Penny Dreadful 2014-2016

Drama Skräck Thriller
USA
60 MIN
Engelska
Penny Dreadful poster

Synopsis

Gotisk skräckdrama-serie med bland andra Eva Green och Timothy Dalton där några av litteraturens mest fasansfulla gestalter figurerar, och interagerar med varandra. Till exempel Dr Frankenstein, Dorian Gray, Varulven och Dracula.
Ditt betyg
3.6 av 353 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Night Work
2014-05-12
02
Séance
2014-05-19
03
Resurrection
2014-05-26
04
Demimonde
2014-06-02
05
Closer Than Sisters
2014-06-09
06
What Death Can Join Together
2014-06-16
07
Possession
2014-06-23
08
Grand Guignol
2014-06-30

Recensent

Katarina Emgård

30 november 2014 | 10:00

Skräckblandad förtjusning

Till skillnad från magasinet Penny Dreadful som innehöll överdramatiska mysterier riktade till en ung, fattig målgrupp är skräckserien med samma namn i mångt och mycket dess raka motsats. Här väcks legendariska, gotiska litterära gestalter till liv insvepta i hårt snörda valbenskorsetter och skräddade västar.  Se industrialiseringens mardrömmar härja fritt på Londons gator och sätta skräck i dess befolkning. Detta är inte en serie för den känslige tittaren.
Vid en första anblick kan "Penny Dreadful" te sig mörk och kontrastlös. Introt bjuder på närbilder av spindlar, skorpioner och obducerade kadaver till toner av sköra violinstråkar. Vågar man titta närmre så ser man att det är de vackert utförda detaljerna som utgör kontrasterna och bidrar till att skildra klassamhällets Viktorianska London. Låt dig förflyttas mellan smutsbruna gränder där tuberkulosen härjar till balsalar med vackra trägolv och tunga vinröda gardiner. Från första parkett på skräckteatern Grand Guignol, ner under luckan på scenen där de skuggbeklädda skrymslena bjuder på  blod, svett och tårar.

1891. Jack the Ripper har skördat sina offer och satt skräck i Londons mindre lyckligt lottade befolkning. Den Viktorianska eran lider mot sitt slut. Ett paradigmskifte där maskiner skapar människor och industrialiseringen på allvar står för dörren är nära. Under en epok då kvinnlig sexualitet var en synd och en vandrade livmoder kunde få dig inspärrad på mentalsjukhus känns det extra skönt att det finns en kvinna med bland huvudrollsinnehavarna. Vanessa Ives (Eva Green) är den Viktorianska kvinnans motsats. Istället för modest och avsexualiserad plågas hon av ett syndigt förflutet och drivs av en mörk odefinierad kraft. Tillsammans med den upptäcktsresande Sir Malcolm Murray utforskar de Londons skuggor i jakt på hans fallna dotter Mina. 

På resan genom bakgatornas vrår och vetenskapsmännens obduktionskällare lockar de med sig den amerikanska vapendragaren och tillika cirkusaktören Ethan Chandler samt Dr. Victor Frankenstein vars nyfikenhet gör att han ansluter sig till den obskyra skaran. Trots den övergripande berättelsen om sökandet efter Mina så handlar serien främst om huvudkaraktärernas inre dilemman och de förbannelser de lider av, samt deras strävan efter att försonas med sin historia.

Fotot, scenografin och kostymerna är förföriskt stiliga. Merparten av odjurens och bestarnas masker är handgjorda likaså miljöerna som byggts upp från grunden. Skådespelarna gör en fantastisk insats. Speciellt Eva Green, vars minspråk jag förtrollas av, men även bikaraktärerna Brona Croft, Dorian Gray och The Creature bidrar med att framkalla en hårresande skräckstämning. Dialogen är ibland högtravande men otroligt välskriven och trollbindande.  

Tyvärr tycker jag att huvudberättelsen irrar iväg och tappar den mysticism den byggt upp på vägen. Den inte särskilt nyskapande. Vi har flertalet gånger tidigare sett dessa gotiska karaktärer mötas under diverse omständigheter. Inslagen av egyptisk mytologi är därför en personlig favorit, likaså Frankensteins berättelse. Den har för en gångs skull fått det djup den förtjänar och blivit den dåtida science-fiction berättelse som den är. Kanske är serien mer spännande om man inte känner till de litterära karaktärerna sedan tidigare. Bram Stoker må aldrig bli omodern, men mot förmodan har till och med jag börjat tröttna på vampyrer. 

Trots lite av ett antiklimax mot slutet så kommer jag förväntansfullt följa nästa säsong. Och vill du se ett ståtligt, rått spektakel utspela sig till ljudet av nynnande barnkörer, hjärtskärande skrik och förflyttas till en tid då vetenskapen och spiritualismen gick hand i hand, är detta serien för dig. Se inre demoner manifestera sig och ta plats bland skuggorna för att slutligen bryta sig loss och överfalla dig när du är som svagast. För mörkret visar ingen nåd.
| 30 november 2014 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Jag tycker att den var mycket bra och spännande. Den var även läskig på sina ställen men jag gillar denna typ av serie. Jag tycker att den är mycket bra gjord. Jag tycker att skådespelarna gör en bra insats. Det är en serie jag skulle rekommendera till de som gillar skräck. :D
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu