Film

Skribent

Viktor Jerner

2 februari 2017 | 20:00

Önskelista: 7 regissörer som kan briljera med "The Batman"

Ben Affleck meddelade nyligen att han tråkigt nog hoppar av som regissör till "The Batman". Frågan är nu; vem borde ta hans plats?
En av de starkaste aspekterna med "The Batman" på förhand var att Ben Affleck – som enligt mig redan har befäst sig som den bästa Batman och Bruce Wayne vi har fått på film hittills – själv skulle stå för regin, men tyvärr är så nu inte längre fallet. Detta är givetvis väldigt tråkigt på alla sätt men betyder samtidigt inte att hoppet för projektet är ute, inte alls. I det uttalande som Affleck släppte under gårdagen berättade han att arbetet nu inleds för att hitta en lämplig partner som kan ta över, och förhoppningsvis är någon riktigt vass filmskapare sugen.

Nedan följer min personliga önskelista med sju regissörer som jag tror skulle kunna briljera rejält i den magiska Batman-världen. 



David Fincher


Även om det ännu inte riktigt har blivit av så har Fincher tidigare visat starkt intresse för att göra någon sorts "blockbuster", särskilt Jules Verne-adaptionen "20.000 Leagues under the Sea" (som nu tyvärr Bryan Singer har tagit över). Med filmer som mästerliga "The Social Network" och "Gone Girl" har han visat att han fortfarande är lika sylvass som han alltid har varit och jag tror att han skulle kunna göra en väldigt spännande tolkning av Batmans värld. Hans visuella briljans, känsla för svärta och intresse för komplexiteterna i den mänskliga naturen gör honom till ett optimalt val. 



Fede Alvarez


Denna supertalang från Uruguay har äntrat Hollywood på oerhört lyckat sätt med "Evil Dead" och "Don't Breathe", två gedigna skräckfilmer som överträffade alla mina förväntningar. Just nu är det mest sannolikt att han tar sig an nästa del i den amerikanska Millennium-serien, men i en perfekt värld hoppar han av det projektet och axlar Batman-manteln istället. Likt Fincher är han en visuell trollkarl och oerhört ambitiös, vilket skulle kunna gynna "The Batman". Han tackade dock nej till erbjudandet om att regissera "Doctor Strange" på grund av begränsad kreativ frihet vilket minskar chanserna även här, men vem kan tacka nej till Batman? 



Kim Jee-woon


Lite influenser från den underbara sydkoreanska filmbranschen i DC:s värld hade kunnat göra väldigt mycket gott. Med det i tanken är Kim Jee-woon min toppkandidat, då "I Saw the Devil" visar att han jobbar bra i det nattsvarta mörkret och "The Good, The Bad, The Weird" cementerar att han kan ta sig an massiva och actiontunga produktioner med många rörliga delar. Han är dessutom en mästare på att kombinera lättsamhet och brutalt allvar, vilket krävs för att Batman ska fungera. 



Bong Joon-ho


Samma gäller Bong Joon-ho, som är ännu mer av en storskalig filmskapare än Kim Jee-woon. Hela hans filmografi är utsökt, men specifikt filmer som "The Host" och "Snowpiercer" gör det tydligt för mig att han utan problem skulle kunna ro en Batman-film i hamn. Med kommande "Okja" fortsätter han bana väg för sin karriär i USA och nu när den snart är färdigställd har han gott om utrymme i schemat. Drömmen hade varit om Bong efter "The Batman" hade fått möjlighet att vara mer kreativt involverad i en hypotetisk uppföljare, för jag har en känsla av att DC:s färgstarka skurkgalleri skulle kunna bli ännu mer magiskt i hans händer. 



Kathryn Bigelow


Det finns inget som denna dynamitgubbe till kvinna inte klarar av att ta sig an och höja till skyarna, och det inkluderar Batman. Med "The Hurt Locker" levererade hon en modern krigsfilm som kan mäta sig med "Apocalypse Now" och med "Zero Dark Thirty" förvandlade hon en av vår tids största nyhetshändelser till nagelbitande spänning i världsklass. Sen får man inte glömma bort 90-talspärlan "Point Break" heller och det är främst den som får mig att tro att Batman skulle kunna passa henne riktigt bra. 



Juan Antonio Bayona


De starkt gotiska aspekterna i Batman-världen är också viktiga att hantera på rätt sätt, och där tror jag att spanjoren Bayona skulle kunna bidra med sina färdigheter. Både mästerliga "El Orfanato", tv-serien "Penny Dreadful" och även årets "A Monster Calls" visar att han har bra grepp om narrativ med den atmosfär som krävs för att skildra Gotham och dess invånare. Dock kommer han ha fullt upp framöver med uppföljaren till "Jurassic World", så det här tillhör nog dessvärre ett av de mer osannolika valen på listan rent schemamässigt. 



Matt Reeves


Vi avslutar å andra sidan med det kanske mest rimliga valet på hela listan, då Reeves finns med på den "shortlist" som släpptes i samband med att Affleck hoppade av. Han är alltså en av de regissörer som Warner Brothers aktivt funderar på ge det här uppdraget till, och det tycker jag hade varit ett förstklassigt val. Reeves demonstrerade med spektakulära "Dawn of the Planet of the Apes" att han kan göra en riktigt storskalig och episk film med både intelligens och ett stort bultande hjärta. Reeves oändligt härliga nördighet hade också kommit väl till pass. 

Tyck till! Skulle du vilja att någon av dessa sju tog sig an "The Batman"? Eller kanske någon helt annan? 
| 2 februari 2017 20:00 |