Serie

Skribent

MovieZine

3 december 2020 | 12:40

Netflix gör tv-serie om Palmemordet - premiär 2021

Robert Gustafsson klar för huvudrollen som Stig Engström i ”Den osannolike mördaren”.
Netflix presenterar idag "Den osannolike mördaren" – en serie i fem delar baserad på den prisbelönta boken "Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme" från 2018, skriven av Thomas Pettersson. 

Den svenska serien är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, den grafiska designern som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet.
 
Vad vet vi om Stig Engström? Och hur kunde polisen låta honom komma undan, trots att de hela tiden var honom på spåren? Mordet var illa planerat, Engström gjorde allt fel från början och nästan ingen trodde på hans lögner om vad han egentligen gjorde under den ödesdigra kvällen på Sveavägen år 1986.
 

"En spännande historia som berör svenskarna väldigt mycket"

 
Robert Gustafsson, som spelar huvudrollen som Stig Engström, kommenterar:
 
- Att få gestalta Stig Engström är både en spännande utmaning och ett stort ansvar, men också något av en terapi. Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna – och det är jag inte ensam om att känna. Teorin kring Engström är den mest logiska och den som den senaste Palmegruppen nu pekat ut som den rätta. Det är också den jag själv tror mest på – och nu finns det en chans för mig att dels förstå händelsen och dels greppa personen Stig Engström.
 
- Det är en spännande och tragisk historia som berör Sverige och svenskarna väldigt mycket och en naken skildring av det undermåliga polisarbetet kring Palmeutredningen under 80- och 90-talet. Stig Engström ligger väldigt långt från mig själv som person men det är också just det som lockar och utmanar – och förhoppningsvis leder till en inre frid.
 
I rollerna syns även Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson. Charlotte Brändström ("The Witcher") är konceptuell regissör och manus är skrivet av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström ("Kalifat", "Innan vi dör").
 
Den svenskspråkiga serien produceras av FLX, produktionsbolaget bakom Netflix svenska originalserier "Störst av allt" och "Kärlek & Anarki".
 
"Den osannolike mördaren" får premiär under 2021.
| 3 december 2020 12:40 |