Tropic Thunder 2008

Action Komedi Krig
USA
107 MIN
Engelska
Tropic Thunder poster

Synopsis

När tre av Hollywoods största stjärnor beger sig till Vietnams djungler för att spela in en krigsfilm har de ingen aning om hur verkligt det kan bli. Galen och stjärnspäckad komedi i regi av Ben Stiller.
Ditt betyg
2.8 av 1,186 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oskar Möller

1 januari 2008 | 00:00

Ben Stillers pojkdröm håller inte hela vägen

Inte ens Downey Jr:s  utstrålning kan rädda Stillers prunkande krigsfilmsspoof från att förlora sig i djungeln. Är det satir eller en fars? Ingen som vet, ingen som vet.

 

Ni har alla sett videoklippen med den svartsminkade Downey Jr som snackar som om han rymt från närmaste plantage. Men titta inte för djupt i hans svarta ögon. Downey Jr har en kuslig förmåga att få en att tycka om filmer man inte borde tycka om. Don’t believe the hype.

”Tropic Thunder” är Ben Stillers efterlängtade krigsfilmsspoof och kollar man på rollistan verkar det lovande. Jack Black, Downey Jr och Steve Coogan i samma film - vad kan gå fel liksom. Riktigt så enkelt är det förstås inte.

 

Filmen inleder förvisso ned en rätt lovande intrig - en bunt självupptagna skådespelare – var och en med sina egna svagheter och nojor – skickas iväg för att spela in krigsfilmen ”Tropic Thunder” i den asiatiska djungeln. När filmens oerfarne regissör (underhållande Steve Coogan) inte får styrsel på de egotrippade aktörerna kräver projektets diaboliske producent (ruskigt överspelande Tom Cruise i en ny skrud) att man tar i med hårdhandskarna för att få filmen att sätta fart. Man bestämmer att hyra in en krigsveteran (Nick Nolte) som konsult och rigga upp fällor och bakhåll som skrämmer skådisarna (Jack Black, Robert Downey Jr Ben Stiller och minstingen Jay Baruchel) till riktig närvaro.

 

Givetvis urartar det hela till en katastrof när skådisarna lyckas reta upp en fientligt sinnad terroristgrupp i djungeln. Stiller hans och gäng vacklar mellan att nästan ge sig på en lättsamt självironisk Hollywoodsatir om fuskande och girighet i branschen och vanlig hederlig farskomedi. Om Matthew McConaughey som den slicke hollywoodagenten Rick Peck står för det första inslaget så står Tom Cruise åmandes till gangstarap i fettdräkt definitivt för det senare.

 

Samma sak är det med skådisarna i djungeln. Downey Jr kör sin grej och håller det på en annan nivå än Ben Stiller och resten av gänget. Jack Black är en bindgalen seriefigur, men lika kramgod som vanligt. Endast unge och okände Jay Baruchel spelar en normal karaktär bland alla karikatyrer. Rollen är ganska otacksam för hans egen del – men han är viktig för de andra att spela ut sitt crazyregister på. Jag gissar att den unge skådisen kan vara någon att hålla ögonen på framöver. Jag misstänker också att Justin Theroux (känd från bland annat ”Mulholland Drive”), Etan Cohens ("Idiocracy") och Stillers originalmanus var tajtare än den skeva lekstugan som slutligen snickrades ihop. Manuset passar inte ihop med fratpackandan helt enkelt.

 

Hypen då? Stillers pojkdrömsprojekt håller inte hela vägen. Här finns onekligen grabbar med komisk talang, men när man utnyttjar Jack Black till att göra ytterligare ett patenterat harmlöst psycho och låter filmens final urarta i en urfånig showdown i en gömd knark kartells högkvarter sjabblar man bort det mesta av intresset från filmens upptakt. Hur roliga än vissa av filmens upptåg verkade initialt så spårar det ut alltmer i mjäkig menlöshet. Fantasin verkar ta slut och skämten blir både infantila och tandlösa. Sanningen är att ”Tropic Thunder” aldrig blir roligare än de fejkade filmtrailers som visas i början av filmen. Hypens storm blir inte mer till enstaka vindbyar.

 

Men det går inte att förneka att filmens prunkande djungelmiljö är läcker. Och Downey Jr knäcker. Såklart.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tropic Thunder
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu