Film

Skribent

Fabian Nordlander

9 augusti 2015 | 18:00

Det galna superhjälteåret 2016

Vi listar superhjältarna som flyger in i biograferna nästa år och förgyller vardagen med sin heroism.
Jag vet att det är jobbigt, men försök att andas lugnt och slappna av. Superhjältesäsongen är slut för i år och det finns inget vi kan göra åt saken än att slå på “Avengers” igen. Allsång på Skansen lär inte göra jobbet så det är bara att hålla ut. Men så länge tänkte vi trösta er med den salivdränkta listan på nästa års heroiska filmer. Och du som alltid skriver att du är så trött på superhjältar, tack det är noterat. Nu kör vi!

Deadpool


Large f2fb44d7a9045808f5be48447aa4d5db maxresdefault

Premiär: 12 februari
Filmuniversum: 20th Century Fox, delas med X­-Men och Fantastic 4

Som ni redan sett från trailern är Deadpool (Ryan Reynolds) en skämtspottare som bryter fjärde väggen och kan inte förmå sig att ta något seriöst. Han är Marvels metahjälte i serien och Fox verkar nu ha omfamnat det fullständigt, det ser trognare ut till förlagan än något Fox gjort med X-­Men. Deadpool är först Wade Wilson, en soldat med cancer som sedan tas dit Wolverine togs för att få sina adamantium­klor. Där får han självläkande krafter och ökad styrka, men han måste leva ett liv med ett deformerat ansikte. 

Vad det gäller filmens story vet vi fortfarande lite, men det verkar vara samma gamla “origin story” fast mycket vassare. Uppfattade ni Green Lantern-referensen i trailern? Sen så kommer filmen inte vara för barn, denna film kommer med svordomar, naket, blod och inälvor. Och vi tackar inte nej till en omogen mogen superhjältefilm.

Peppmätare: 8/10

Batman v Superman: Dawn of Justice
Premiär: 25 mars
Filmuniversum: DC Comics/Warner Bros, med hela Justice League och Suicide Squad

Efter två trailers, massa bilder, utställningar och paneler tre år i rad ­ kan vi konstatera att du skulle sälja din mormor som drogåsna i Mexiko för att få se denna film. Nu vet vi äntligen mer och vad det verkar som, har Bruce Wayne (Ben Affleck) en riktigt gedigen anledning till att vara fly förbannad på Superman. 

När Superman och Zod slogs med Metropolis som spelplan, dog en massa människor. Och specifikt en Wayne Financial­-byggnad. Filmen verkar fokusera på Batmans oro att om Superman bara har en dålig dag, kan han förinta en hel kontinent. Ingen vet riktigt än vart Supermans moraliska kompass befinner sig. Vi har även fått se Wonder Woman i action, men vart hennes intressen ligger vet vi inte än. Men Bruce Wayne är på hennes radar kan vi konstatera i alla fall.

Peppmätare: 10/10

Captain America: Civil War
Premiär: 29 april
Filmuniversum: Marvel Studios, delas med Avengers

Baserat på serien med samma namn, då efter en horribel olycka med unga superhjältar och skolbarn, vill regeringen registrera hjältar och deras identiteter. Iron Man är för detta förslag, Captain America emot. De bygger allianser som sedan ryker ihop för en enorm fight. För tillfället vet vi inte vart alla i Avangers står, bakom Iron Man eller Cap. Men det blir med all säkerhet en stor konfrontation som kommer dela hela Marvels Universum i två. Vad vi i alla fall kan hoppas på är att det ännu en gång inte är Tony Starks fel att allt går åt pipsvängen.

