Film

Skribent

Viktor Jerner

8 augusti 2016 | 18:00

Plus & minus i omtalade "Batman v Superman: Ultimate Edition"

Zack Snyder har lagt in hela 30 minuter nytt material, och det mesta borde ha varit med redan i bioversionen.
Oväntat nog blev jag snabbt en av få försvarare av Zack Snyders "Batman v Superman: Dawn of Justice"  när den landade på bio i mars. Jag tyckte kort och gott att den var helt fantastisk, och den tillhör det fåtal superhjältefilmer som verkligen tilltalar mig på ett djupt personligt plan. Tråkigt nog kändes det länge som att hela världen tyckte det motsatta. Lyckligtvis har det svängt lite på sistone, efter att den så kallade "Ultimate Edition" - den version som Snyder menar är hans "director's cut" - släpptes.

De 30 minuter av material som plockades upp från det stökiga klippgolvet och pusslades tillbaka in i filmen gjorde att den har fått lite av en revansch på sistone, vilket är grymt trevligt att se. Men vad är det egentligen specifikt som skiljer de två versionerna åt? Nedan ska jag ta och gå igenom det lite, genom att lista fem bitar som borde ha varit med från början och en som borde ha fått ligga kvar på klippgolvet.

(SPOILERVARNING för er som inte sett någon av de två versionerna)

Fem fantastiska tillskott:Mer Afrika - De som tyckte att händelseförloppet i scenerna som utspelar sig i det fiktiva afrikanska landet Nairomi i början av filmen var oklara får mer kött på benen här. Dels händelserna på plats - konflikten mellan Lex Luthors hänsynslösa legosoldater, amerikanska styrkor (som inte var med alls i bioversionen) och krigsherren - utvecklas men även dess konsekvenser. Vi får bland annat se fler scener med Wunmi Mosakus karaktär Kahina Ziri som visar sig vara mycket mer än man tror. Dessutom etableras Snyders CIA-version av Jimmy Olsen (Michael Cassidy) tydligare innan han går en hjältemodig död till mötes.


Mer Lois och Clark - Det finns en del scener som skildrar det journalistiska arbetet på Daily Planet även i bioversionen, men i "Ultimate Edition" utökas det rejält. Bådas utredningar får mer utrymme, och vi får bland annat se Clark ta en båttur över till Gotham och utforska några fall som involverar "fladdermusen" lite närmare. Att få se honom lite mer utan dräkten - eller kanske snarare med "dräkten" på - tillför en hel del och ger oss en tydligare bild av hans "vanliga" liv. Vi får också några ytterligare bitar med honom och Martha Kent (Diane Lane) som har samma effekt.


Mer badass-Batman - Ben Afflecks tolkning av Bruce Wayne och Batman var för mig tveklöst det bästa med filmen, så detta är enligt mig de delar som klipptes bort av mest oförklarliga skäl. Vem på Warner Brothers var det som sa att "nej, jag tycker att Batman känns lite för badass här så vi får nog ta och tona ner det lite"? Ofattbart. 

Tack vare "Ultimate Edition" få vi en längre version av titelkampen, en längre och hårdare (mer blod och knäckta ben) version av Martha-räddningen samt en väldigt kort sekvens där vi ser hur Batman droppar ner från taket och neutraliserar en vakt under LexCorp-inbrottet. Mot slutet när Lex sitter i fängelse får vi också en extra replik där Batman hotar med att skicka honom till Arkham Asylum. Bruce Wayne - som poppar diverse piller - och Alfred (Jeremy Irons) får också mer speltid.En förlängd mardröm - Rent estetiskt och nörderi-mässigt var en av mina favoritsekvenser i filmen den då Bruce Wayne somnar och drömmer (eller?) om en postapokalyptisk framtid där Superman är ond och Darkseids styrkor regerar. Kontrasten mellan den högteknologiska grottan och den nästan Mad Max-doftande sekvensen var riktigt härlig, och i "Ultimate Edition" får vi en saftigare version med fler spännande karaktärer (som kvinnan på bilden ovan) och ännu mer av ljuvliga steampunk-Batman.Cesars öde - Här har vi också (likt Afrika-materialet) några pusselbitar som gör Lexs ondskefulla plan ännu tydligare. I bioversionen fick vi tidigt se hur Cesar Santos (Sebastian Sozzi) blir brännmärkt av Batman, och senare i filmen levereras bilder på hans döda kropp till Clark Kent på Daily Planet. I "Ultimate Edition" får vi också se vad som faktiskt hände på plats i fängelset, där Luthors hejduk KGBeast (Callan Mulvey) ser till att Santos blir brutalt knivmördad av andra fångar. Detta för att kunna få det att se ut som att Batmans brännmärken leder till en säker död i fängelse.

På tal om Lex; den här dundercoola scenen är också med i "Ultimate Edition". 

Det som borde ha fått vara kvar på klippgolvet: Jena Malones inhopp - Det ryktades länge om att hennes bortklippta karaktär skulle visa sig vara DC-legenden Barbara Gordon (Batgirl i många Batman-berättelser, Oracle i andra). Besvikelsen var därför total när det visade sig att hon "bara" är en skicklig labbtekniker (vid namn Jenet Klyburn), och inte någon särskilt intressant sådan. Det är inget fel på Malones prestation, men scenerna där Lois besöker henne för att få detaljer om Lex Luthors specialdesignade ammunition känns minst sagt överflödiga.

Tyck till! Vilken version gillar ni mest och vilka nya bitar är de bästa i "Ultimate Edition"? 
| 8 augusti 2016 18:00 |