The Thing 1982

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
109 MIN
Engelska
Norska
The Thing poster

Synopsis

En grupp bestående av 12 forskare befinner sig på en avsides belägen station på Antarktis, när de stöter på ett utomjordiskt väsen som begravts i snön för över 100 000 år sedan. Det upptinade monstret orsakar snabbt förödelse, och sprider skräck... framför allt genom att kunna förvandla sig till allt den berör.
Ditt betyg
3.5 av 881 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

26 september 2010 | 21:23

Gammal goding med klass

Nuförtiden är science fictionskräck en smått döende genre förpassad till DVD-träsket men på 1980-talet skördade den stora framgångar, mycket tack vare "Alien" och dess många kopior och uppföljare. En av de bättre filmerna som höjde sig långt över den oftast ganska låga B-filmsgränsen var John Carpenters "The Thing", en film som både skälldes ut av kritikerna och kultförklarades av fans.

Filmen är löst baserad på en novell av John W. Campbell Jr som i sin tur filmades redan på 1951 som "Fantomen från Mars". Den versionen ansågs länge som en klassiker men numera är den nästan bortglömd medan Carpenters version blivit en stark kultfilm som influerat många skräckfilmer i sig (notera särskilt "The Faculty" och "Cabin Fever").

Storyn tar plats på Antarktis där en grupp forskare stöter på vad det verkar som galna norrmän (!) som dramatiskt jagar en hund med helikopter och skjutvapen. Norrmännen dör och jakten får ingen förklaring. Hunden tas dock om hand av forskningsteamet och placeras bland andra hundar på stationen där den muteras och sprider en parasit bland de andra hundarna. Och snart är det människans tur...

Utomjordingar som tar över människors kroppar var inte nytt ens på den här tiden ("Världsrymden anfaller" hade redan gjorts i två versioner) men Carpenter erbjuder genren färskt blod - bokstavligt talat! Liksom många 80-talsskräckisar så är makeup- och specialeffekterna stjärnan här. Ganska tidigt vräks det på med makeupexperten Rob Bottins minst sagt groteska, utstuderade effekter som skildrar den otrevliga parasitens utvecklade muteringar. Äckliga och meningslösa eller inte, snyggt är det absolut.

Och vad bättre är så matchas allt blod och slem av en ruggigt kall, hotfull och paranoid stämning, något Carpenter visat sig vara en mästare på i tidigare filmer (men tyvärr inte i senare...). Istället för att högljutt signalera med pampig musik när det är otäckt eller låta skådespelarnas reaktioner berätta för publiken när man ska blunda så är det en obehaglig känsla som infinner sig och en atmosfär fylld av spänning.

Tills filmens rätt så stora nackdel dock är att samtliga karaktärer (alla män) är ganska endimensionella. Kurt Russell funkar rätt bra som stereotypisk machohjälte (en alkoholiserad Vietnamveteran - hört den förut?) men både han och övriga skådespelare är en aning för anonyma, dessutom osympatiska och tråkiga. Det svider inte lika mycket som det borde göra när någon bockas av, som det t ex gjorde när Jamie Lee Curtis väninnor slaktades i Carpenters "Alla helgons blodiga natt".

"The Thing" är inte för allas smaker (den kan faktiskt på många sätt kallas smaklös) och speciellt inte för den som inte gillar blod eller vill ha tung action. Men är man en sann science fiction- eller skräckälskare så är den här gamla godingen ett måste. Och har du sett den så kan den vara värd en andra titt. Ibland blir filmer bättre då, det blev den för mig.

| 26 september 2010 21:23 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Thing
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu