Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 januari 2021 | 13:00

10 svenska Netflix-original som får premiär 2021-2022

En "Snabba Cash"-serie, remaken på "Vinterviken" och Helena Bergströms nya komedi - här är alla nya svenska filmer och serier på väg till Netflix under 2021 och framöver.
2019 års dramaserie "Störst av allt" och förra höstens snackis "Kärlek & anarki" var bara början. Under året som kommer storsatsar Netflix på svenskt innehåll, med inte mindre än tio nya projekt i pipen.
 
Bland annat är det dags att ta de rafflande berättelserna om Norrmalmstorgdramat och Palmemordet ut i världen med varsin miniserie. Välkända namn Helena Bergström och Noomi Rapace är inblandade i några av de långfilmer som spelas in för streamingtjänsten, och Felix Herngren regisserar en ny komediserie.
 
Här nedan summerar vi alla svenska Netflix-projekt som är på gång, och vad du behöver känna till om dem.
 

Red Dot (film - premiär 11 februari 2021)

 
 
 
"Red Dot" är en actionthriller som följer ett par i 30-årsåldern ute på vandring i den svenska fjällen. Men efter att ha kommit i schism med två lokala jägare förvandlas snart deras romantiska semester till en mardröm. Anastasios Soulis och Nanna Blondell får springa för livet. För regin står Alain Darborg ("Jönssonligan - den perfekta stöten").
 

Snabba Cash (serie - premiär våren 2021)

 
 
"Snabba Cash"-serien är en reboot som utspelar sig i Stockholm, tio år efter händelserna i filmtrilogin. Leya (Evin Ahmad från "Dröm vidare") är en ung ensamstående mamma som försöker lyckas inom startup-scenen. Miljön är livlig, jakten på status och pengar är starkare än någonsin och Leya är fast besluten att lyckas – oavsett pris. Jesper Ganslandt regisserar.
 

Folk med ångest (serie - premiär 2021)

 
"Solsidans" Felix Herngren regisserar komediserien om ett gisslandrama under en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och en kanin. Baserat på en roman av Fredrik Backman ("Björnstad") och med Alfred Svensson och Dan Ekborg i rollerna.
 

Clark (serie - premiär 2021)

 
Large f624cc0e7b44cce596a2751d2f99f3cc netflix clark
 
Dramaserie i sex delar om Clark Olofsson – den svenska brottslingen som kallats för Sveriges första popgangster, gett upphov till begreppet Stockholmssyndromet, rymt från fängelser och begått bankrån över hela Europa. Jonas Åkerlund regisserar en stjärnspäckad rollista med Bill Skarsgård i huvudrollen.
 

Young Royals (serie - premiär 2021)

 
 
Ett coming of age-drama från Rojda Sekersöz ("En komikers uppväxt"). Berättelsen börjar när Prins Wilhelm (Edvin Ryding, "Älska mig") anländer till den prestigefyllda internatskolan, där får han äntligen en möjlighet att utforska vem han är och vilket slags liv han verkligen vill leva. Pernilla August spelar hans mor, Drottning Kristina.
 

Dancing Queens (film - premiär 2021)

 
 
Helena Bergström regisserar dramakomedin med Molly Nutley i huvudrollen. Handlingen kretsar kring en 23-årig tjej från en liten ö i Bohusläns skärgård som har stora dansdrömmar. När hon övertalas att städa på drag-klubben Queens, som kämpar med att gå runt, upptäcker klubbens stjärna och koreograf av en slump Dylans talang.
 

Vinterviken 2021 (film - premiär våren/sommaren 2021)

 
Large f624cc0e7b44cce596a2751d2f99f3cc vinterviken 2021
 
En modern tolkning av Mats Wahls hyllade roman, som filmades för första gången år 1996. Historien utspelas i Stockholm år 2021 och följer kärlekshistorien mellan Elisabeth och John John, två ungdomar från samma stad och skola men vitt skilda bakgrunder. Elsa Öhrn gör sin skådespelardebut och kommer att spela Elisabeth. John-John porträtteras av nykomlingen Mustapha Aarab.
 

Den osannolike mördaren (serie - premiär 2021)

 
 
Palmemordet och polisens utpekade mördare Stig Engström står i fokus för denna miniserie. Hur lyckades den så kallade Skandiamannen komma undan? Robert Gustafsson spelar huvudrollen, och för regin står Charlotte Brändström - en Netflix-veteran med serier som "The Witcher" och "Away" bakom sig.
 

Untold (serie - premiär 2021-2022)

 
 
En titt bakom kulisserna på hur Daniel Ek och hans samarbetspartner Martin Lorentzon grundade Spotify och revolutionerade musikindustrin. En dramaserie baserad på boken "Spotify inifrån". Per-Olav Sørensen (norska "Home for Christmas") står för regin.
 

Svart krabba (film - premiär 2022)

 
 
Postapokalyptisk actionthriller med Noomi Rapace. "Svart krabba" utspelar sig i en värld som har förfallit till följd av klimatförändringar och krig. Under en vinter som aldrig tycks ta slut skickas sex soldater på ett farligt uppdrag över det frusna havet för att transportera ett paket som äntligen kan få kriget att upphöra. Reklamfilmsregissören Adam Berg gör sin första långfilm.
| 3 januari 2021 13:00 |