Klipp

Skribent

Viktor Jerner

29 mars 2016 | 01:00

Se Lex Luthor och en helt ny skurk i en bortklippt "Batman v Superman"-scen

Whoa, det där såg man inte komma.
Reaktionerna kring Zack Snyders superhjältefest "Batman v Superman: Dawn of Justice" fortsätter att strömma in, en efter en. Många kritiker har sågat den sönder och samman (jag är dock inte en av dem), men tittar man runt här på MovieZine och på andra filmsajter tycks det finnas en hel del nöjda fans. Precis som mig så är det många som varmt uppskattar den nya inkarnationen av Batman (Ben Affleck) och hur trogen serierna - särskilt de som Frank Miller ligger bakom - han är. 

Det tycks också finnas stark pepp inför den utlovade "ultimate cut"-versionen som landar på DVD och bluray i sommar. Dels kommer den vara en halvtimme längre än bioversionen, men också barnförbjuden. Många lär nog tycka att den redan i sitt nuvarande utförande är för lång, men i mina öron är det inget annat än ljuv musik. Vi får dock vänta några månader till på att få se den, men otippat nog har Warner Brothers redan nu släppt en liten snutt som av någon anledningen hamnade på klippgolvet (SPOILERVARNING för er som inte sett filmen, även när det gäller texten nedan): 


Musiken, Larry Fongs foto, Eisenbergs skådespeleri. Wow, vilket klipp. Det vi får se är alltså någon sorts insatsstyrka som smyger sig fram till Lex Luthor (Jesse Eisenberg) i den kraschade Krypton-farkosten från "Man of Steel". I den "pool" (nu av blod?) där han tidigare i filmen framställde Doomsday med hjälp av Zods kropp tycks han kommunicera med en enorm, monsterliknande varelse som försvinner i tomma intet när insatsstyrkan kommer fram. Det är också efter detta som Lex i fängelset berättar för Batman att "he's coming" och totalt bryter ihop ("ding ding ding"). 

Den "he" som Lex pratar om kan vi nog anta är Darkseid (som ni ser på bilden nedan), en allsmäktig och galaxförgörande nemesis till Justice League som hade spöat Marvels Thanos utan vidare match. Han är en ikonisk del av DC:s serievärld och Snyder hintar åt hans existens i det här nya filmuniversumet i scenen där Batman drömmer att han befinner sig i en brinnande, postapokalyptisk värld. På marken framför honom kan man då tydligt se Darkseids olycksbådande omega-symbol. Men är det verkligen Darkseid som vi ser i den bortklippta scenen? 


Darkseid.

Nej, det tror jag inte att det är. Hade Darkseid gjort ett inhopp i "Batman v Superman: Dawn of Justice" så hade han varit med i bioversionen, utan tvekan. Det är mer sannolikt att det är någon som står honom nära, och av alla de alternativ som nu diskuteras runt om på nätet känns Steppenwolf mest trolig. I serierna är han Darkseids militära ledare och farbror, och tittar man på hur han ser ut i de moderna New 52-serierna så finns det delar i designen som stämmer väl överens med varelsen i klippet: Steppenwolf (New 52) och "varelsen" i klippet. 

Vissa har också spekulerat om att det även skulle kunna visa sig vara Yuga Khan - Darkseids pappa - som ser ut så här i serierna: 


Yuga Khan.

Visst skulle det kunna vara så, men det känns avsevärt mindre sannolikt för mig, både narrativt och designmässigt. Hur som helst, oavsett vem det är så hoppas jag att nästa års "Justice League Part One" gräver djupare kring den här mytologin och gör något riktigt ballt med Darkseid och hans hejdukar. Jag kan knappt vänta. 

Vem tror du att den här varelsen ska föreställa, och vad tycktes om den bortklippta scenen? 
| 29 mars 2016 01:00 |