Film

Skribent

Alexander Dunerfors

16 mars 2012 | 20:01

Mårlind & Stein tipsar om 22 banbrytande filmer

Var får ni allt ifrån?, vill man ju bara fråga när man möter regissörsduon Mårlind/Stein. Så det gjorde vi också.

Succéduon Måns Mårlind och Björn Stein har förbryllat oss ända sedan "Storm" stormade in på biograferna på höstkanten 2005. Nu gör de världssuccé med en minst lika visuell upplevelse i "Underworld Awakening", men frågan kvarstår - var hämtar de all sin inspiration?

Under vårt långa samtal med herrarna häromveckan passade vi också på att fråga ut dem om såväl favoritfilmer som bioupplevelserna de aldrig glömmer. Resultatet blev 22 häftiga, gripande eller på något annat sätt banbrytande filmtips från Sveriges kanske nördigaste regissörer...

Här är några utvalda godingar:

Pans labyrint (2006)

Måns Mårlind: "Jag tycker man säger alldeles för lite som vuxen: "Det var den bästa film jag sett!" Det där var absolut en modern klassiker."

Videodrome (1982)

Björn Stein: "Har ni sett den gamla Cronenberg-filmen? Den var viktig för oss under hela uppväxten och tonåren. Vi blev erbjudna att göra en remake, eller vidareutveckling av "Videodrome", men tänkte att fan, vi kan inte göra det här. "Videodrome" är så bra, vi kan inte gå in och göra något bättre för den är ett jävla mästerverk.

The Prestige (2006)

Björn Stein: "Jag såg "The Prestige" i helgen, hade inte sett den innan. Jävlar, vad bra! Det var en mellanfilm för Chris Nolan mellan alla "Dark Knight", men jävlar, vilken mellanfilm! Det var en bra ton i den, den känns annorlunda utan att vara weird."

The Thing (1982), The Thing (2011)

Måns Mårlind: "Jag gillar den nya "The Thing"! Den var toppen. Det är också en favoritfilm, den gamla alltså. Jag gillar miljön, stämningen, slutet... Och jag tyckte den nya var nästan exakt samma sak, men det är liksom okej. Det är exakt samma sak, det är en tjej istället för Kurt Russell, men den slutar fortfarande grymt bra! I like it!

Björn Stein: "The Thing är världens bästa monster i form av geggighet."

Fredagen den 13:e, del 2 (1981)

Björn Stein: "Vi lärde känna varandra när vi var små, ute i Hunnebostrand på västkusten. Där fanns en Folkets Hus-biograf, där man kunde smyga in på barnförbjudna filmer när man var tio bast. Så vi samlade pantflaskor i parken, pantade dem och gick och köpte biobiljetter för pengarna. Det var bland det första vi såg, jag och Måns. Det var så otroligt intensivt! Man kunde inte fly skräcken och den där jävla Jason. Jag kunde inte sova, jag var på allvar dödsskraj för att Jason skulle hoppa in genom fönstret och landa på mig. Det var det som drog oss in i det hela, vi kände att vi ville göra skräckfilm själva.

Mulholland Drive (2001), Lost Highway (1997)

Måns Mårlind: "Lynch är absolut en av de stora. "Mulholland Drive" och "Lost Highway", fantastiska filmer! Det tråkiga med film är att det har blivit så fångat av dramaturgin. Folk börjar skruva på sig och tycker det är konstigt om inte skurken dör i slutet... Lynch gör filmer på ett helt annat sätt, han går på stämningar och det är så himla mycket mer spännande, det är mycket roligare."

Kolla in hela listan på Mårlind & Steins 22 favoritfilmer här - hur många har du sett?

| 16 mars 2012 20:01 |