Rango (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Historien följer kameleonten Rangos (Depp) komiska och livsförändrande resa. Rango lever ett liv i trygghet som ett vanligt husdjur hemma hos en vanlig familj. Samtidigt lider han av en stor identitetskris. För hur högt kan man egentligen sikta när hela ens liv består av att smälta in?
När Rango av en händelse hamnar i den sandiga, pistoltäta byn Dirt – en laglös utpost bebodd av öknens mest sluga och originella varelser – inser den allt annat än modige ödlan att han plötsligt sticker ut ur mängden. Välkomnad som stans sista hopp tvingas han ta sig an sin nya roll som dess nya sheriff… och efter en kanonad av actionfyllda situationer och möten börjar Rango bli den hjälte han en gång i tiden endast drömde om att vara.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RANGO

Varmblodig western
"Rango" förenar på ett lekfullt sätt vuxna fenomen som metaperspektiv och populärkulturella referenser med mestadels positiv barnslighet och uppriktig berättarglädje. Animeringen är snudd på obegripligt snygg, röstskådespeleriet perfekt (i originalversionen). Se med ett barn eller utan.

Som filmrecensent kan det vara oerhört tillfredsställande att få sina förutfattade meningar omkullkastade. Filmaffishen till "Rango", där en kalasfärgad kameleont i crazy hawaiiskjorta står och kramar om en "Rädda Nemo"-liknande plastfisk nedanför Jonny Depps namn - som tar upp mer plats än själva filmtiteln - antydde ännu en dussinanimerad Hollywoodproduktion, den här gången med publikfriande draghjälp från en skådespelare vars senaste rollval kanske inte direkt har varit... lysande (å andra sidan hade Depp kunnat kompensera uselheten hos "The Tourist" utan någon som helst ansträngning, exempelvis genom att slänga upp en webcam på sig själv när han sover). 

Men om jag hade kikat närmare på den där affischen så hade jag upptäckt att Depp här har sällskap av ett helt koppel kompetenta skådisar, att regissören Gore Verbinski visserligen är skyldig till de två senaste "Pirates of the Carribean"-filmerna men också var den som skänkte liv åt den första, att han stod bakom både tokgrymma "The Ring" och lovande "The Mexican", samt att varken Pixar, Disney eller Dreamworks har haft med den här produktionen att göra. "Rango" är istället specialeffektstudion Industrial Light & Magics första animerade långfilm, och i den återfinns därmed element som svårligen skulle tillåtas om någon av de ovan nämnda, uttalat barnvänliga bolagen fick bestämma. Dessutom har John Logan ("Gladiator", "The Aviator", "Sweeney Todd") skrivit manus.

Kameleonten Rango har alltså tillbringat hela sitt liv i ett terrarium. När han av en händelse får chansen att spela Den store Hjälten tar han den följaktligen, särskilt eftersom invånarna i den lilla staden Dirt, dit han anländer efter att ha blivit strandad mitt i öknen, sväljer hans uppdiktade bravader med hull och hår. I Dirt råder akut vattenbrist, och Rango upptäcker snart att detta bara är ett av problemen. Utan någon som helst riktig livserfarenhet eller kompetens har den nye sheriffen snart fullt upp med att fylla skorna som han så att säga har valt ut åt sig själv; det blir ingen lätt match eftersom han förutom att rädda staden från uttorkning måste behålla medborgarnas förtroende, duellera med allehanda banditgäng, vinna flickan och upptäcka vem han egentligen är, allt innan den mytomspunne storskurken Rattlesnake Jake ringlar in i staden och verkligen sätter Rango på prov.

Detta är en alldeles ljuvlig film - intelligent, rolig och egensinnig - där de allra flesta åldersgrupper kan hänga på den identitetskrisande reptilen Rangos äventyr (7-årsgränsen är kanske lite tveksam med tanke på de talrika vuxna referenserna samt nämnde Rattlesnake Jake - åtminstone hade jag fått mardrömmar av honom i alltför späd ålder). Visuellt är det så snyggt att man baxnar och nästan vill sitta kvar till nästa föreställning för att försäkra sig om att man inte har missat något, och manuset jonglerar skickligt med lika delar slapstick, popkultursrefererande och galghumor. "Rango" är i första hand en Western, men en Western som skickligt och okrystat utforskar och leker med sina egna berättarvillkor samtidigt som den lyckas leverera den klassiska fabeln som vi alla har vant oss vid att se. Den ger åt alla håll utan att göra avkall på sin originalitet, och den vågar oftast ta ut svängarna ordentligt.

Framförallt är "Rango" förbannat snygg. Och rolig. Jag önskar den här filmen ett lyckosamt öde i Box Office-mätningar och på kritikerlikstor också av den anledningen att jättar som Pixar och Dreamworks nog inte skulle må dåligt av konkurrensen, i alla fall skulle inte biopubliken det.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Blixt
Stilen är underbar och filmen är i slutändan helt okej, trots att jag inte finner historien särskilt engagerande. Såg den även med svensk dub en morgon, förvånansvärt välgjorda röster även på svenska, vilket var kul.
Filmrullen
Det öste om den här filmen. Man sparade det bästa till slutet. Så sjukt snygg film. Bra hjälte, bra skurkar. En riktigt skön västern-film för de yngre, men också för hela familjen. En fyra har avfyrats från moi.
Visa fler (37)

Veckans populära filmer

Visa fler