I salongen efteråt viskades det både om "Cloverfield" och Gus van Sants "Elephant", möjligen den mest träffande summeringen av "Chronicle". Att fånga världsförstörelse med handhållna kameror är fortfarande jäkligt snyggt och effektivt, det plus lite feelbad-känsla efteråt bidrar till en alldeles unik bioupplevelse denna vinter. Den sista kvarten är intensiv som fan. 

Dane DeHaan är för övrigt magisk i huvudrollen, definitivt en nykomling att hålla ögonen på. Och regissören Josh Trank blev just min nya hjälte. Sen kan Michael Bay fortsätta leka med sina "Transformers" i all evighet, det är så här man skapar något riktigt häftigt - för en tiondel av pengarna dessutom. 

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
6506
Denna film är USEL!!!! För guds skulle se den inte, slösa inte dina pengar. Den var så värdelös att jag inte ens kunde se klart det. Naturligtvis gillar Moviezine den. Säger allt.
19367-0
Åh vad jag älskar när det skapas så här bra filmer med så lite medel! Det är en väldigt välgjord och smart film som känns riktigt realistisk. Jag tycker också att de har löst found-footage känslan på ett väldigt smidigt sätt. Och Dane Dehaan är verkligen en supertalang! 
4/5
Fab
Rätt bra övernaturlig-film!...
men ibland så är den inte så precis starkt som filmen "Blair Witch Project" med filmandet och så, så för mig tycker jag att filmen hänger på samma rad med den visuella effekten som filmerna "Cloverfield" och "Paranormal Activity".

Ett stark trea 3/5
Visa fler (77)

Veckans populära filmer

Visa fler