Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 februari 2020 | 17:30

Norrmän tar rodret när svenska klassikern ”Utvandrarna” filmas på nytt

Manusförfattarna berättar om utmaningen med att nytolka Wilhelm Mobergs epos för dagens publik. Första steget blir att ge Kristina huvudrollen.
40 år efter Jan Troells storslagna ”Utvandrarna” planerar SF Studios en andra filmatisering av Wilhelm Mobergs klassiska roman.

Häromveckan gästade manusförfattarna Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig ett seminarium på Göteborg Film Festival, för att berätta mer om projektet. Med sig hade de Yaba Holst, producent från SF Studios, som utlovar en annorlunda skildring än vad vi tidigare sett.

- Det här har varit ett drömprojekt som legat nära vår producent Fredrik Wikström Nicastros hjärta i många år. En historia som, när han läste den, öppnade hans ögon för Sverige och för litteraturen, och vilka vi var då. Han kände att det här måste vi berätta nu, säger producent Yaba Holst.
 
 

Ett nytt perspektiv

 
Från början var det tänkt att Daniel Espinosa skulle regissera. Jobbet gick nyligen över till norrmannen Erik Poppe ("Utöya 22 juli"). För manus står duon Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig, som jobbat tätt ihop i flera år, med bland annat ”Häxjakten” som blev en norsk succé, samt tv-serien ”Frikänd”.

- Vi gillar att utforska det lilla i det stora, säger Anna Bache-Wiig. Med ”Utvandrarna” försöker vi leka med genren. Det är en stor, episk berättelse om Karl Oskar och svenskarna som byggde nya Amerika. Men vi är intresserade av den mindre berättelsen, den psykologiska resan sett ur Kristinas perspektiv. Vad kostar det för henne att följa med?

Siv Rajendram Eliassen tillägger:

- ”Utvandrarna” är som vi har förstått ett svenskt nationalepos, men även för oss norrmän är Moberg en skattkista. Jag läste böckerna som ung och blev helt tagen. Vi såg även Troells fantastiska filmatisering som serie på NRK.

- Ja, vi är tre norrmän som tillsammans ska försöka att återberätta något som är så svenskt. Men vi känner också att historien är lite vår egen. Vi har våra parallella utvandrarhistorier. När vi tolkar Moberg nu känner vi också att vi pratar om vår egna historia, säger manusförfattaren.
 
 

Kvinnorna tar plats

 
Planen är att sätta Kristina i fokus i nya ”Utvandrarna”, och följa hennes resa från Småland till Minnesota. Siv Rajendram Eliassen berättar att det kvinnliga perspektivet i romanen alltid har fascinerat henne. Anna Bache-Wiig ser en stor utmaning framför sig:

- Kristina är en bikaraktär i böckerna. Det är hennes funktion i historien: ”the nagging wife”, som vi kallar det. Hon är den som håller honom tillbaka så att vi kan se hur stark han är i sin kamp. Det är en vackert skriven karaktär och kärlekshistoria, men likväl är hon en bikaraktär. Det finns hål som vi måste fylla så att hon blir en fullblodskaraktär.

- Hur klarar man sig i ett främmande land när man inte förstår språket? Allt hon känner och går igenom, är superintressant och väldigt relevant i vår tid. Många kvinnor invandrar till Norge och Sverige idag. Då får Karl Oskar ta ett steg tillbaka, för de är så dominerande och kraftfulla, avslutar Siv Rajendram Eliassen.

Manus är under utveckling och inspelningen av ”Utvandrarna” planeras till efter sommaren. SF Studios siktar på biopremiär i slutet av 2021.
| 19 februari 2020 17:30 |