Folk med ångest 2021

Drama Komedi
Sverige
29 MIN
Svenska
Folk med ångest poster

Synopsis

Komediserie om ett gisslandrama under en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och en kanin. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör får vi efteråt höra allas version av vad som egentligen hände.
Ditt betyg
2.4 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Folk med ångest
Seriepremiär
29 december 2021
Digitalpremiär
29 december 2021
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Svenska
Land
Sverige
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Viewing in Progress
2021-12-29
02
Up in Smoke
2021-12-29
03
Who Said It Has to Be Easy?
2021-12-29
04
The Eighth Person
2021-12-29
05
A Smoke-Allergic Cat in the Closet
2021-12-29
06
You Should Know, It's Not Your Fault
2021-12-29

Recensent

Saga Olsson

27 december 2021 | 10:00

Gisslandramat saknar det lilla extra

Fredrik Backmans böcker har visat sig fungera på våra skärmar förut i form av ”En man som heter Ove” och ”Britt-Marie var här”. Men har Backman-världen en plats i Netflix-universumet?
På pappret ser "Folk med ångest" riktigt bra ut. Vi har en populär bok fylld med tokiga karaktärer, en prisbelönad komedi-regissör (Felix Herngren, "Solsidan") och ett mysterium att lösa. Att Netflix dessutom snappat upp den istället för en mainstream-kanal gör den automatiskt intressant att klicka på när den dyker upp under “Nytt” i listan. Men räcker det?

Den ängslige sonen Jack (Alfred Svensson) och hans vresiga pappa Jim (Dan Ekborg) ska tillsammans lösa det största brottet deras håla skådat under deras respektive poliskarriärer. Mitt under en arbetsdag som fylls med gnabb mellan de båda och en halvfärdig hårklippning, tas jakten på en bankrånare upp. När rånaren förstår att spelet är över, springer hen rakt in i en öppen lägenhetsvisning och där börjar det mysterium som både vi och poliserna ska lösa.

Under de sex avsnitten börjar vi nysta i en klassisk “Vem var det som gjorde det?”-historia med en släng av Stockholmssyndrom, efter att vi fått se fem personer gå in i lägenheten och åtta lämna den. För varje avsnitt kommer vi ett steg närmare svaret medan vi följer de olika karaktärerna både inne i lägenheten och under den efterföljande polisutredningen.

Med det stora persongalleriet kommer en naturlig förvirring in i bilden som gör de första avsnitten något svårtittade då man inte ges tid till att bekanta sig med alla. Vad gör egentligen en man utklädd till kanin på platsen? Vem är den skumma tanten? Vad verkar det äldre paret planera?

Jag är övertygad om att det är en del av poängen så att man inte får för sig från start att man löst mysteriet, men jag kan ändå inte låta bli att känna frustration och klia mig i huvudet när ännu en av lägenhetens dörrar öppnas och avslöjar en ny figur. Mysterium och förvirring går förvisso hand i hand, men i det här fallet händer det alldeles för mycket för att jag ska hinna bli investerad.

Seriens styrka blir den subtila igenkännings-humorn, satiren kring dagens bostadshets samt några av de små sidohistorierna som utspelar sig utanför själva gisslandramat. I en av dessa är ett blått kuvert med kopplingar till Jacks barndom i fokus, i en annan följer vi en osannolik kärlekshistoria och i en tredje träffar vi Jill, som aldrig verkar vilja fira jul med sin familj. Förutom att fylla ut handlingen och ge oss chansen att lära känna våra huvudkaraktärer en och en, ger det oss också tillräckligt med variation i handlingen för att inte helt tappa intresset. Men även dessa visar sig vara en svaghet, när de aldrig verkar ta slut.

Även om det är fullt förståeligt att de flesta behövs för att förvirra oss kring vem gisslantagaren är i tillräckligt många avsnitt lyckas jag inte skaka av mig känslan av att man i manusarbetet glömt bort att ta bort utfyllnad som må passa i en bok, men inte på en skärm. Visst, jag kan inte undgå att undra varför vissa händelser utspelar sig, men inte tillräckligt för att entusiastiskt klicka på "Tittar du fortfarande?" samma sekund som Netflix frågar.

Men det är det man bör göra. Det här är en serie som gör sig bäst i ett svep, så att man hänger med i alla svängar. Med sex avsnitt som är drygt 30 minuter långa, slösar man heller inte bort sin tid genom att ge den en chans.

Det är bara det att “Folk med ångest” saknar det lilla extra, trots att varje minut är fullspäckad. Det händer helt enkelt alldeles för mycket och avslutet blir därför ett antiklimax. Å ena sidan är det ett gemytligt antiklimax, men å andra sidan förväntade jag mig mer. När man utlovar en komedi, får man mycket att leva upp till och när jag fortfarande inte skrattat när sista eftertexten rullar känner jag mest: "Var detta allt?”
 
"Folk med ångest" släpps på Netflix den 29 december.
| 27 december 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
På pappret låter det som en bra idé: ett gisslandrama inträffar under lägenhetsvisning. Märkliga omständigheter placerar en udda grupp i lägenheten samtidigt. Ett självmord och ett avskedsbrev spökar i bakgrunden. Allt är upplagt för en rafflande svart dramakomedi. Tyvärr går det snabbt utför och ner i diket. Ett dåligt manus, svaga skådespelarinsatser och alltför orealistiska karaktärer drar ner serien till skolteaternivå. Att sedan poliserna springer runt med små stickade mössor istället för riktiga kläder ger amatörvibbar. Taffligheten i produktionen raderar ut all uns av drama och komedi. Boken ska tydligen vara underhållande men uppenbarligen krävs speciell skicklighet att göra film av en text, som här lyster med sin frånvaro. Woke- och godhetsboxarna har dock checkats. Ska man ge lite cred är det till Alfred Svensson som åtminstone försöker lägga in lite äkthet och realism när han agerar framför kameran. Leif André går på autopilot. Dan Ekborg känns malplacerad. Marika Lagercranz ges för lite utrymme. Per Anderssons kanin är obegriplig. Övriga insatser är inte värda att kommentera. Svag 1/5
Läs mer
1
Låg kvalité på skådespeleri. Förutom Dan Ekborg såklart. Dan är galant som alltid. Denna känns påskyndad och rörig. Samt att skådespeleriet är uselt. Går knappt titta på
Läs mer
1
tråkig serie
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu