Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa animerade film

Den 2 mars ska filmvärldens finaste pris delas ut för 86:e året i rad. Här på MovieZine fortsätter vi traditionen med att titta närmare på de nominerade.

Det är inte alltid att charma barnen och gubbarna i Oscarsakademin. Men de här filmerna har lyckats. Disney kommer göra upp med bland andra DreamWorks och Studio Ghibli, medan Pixar får stå över i år. De nominerade är...

Croodarna

Förlaga: Regiduon Kirk DeMicco och Chris Sanders manus.
Film: Dreamworks typiskt tokcharmiga, förhistoriska komedi om en grottfamilj som måste söka en ny hydda och upptäcker en ny värld. Med röster av Nicolas Cage, Emma Stone och Ryan Reynolds.
Andra vinster: Capri Award.

Frost

Förlaga: H.C. Andersens saga "Snödrottningen".
Film: Disneys familjefilm om en prinsessa som tillsammans med en bergsman, hans ren och snögubben Olof ska rädda ett kungarike från en förbannelse. Regidebuterande Jennifer Lee är den första kvinnliga att göra en animerad långfilm Disney.
Andra vinster: Golden Globe, People's Choice Awards på Dubai International Film Festival samt flera staters kritikerpriser.

Dumma mej 2

Förlaga: Uppföljare till originalfilmen "Dumma mej"
Film: Illumination Entertainments uppföljare (deras första någonsin) till 2010 års succé om den superskurken tillika ofrivillige adoptivpappan Gru och hans armé av minioner. Skådespelarna filmades när de läste sina repliker så att animatörerna kunde använda sig av deras handgester och ansiktsuttryck.
Andra vinster: BAFTA Children's Award, Kansas City Film Critics Award, People's Choice Award, Teen Choice Award.

Victor och Josefine

Förlaga: Bilderboksserien "Victor och Josefine" av Gabrielle Vincent.
Film: Fransk-belgisk familjefilm om vänskapen mellan en björn och en föräldralös mus. Hade premiär i Cannes-festivalens sektion Quinzaine des réalisateurs.
Andra vinster: Césarpriset, SACD Prize på filmfestivalen i Cannes, Cinekid Film Award, People's Choice Award på Dubai International Film Festival, Films4Families Youth Jury Award på Seattle International Film Festival.

Det blåser upp en vind

Förlaga: Regissören Hayao Miyazakis egen manga med samma namn, i sin tur baserad på en 1930-talsnovell av Tatsui Hori.
Film: Den senaste av japanska Studio Ghiblis och Miyazakis (hans första sedan 2008 års "Ponyo på klippan vid havet") hyllade filmer. Drog in 960 miljoner yen under sina två premiärdagar i Japan och uttogs för tävlan i filmfestivalen i Venedig.
Andra vinster: Audience Award på Mill Valley Film Festival, National Board of Review Award samt flera amerikanska staters kritikerpriser.

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa animerade film:

"WALL-E", "Upp", "Toy Story 3", "Rango" och "Modig".

Vilken film tror du blir vinnaren? Och vilken hoppas du på? Kommentera nedan.

| 11 februari 2014 10:01 |