Film

Skribent

MovieZine.se

16 maj 2012 | 14:45

Nu börjar filmfesten i Cannes!

MovieZine listar de åtta filmerna vi mest ser fram emot på den prestigefyllda festivalen.

Cannes har rullat ut den röda mattan och slagit upp portarna till festivalpalatset för 65:e året i rad. Snart anländer filmstjärnorna tillsammans med närmare 4000 journalister från världens alla hörn.

Det spännande med festivalen för oss som skriver om film, är att ingen av de tävlande filmerna får ha visats tidigare. Det är alltså världspremiärerna som lockar, och som kritiker får man förlita sig på regissörernas goda meriter, intressanta namn i rollistan eller sitt sjätte sinne för att hitta guldkornen och hänga med i snacket.

Det här är filmerna vi inte tänker missa i Cannes i år:   

"Killing Them Softly"
 
Andrew Dominik som fick oss att dregla med Roger Deakins urläckra foto i "Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford" är tillbaka med en riktigt stor snackis som lär resultera i skyhöga förhoppningar och långa köer till biografen i Cannes. Med Brad Pitt, Ray Liotta, Richard Jenkins och James Gandolfini kan detta helt klart bli en av de största behållningarna i Cannes. Ja, vi gör vårt bästa med att glömma misstaget att överge den superba titeln "Cogan's Trade".
 
"Lawless"
 
Mannen som gav oss en rejäl tankeställare med "Vägen" har samlat ihop ett imponerande skådespelargäng. Vad sägs om Gary Oldman, Guy Pearce, Tom Hardy, Shia LaBeouf och Jessica Chastain? Även denna film har bytt titel, tidigare hette den "The Wettest County". Oavsett titel så är vi väldigt nyfikna på vad Hillcoat har att visa oss.
 
"Cosmopolis"
 
David Cronenberg har en tendens att överraska och oftast åt det positiva hållet. För vem hade egentligen förväntat sig att han skulle ta med hunken Robert Pattinson i detta hypade drama? Men som tur är får han välbehövlig draghjälp av Paul Giamatti och Juliette Binoche. Detta får man verkligen inte missa i Cannes.

"On the Road"

Förväntningarna är höga även på denna stjärnspäckade, autobiografis road movie genom 50-talets USA. Walter Salles filmatisering av Jack Kerouacs eviga klassiker "På drift" är fylld av stjärnor som Sam Riley, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Amy Adams och Garrett Hedlund.

"The Paperboy"

Inte en filmversion av det klassiska Nintendo-spelet, men snarare en ny dramathriller av Lee Daniels, som imponerade stort med "Precious" för några år sedan. Där skapade han magi med hjälp av Mo'Nique och Mariah Carey i oväntade roller, nu väntar vi med spänning på att få se vad han får fram för prestationer ur Nicole Kidman, Zac Efron och Matthew McConaughey. "The Paperboy" handlar om en reporter som återvänder till sin hemstad i Florida för att utreda fallet kring en dödsdömd fånge.

"Laurence Anyways"

På sin 30-årsdag släpper Laurence bomben - han vill byta kön och bli kvinna. Hur påverkar det relationen med hans familj, vänner och framför allt hans flickvän? Blott 23-årige kanadensaren Xavier Dolan väjer inte undan tunga ämnen i sina filmer, och hans tredje (som liksom de tidigare får premiär i Cannes) verkar inte som något undantag.

"Rust & Bone"

Regissören och manusförfattaren Jack Audiard är ett namn att hålla ögonen på efter filmer som "Mitt hjärtas förlorade slag" och "En profet". "Rust & Bone" är ett mysterium kring en 25-årig arbetslös man som faller för en valtränare. Matthias Schoenaerts, tokhyllad efter Oscarsnominerade "Bullhead", får sällskap av alltid fantastiska Marion Cotillard.

"Moonrise Kingdom"

Wes Andersons dramakomedi öppnar festivalen och förväntningarna är givetvis skyhöga hos Cannes-besökarna. Som vanligt har Anderson inga problem att få med riktigt bra skådisar eller vad sägs om detta gäng: Bruce Willis, Bill Murray, Harvey Keitel, Edward Norton, Tilda Swinton och Frances McDormand. Vad kan detta utmynna i? Något fantastiskt eller bara bra?

Bubblare: Danska "Jakten" med Mads Mikkelsen och Alexandra Rapaport, "Mud" av "Take Shelter"-regissören Jeff Nichols, Brandon Cronenbergs rysare "Antiviral", Michael Hanekes "Amour" om kärlek på äldre dar, "Beyond the Hills" av förre Guldpalmsvinnaren Cristian Mungiu, "Maniac" med Elijah Wood som seriemördare, och givetvis alla klassikerna på nattbion på stranden.

Följ hela festivalrapporteringen på vår Cannes-sajt.

| 16 maj 2012 14:45 |