Spel

Skribent

Anders Eklöf

27 november 2020 | 19:00

Recension: Playstation 5 är ful - men ett stort kliv framåt

Den nya konsolen Playstation 5 är äntligen släppt och erbjuder några av de bästa lanseringsspelen på länge. Däremot är det ingen fin maskin.
Nu har Playstation 5 äntligen lanserats i Sverige, även om långt ifrån alla som är villiga att köpa en har fått chansen att ställa den gigantiska och kraftfulla tingesten i sitt vardagsrum. Nu när jag fått känna och klämma på konsolen sedan lanseringen, kan jag lugnt säga att det blir en aning svårt att återgå till spel från den föregående generationen.
 
Förutom snyggare grafik och snabbare laddningstider, hjälper den nya handkontrollen till att förhöja upplevelsen till nya nivåer. Playstation 5 är ett fantastiskt stycke hårdvara, men inte utan brister. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Framtidens spelkonsol är här

  
Det var även längesedan en spelkonsol levererade ett så här pass stort tilltalande spelbibliotek redan vid lansering. Till skillnad från när Playstation 4 släpptes och jag knappt visste vad jag kunde spela, har jag här för många spännande titlar att välja mellan och för lite tid att hinna spela dem alla. Flera av lanseringsspelen som "Sackboy: A Big Adventure" och "Spider-Man: Miles Morales" finns visserligen även till den förra generationen, men det grafiska lyftet som Playstation 5 ger är faktiskt värt pengarna. 
 
Med intressanta spel som "Horizon Forbidden West", "Final Fantasy XVI" och "Ratchet & Clank: Rift Apart" på horisonten ser framtiden ljus ut. 
 
En annan sak jag lägger märket till när jag startar min Playstation 5 för första gången är hur pass smidigt gränssnittet är. Med några få knapptryck och sekunder är jag inne i spelen. Till en början kan det vara lite rörigt att hitta vart allt är, men en lär sig snabbt. Tyvärr saknas det fortfarande mappar, vilket är trist för den som vill sortera sitt spelbibliotek. 
 
 
E0f72b85736fb492014fcae3049498a5 https   hypebeast.com image 2020 04 sony playstation 5 dualsense controller dualshock 5 tw
 

En ny typ av spelupplevelse 

 
Den allra största stjärnan på den nya konsolens natthimmel är utan tvekan handkontrollen, DualSense. Till skillnad från den förra generationens handkontroll som vibrerade med olika styrka vid passande tillfälle, tar DualSense inlevelsen till nästa steg. Kontrollen är utrustad med så kallad "haptic feedback", som innebär att knapparna L2 och L3 på baksidan ibland gör motstånd och anpassar sig till situationen i spelet.
 
När jag skjuter i "Call of Duty Black Ops: Cold War" känns det verkligen som att jag har fingret placerat på avtryckaren på ett riktigt vapen, samtidigt som kontrollen vibrerar kraftigt när jag avfyrar. Det förinstallerade lilla plattformsäventyret "Astro's Playroom" är ett fantastiskt litet teknikdemo som visar vad handkontrollen går för, då de olika ytorna den lilla roboten rör sig på känns markant olika och varje liten manöver får mig att le av häpnad. Det får mig verkligen att längta efter vad kommande upplevelser kan erbjuda i framtiden. Samtidigt kan jag undra hur länge det kommer kännas nytt, då skakningarna ibland är så pass intensiva och högljudda att det stör min sambo i rummet bredvid. 
 
Förutom de mer tekniska bitarna är kontrollen härlig att placera i händerna, då den har en lite annan utformning än tidigare och en lite högre vikt. Dessutom är batteritiden påfallande längre än på Playstation 4, vilket är ett stort plus. 
 
 
 

Ett fult kraftpaket

 
Förutom att spelen så klart är snyggare än tidigare är den härligaste nyheten att långsamma laddningstider många gånger är som bortblåsta. I "Demon's Souls" hinner jag knappt plocka upp mobilen innan jag får spela igen efter ett dödsfall, vilket verkligen inte är fallet med tidigare spel i serien. I "Spider-Man: Miles Morales" går det att hoppa mellan platser på kartan utan att en laddningskärm ens dyker upp. 
 
För mig som fortfarande spelade på den allra första Playstation 4 (alltså ingen PS4 Pro) är det många gånger häpnadsväckande grafik som målas upp på min tv. De kantiga texturerna och ibland grumliga bilderna är utbytta med skarpa linjer och sprudlande färger, även om jag inte har överdrivet ny eller dyr tv. Dock är det få spel som kan pumpa ut både 4K-grafik och 60 bilder i sekunden, vilket varnar om att det förmodligen kan komma en Playstation 5 Pro någon gång i framtiden. 
 
Playstation 5 är även bakåtkompatibel med Playstation 4, vilket innebär att du kan plocka över hela ditt spelbibliotek från den förra generationen utan större problem. Dessutom flyter många spel på snyggare än tidigare och vissa får till och med en uppdatering Playstation 5-versionen på köpet. När jag startade "Assassin's Creed Valhalla" på min nya konsol efter att ha spelat det på fyran, blev jag faktiskt imponerad över hur pass mycket snyggare och smidigare det är, vilket även gäller för många andra spel. Jag upplever även att det går snäppet snabbare att ladda ner spel och uppdateringar, vilket helt klart är en fördel. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 
Dock gäller det att betala för tjänsten Playstation Plus om du planerar att fortsätta där du slutade, då spelen många gånger kräver att överför dina filer till molnet. Tyvärr verkar det däremot inte alltid fungera, då jag fick lov att börja om i både "Call of Duty Black Ops: Cold War" och "Watch Dogs Legion". 
 
Rent estetiskt är däremot Playstation 5 verkligen ingen vacker apparat, som sticker ut oerhört mycket i mitt vardagsrum. Här hemma har den förpassats bakom teven, så att den nästintill inte syns. Med sin nästan 40 centimeter höga höjd i stående position tar den verkligen plats, samtidigt som den vita färgen är väldigt tydlig. 
 

En lyxig spelkonsol

 
Playstation 5 är i slutändan en lyxvara med sin prislapp på nära 6000 kronor (om du inte är villig att skippa skivläsaren, vilket blir cirka 1000 kronor billigare). Även om många spel är väldigt mycket snyggare finns det idag få spel som kräver att du inhandlar den nya maskinen, förutom typ "Demon's Souls", som dock inte är för alla. 
 
Min slutsats är att den här konsolgenerationen sannerligen har några spännande år framför sig, då den grafik och upplevelser Playstation 5 kan pumpa ut idag redan är imponerande. Handkontrollen gör att jag knappt vill spela på en annan konsol igen och de som bortblåsta laddningstiderna är en fröjd för de som vill banta sitt sociala medie-användande.
 
Har du råd med den nya konsolen och känner dig färdig med Playstation 4 kan det helt klart vara värt att skaffa en Playstation 5, då den verkligen känns om ett stort kliv framåt.
 

Beställ din PS5 från 4990 kr hos Kjell & Company...

 
 
Har du fått tag i en Playstation 5 eller är du mer intresserad av Xbox Series X? 
| 27 november 2020 19:00 |