Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

20 september 2015 | 16:15

11 sjuka sminkförvandlingar

Otroliga förändringar på film med hjälp av sminkborsten och silikon.. skopan?
Det är fascinerande vad man kan göra med tålamod, hög budget, måttfullhet och fantasi. Från att förvandla en yngling till en gamling till att transformera en snygging till ett enögt monster med grön hud.

Jag tänkte att vi skulle ta och kolla in de lite mer nedtonade förvandlingarna vi sett på film de senaste åren. De förvandlingar där vi knappt kunnat känna igen skådespelaren bakom sminket, trots att karaktären de spelar bara är en vanlig människa. Små subtila förändringar som gett massiv effekt, alltså.

Här är 11 makalösa förvandlingar på film:

1. Steve Carell - "Foxcatcher"
Bill Corso och Dennis Liddiard blev nominerade för Oscars-statyetter för deras arbete med Carell (de förlorade mot "The Grand Budapest Hotel) och Corso har sagt så här om Steve Carells transformation till brottningstränaren, miljonären och psykopaten John du Pont.

- Kolla, näsan är faktiskt väldigt liten. Du Pont hade en väldigt distinkt profil som var väldigt näbb-lik. Ironiskt nog kallade han sig själv för "den gyllene örnen". Så även om Steve hade en hel näsprotes så är det faktiskt bara näsryggen som har ändrats. Jag gav honom mer av en böj där.

2. Joseph Gordon-Levitt - "Looper"
Gordon-Levitt skulle spela en ung Bruce Willis, men det ända problemet var att han inte såg ut som Bruce överhuvudtaget. Problemet löstes genom en rad stora strukturella förändringar. Make-up-artisten Kazu Tzuji var den som höll i trådarna, och han ville först inte ta jobbet på grund av hur olika de bägge skådespelarna var.

- Deras huvud-proportioner är helt annorlunda och Josephs öron sticker ut mer än Bruces öron gör. Josephs ögonbryn sitter högre upp än Bruces också och Bruce har en lång överläpp där Joe har en kort.

3. Charlize Theron - "Monster"
För att kunna porträttera seriemördaren Aileen Wuornos i "Monster" var Charlize Theron tvungen att raka av sig sina ögonbryn, använda tandproteser och smälla på sig mängder av make-up. Dessutom lade hon på sig nästan femton kilo i vikt.

- Jag älskar chips, så det funkade bra för mig. Jag är en salt tjej så jag hade alltid med mig ett hemligt lager med chips var jag än gick.

Theron vann till slut en Oscar för sin prestation.

4. Johnny Depp - "Black Mass"
Efter åratal av flummiga Tim Burton-roller och "Pirates"-filmer är Depp nu aktuell med en "riktig" roll återigen. Enligt tidiga rapporter är Johnny fullständigt oigenkännlig i rollen som gangstern Whitey Bulger. Make-up-designern Joel Harlow har arbetat med Depp på mängder av filmer:

- Normalt sett när vi börjar ett projekt, framförallt när vi påbörjar en extrem transformation, så talar vi om vilka make up-element vi vill ge karaktären. Inledningsvis ville han se ut exakt som Whitey Bulger. Så vi gjorde fem olika tester. Vi kom till en punkt där vi båda kände att det var den perfekta kombinationen av Whitey och Johnny. Det var Depp som kom på idén att ändra ögonfärgen till den nyans det blev. Det finns något i ögonen som visar på mörker, och det var det vi ville få fram.

5. Nicole Kidman - "The Hours"
I Stephen Daldrys "Timmarna", från år 2003, spelade Nicole Kidman Virginia Woolf och hon belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. 

- Jag njöt av att vara anonym. Det var kul att kunna gå ut från min trailer och se att ingen kände igen mig.

Kidman har också berättat hur överraskad hon blev när det visade sig att ingen i förhandsvisnings-publiken hade känt igen att det faktiskt var hon som skådespelade i filmen.

6. Eddie Murphy - "Coming to America"
Rick Baker gjorde sminkningen där Murphy gick från svart och ung till vit och gammal. Rätt övertygande, eller hur? En uppföljare till den klassiska komedin där en afrikansk prins kommer till New York sägs inte vara fullständigt otänkbar i framtiden...

7. Robin Williams - "Mrs. Doubtfire"
En klassiker där Robin Williams spelar en pappa som vid en skilsmässa fråntas sina barn. För att kunna vara nära dem ändå kommer han på den briljanta idén att klä ut sig till barnflicka och söka jobb hos sin fru. Fyra och en halv timme tog det att förvandla skådisen till en gammal tant. Williams berättade senare:

- Jag gick till en sex-shop i San Francisco och försökte köpa en sexleksak. Bara för att, liksom. Varför inte? Och killen bakom disken var på väg att sälja den till mig innan han insåg att det var jag, Robin Williams, och inte en äldre skotsk kvinna som letade efter en väldigt stor sexleksak och en tub med glidmedel.

8. Johnny Knoxville - "Bad Grandpa"


Large 373fa83dc5b536f616288c30e85b097b knoxville

I rollen som gubben Irving Zisman har Johnny Knoxville lurat folk sedan de tidiga "Jackass"-dagarna. Stephen Prouty heter mannen som ligger bakom designen och han ville göra något extra för filmen:

- Jag ville verkligen förfina karaktären och ge honom en mycket mera strömlinjeformad look. Han behövde bli mindre mask-lik, för han skulle vara ute bland folk varje dag i den här kostymen. Masken behövde vara så ren och precist utformad som vi kunde göra den.

9. Tom Cruise - "Tropic Thunder"
Tompa gömmer sina filmstjärne-looks väl i den här komedin från år 2008. Ben Stiller har sagt:

- Tom sa: "Jag vill ha riktigt stora händer när jag spelar den här killen." Jag sa: "På riktigt? Stora händer?". Men han fick de där händerna gjorda. Sedan sa han att han tyckte att det skulle vara väldigt coolt om han var flintskallig också, så vi gjorde ett make up-test där han bara började dansa mitt i. Han sa: "Det vore intressant om den här killen dansar". Han kom på massa sådana idéer och jag tänkte bara; "Det här är roligt och konstigt". Jag älskade det.

10. Tilda Swinton - "The Grand Budapest Hotel"
Efter att ha arbetat med sminkningen av Voldemort på "Harry Potter"-filmerna fick Mark Coulier jobb på Wes Andersons film. Ralph Fiennes, som spelade Voldemort, hade huvudrollen, och han var glad över att få slippa spendera timmar i sminkstolen igen. Coulier sa så här om att träffa Fiennes igen:

- Vi hälsade på varandra väldigt glatt när jag kom till filmen, och han sa att han var väldigt tacksam att jag nu skulle sätta gummi på någon annans ansikte.

11. Robert Downey Jr. - "Tropic Thunder"
I rollen som australiensaren Kirk Lazarus ändrade Downey Jr. utseende radikalt. Lazarus var nämligen en dedikerad metod-skådis som för att spela rollen som den afroamerikanske sergeanten Osiris faktiskt "opererade sig svart" för att bättre kunna porträttera karaktären. En amerikan som spelar en australiensare som spelar en afroamerikan alltså. Actorception!

Saknar du något fantastiskt sminkjobb på listan? Kommentera  gärna nedan!
| 20 september 2015 16:15 |