Unfriended 2015

Skräck Thriller
USA
82 MIN
Engelska
Unfriended poster

Synopsis

När sex high school-vänner videochattar en kväll får de ett meddelande från en klasskamrat som tog livet av sig exakt ett år tidigare.
Ditt betyg
2.6 av 402 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Unfriended
Biopremiär
4 september 2015
DVD-premiär
22 februari 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

4 september 2015 | 10:00

Found footage 2.0

Kampen för originalitet i skräck-genren fortsätter.
Idén bakom "Unfriended" är rätt bra faktiskt. Att se hela händelseförloppet utspela sig på en enda datorskärm borgar för en ny spinn på "Paranormal"-schticket, och jag vill ge en smula kredd till filmen för att den verkligen inte fuskar med sitt koncept någonstans. Det är en enda datorskärm, genom hela filmen, med alla de små ljud, fönster och musrörelser man är van vid. "Hur är det gjort?!", frågar vi oss mer än en gång. Snacka om en idé som är en rak produkt av sin tid, förresten. Som en film från 90-talet om en massa kids som använder Discmans, typ. Fast det funkar.

Laura sitter som vanligt framför Skype, med sin pojkvän Matt på andra sidan etern. Snart ansluter fler polare, tills en tvättäkta kamerakonferens låter oss ta del av en hel hoper mer eller mindre odrägliga människors förehavanden. Ja, jag vet inte hur ofta någon skulle få för sig att "träffas" på det här irriterande sättet, och filmen visar att det är en regelbunden företeelse i kompisgänget, men nu är det som det är. "Allt för utfyllnaden!", typ. Vad som däremot inte är en regelbunden företeelse är den extra, och till en början tysta person vars namn snart dyker upp i samtalet. Låt mysteriet börja.

"Unfriended" gör många saker bra. Förutom att sätta autenticiteten i datoranvändningen tycker jag också att skådisarna gör bra ifrån sig. Det är naturligt, närgånget och trovärdigt och att det är, för mig, rakt igenom okända talanger gör mycket för inlevelsen. En annan sak filmen gör bra är hur den tar sig sig tid att låta handlingen utveckla sig. Regissören Leo Gabriadze stressar inte utan bygger upp stämningen långsamt och effektivt, och de vändningar som hintas tidigt lyckas hålla mig intresserad filmen igenom. Jag vill verkligen se hur det slutar.

"Unfriended" gör också några saker ganska dåligt. Främst själva skräcken, faktiskt. Det här är mera av ett mysterium än en rak skräckis, så om du väntar dig jump-scares runt varje hörn eller någon form av krypande skräck så kommer du att bli besviken, och filmen blir faktiskt aldrig särskilt läskig överhuvudtaget. När saker börjar spåra ur, för det gör de såklart, lyfter det inte riktigt som jag hoppats att det skulle, även om förvecklingarna som sagt håller sig relativt intressanta hela vägen igenom.

Se "Unfriended" för konceptet och utförandet, men inte för skräcken, och var medveten om dess tillkortakommanden, så tror jag inte att du kommer bli besviken. Det är verkligen inget mästerverk, det är sannerligen ingen ny "Paranormal Activity", och det är knappast hårresande. Men det är ganska underhållande, och det är ju inte så pjåkigt alls när allt kommer till kritan. 

Nä, nu ska jag gå, jag har nämligen sju irriterande kompisar att prata med samtidigt på Skype, förstår ni.  Med kamerorna på? Ja, såklart. Hur umgås ni egentligen?
| 4 september 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unfriended