Spel

Skribent

MovieZine

19 november 2020 | 18:00

Recension: Underbara gratisspelet "Astro's Playroom" är ett måste på PS5

Det är roligt, flummigt, gulligt och helt fantastiskt. Du som har lyckats norpa åt dig ett Playstation 5 kan spela "Astro's Playroom" gratis på din nya konsol.
Den som äger ett Playstation VR-headset känner förmodligen igen dessa bedårande, små robotar, eftersom du med största sannolikhet redan har spelat igenom VR-spelet “Astro Bot: Rescue Mission” (och om du mot förmodan äger ett PSVR, men ändå inte har spelat Astro Bot, borde du nästan skämmas).
 
Det fullkomligt regnade priser över detta underbara spel då det släpptes år 2018. Bland annat norpade spelet guldmedaljen i kategorin “årets bästa VR-spel", vilket det helt klart förtjänade om du frågar mig.
 
För den som inte har haft möjligheten att bekanta dig med Astro-gänget ännu, får nu chansen att göra det i samband med införskaffningen av ett Playstation 5 (vilket är en jäkla bedrift om du nu har lyckats norpa åt dig en konsol. Stort grattis till dig i så fall).
 
Spelet finns redan installerat på din nyinköpta, spexiga mackapär, så det är bara att börja spela i samma stund du har den inkopplad. Sonys tanke med “Astro's Playroom” är att ge spelaren en roande introduktion till deras nya konsol.
 
 

Ett spel fullproppat med skoj 

 
Jag älskade verkligen “Astro Bot: Rescue Mission” och var av den anledningen riktigt taggad på att få ta mig an detta charmiga, om än simpla gratisspel (det var åtminstone så mina tankar gick innan jag startade det). Det skulle snabbt visa sig att “Astro's Playroom” bjöd på betydligt mer än en tunn introduktion, som jag först hade trott.
 
Istället för någonting kort och simpelt serverades jag en närmare 9 timmar lång spelupplevelse fullproppad med skoj. Utan att överdriva kan jag säga att det var längesedan jag hade så här roligt med ett spel.
 
Spelet går ut på att du, tillsammans med din supergulliga Astro-robot ska samla in tidigare modeller av Playstation-konsoler + diverse tillbehör som finns till dem. Allting finns utspritt i olika världar och du måste ta dig förbi ett flertal hinder för att kunna finna det du söker. Vissa delar hittar du ganska enkelt, medan andra är väl undangömda. Det finns fyra olika “rum” att träda in i, och vart och ett av dem bjuder på stor variation när det kommer till både miljöer och roliga utmaningar. Allt från en snårig resa genom djungeln (där bland annat klättring iförd ap-dräkt ingår), till en färd ut bland galaxerna i rymden.
 
 
Kopplingen till Playstation finns också i miljöerna runtomkring, även om vissa av dem är ganska diskreta. När jag exempelvis tar mig en närmare titt på blommorna upptäcker jag att dessa är formade som de olika symbolerna på Playstations handkontroller, och när jag lyfter blicken uppåt kan jag ibland upptäcka bekanta symboler bland molnen eller i form av klotter på väggarna.
 
Den som är riktigt uppmärksam kan även snubbla över karaktärer från andra populära Playstation-spel. Bland annat får jag syn på en Astro som är i full gång med att klä ut sig till Crash Bandicoot. I ett annat “rum” får jag syn på draken Spyro som försöker gömma sig. Att ISE Japan Studio valde att göra detta känns ganska givet, men ändå genialiskt.
 

Nästa generations handkontroll är verkligen här 

 
Jag likt många andra hade ju redan snappat upp att den medföljande handkontrollen till Playstation 5 skulle vara något utöver det vanliga. Skoj, tänkte jag, men hur speciell kan en handkontroll vara egentligen? Väldigt speciell skulle det visa sig.
 
 
Det är svårt att beskriva med ord hur bra handkontrollen faktiskt är. Jag ska göra mitt bästa för att måla upp en så beskrivande bild som möjligt med diverse exempel, men du kommer behöva hålla i en Dual Sense-kontroll själv för att på riktigt kunna förstå vad som gör den så spektakulär. Och “Astro's Playroom” låter dig verkligen få känna på vad Dual Sense-kontrollen går för.
 
Ett exempel är då jag precis har startat spelet. På skärmen får jag se en handkontroll byggas upp av små block, samtidigt som detta sker framför mina ögon kan jag också känna hur handkontrollen byggs upp i mina händer. Det känns till och med som att den blir tyngre i takt med att fler block byggs på. Redan där är jag såld. Därefter har det blivit dags att spela på riktigt.
 
Vibrationen i handkontrollen följer mina rörelser och regleras av diverse motstånd som min Astro stöter på i spelet. Kontrollen känns tyngre och skakigare när jag vadar genom kvicksand eller i stark motvind, och lättare när den lilla roboten sätter sina små fossingar på is och genast börjar åka skridskor. När jag dyker ned i vatten kan jag känna vågornas rörelser i mina händer och när min Astro i en av de olika banorna skuttar in i ett litet rymdskepp kan jag verkligen känna accelerationen i motorerna från raketen.
 
Fast vadå, handkontrollen tillhörande Playstation 4 har ju också vibration inbyggt? Kanske du tänker nu. Och ja, det stämmer. Och nej, detta är verkligen någonting helt annat.
 
 
Den funktion som jag dock är mest imponerad över är de adaptiva avtryckarna på dosan. Ett exempel är då min Astro hittar en pilbåge som den kan använda mot fiender, eller för att skjuta ner värdeföremål från träden. Dosan reglerar då motståndet i takt med att jag spänner bågen, och det känns väldigt realistiskt i mina fingrar. Allt jag kunde tänka på där och då var hur mycket jag längtade efter att få testa denna funktion i det kommande spelet “Horizon: Forbidden West” som släpps nästa år. I det spelet kommer just pilbåge användas en hel del.
 
Kort och gott kan jag bara konstatera att “Astro's Playroom” är ett fullkomligt bedårande spel som kommer uppskattas enormt av spelare i alla åldrar. Dessa underbara, små robotar har funnit en speciell plats i mitt hjärta och jag längtar verkligen efter att få se mer av dem i kommande spel. 
 
Det faktum att du får spelet helt gratis i samband med att du köper en Playstation 5-konsol, gör att det inte finns några godtagbara ursäkter för att du skulle låta bli att testa spelet. Gör det. Du kommer att tacka mig.  
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 Är du en av få lyckliga som har fått tag på ett Playstation 5? Kommer du att spela "Astro's Playroom"? 
 
| 19 november 2020 18:00 |