Peppmätare: 9/10

X-Men: ApocalypsePremiär: 27 maj
Filmuniversum: 20th Century Fox, med Deadpool och Fantastic 4

Fox fortsätter på sin rebootade succé genom att förbereda oss för en ny reboot. Detta ska vara slutet för våra gamla X­-Men som började med “X-­Men” från 2000 med Bryan Singer. Nu ska de gamla mutanterna möta de yngre som enligt planerna ska ta över. Vi ser yngre versioner av gamla mutanter som Cyclops, Storm, Jean Grey och Nightcrawler. Nya mutanter innefattar så klart skurken Apocalypse spelad av Oscar Isaac samt Oliva Munn som Psylocke. Detta blir Hugh Jackmans näst sista runda som Wolverine som avslutar i hans tredje solofilm. 

Många är kluvna över filmen. På ena sidan har den fantastiske Olivia Munn som ska spela Psylocke, hennes träningsvideor ser badass ut och hennes dräkt är som tagen från serietidningen. På andra sidan har vi Apocalypse som ser ut som Gargamel och Mr. Freezes kärleksbarn. Ingen trailer än, så vi får vänta och se.

Peppmätare: 5/10

Suicide Squad
Premiär: 5 augusti
Filmuniversum: DC Comics/Warner Bros. med Justice League och Batman

Gänget som ser ut att komma direkt från en grunge­-video har fångat mångas intresse och slog “Batman v Superman” när det kom till tittarsiffror på trailern. Denna film blir också en kontrast och utvidgar superhjältegenren, vi följer nu skurkarna. Detta blir genrens “The Dirty Dozen” och verkar bli riktigt mörk. Vi får en ny Joker i form av Jared Leto, han ser ut att vara en mix mellan serietidningarnas naturligt bleka och grönhåriga clownprins, med Heath Ledgers mer punkrockiga persona. För första gången på den vita duken dyker även Jokerns flickvän Harley Quinn upp, som gestaltas av Margot Robbie. 

Högprofilerade skurkar som Deadshot och Killer Crock får vi även se. Detta blir DC/Warners tredje film i sitt universum, den följer upp “Batman v Superman” lika bra som Batman följer Jokerns bil i trailern. Allt ser lovande ut och det ser ut som David Ayer ger oss en annorlunda superhjältefilm med en palett som liknar en svensk sommar.

Peppmätare: 8/10

Gambit
Premiär: 7 oktober
Filmuniversum: 20th Century Fox, med X­-Men och Deadpool

Denna film har cirkulerat länge och bara på grund av en person, Channing Tatum. Gambit dök snabbt upp i första Wolverine­-filmen i form av Taylor Kitsch, men både han och filmen fick aldrig ett varmt välkomnande. Det var inte förrän fans och Channing Tatum uttryckte intresse för en solofilm med karaktären. 

Gambit är mutanten som kan kontrollera och avfyra kinetisk energi, oftast genom spelkort. Ingen story eller eller design har släppts, vi vet att Rupert Wyatt ska regissera. Men produktionen har haltats på grund av att Channing Tatum är osäker på sin involvering. För låt oss vara ärliga, ingen hungrar efter en Gambit­-film. Vad vi vill se är Tatum jucka Wolverine i ansiktet. Resten är ganska ointressant.

Peppmätare: 4/10

Doctor Strange
Premiär: 4 november
Filmuniversum: Marvel Studios, delas med Avengers

Eftersom Benedict Cumberbatch och Martin Freeman inte kan hålla vantarna från varandra i någon franchise, kommer Cumberbatch få en egen film med den enda superhjälte han kunde porträttera. En riktigt skum trollkarl med getskägg. Lite information finns tillgänglig men eftersom Marvel är större än Jesus, litar vi på dem. Doctor Strange är kirurgen som förlorar sin handstyrka och letar då vård inom det mystiska. Tack vare den mystiska The Ancient One, blir Strange en man av det ockulta och trolldom. The Ancient One ska inte som i serierna vara en gammal man, utan ska spelas av Tilda Swinton. Vilket bådar gott.

Peppmätare: 6/10

Vilken film är du mest pepp på? Kommentera nedan.
| 9 augusti 2015 18:00 |