Film

Skribent

Katarina Emgård

20 januari 2016 | 19:15

Kvinnliga actionhjältar att se fram emot 2016

Vem tar över Furiosas mantel i år? Vi kollar in kandidaterna.
Nu när ”Hunger Games”-trilogin är avslutad undrar nog fler med mig vem som ska ta över den brinnande kvinnliga actionhjälte-facklan efter Katniss. Någon som inte bara kan hålla lågan vid liv utan likt henne också pusha stereotypen ”strong female character” vidare bort från jättepattar och spandex och mot en tänkande, mångbottnad individ. Förra årets stora insatser på fronten gjordes dock inte enbart av Jennifer Lawrence utan även Charlize Theron i ”Mad Max: Fury Road” upprörde flertalet anti-feminist-rörelser världen över. Så pass att medlemmar och närstående ombads bojkotta filmen. Då särskilt deras fruar eftersom filmen kunde vara direkt skadlig för dem. Både underhållande och sorgligt.

Kanske ändå mest sorgligt då färsk statistik från San Diego universitetet påvisar att filmer som drivs av en kvinnlig huvudrollsinnehavare bara blir färre för varje år som går. 2014 var bara 12% av de tyngsta blockbustertitlarna tillägnade en tjej i huvudrollen, vilket är 4% mindre än 2002. Därför tycker jag det är viktigt att låta nästa års blotta halvdussinet kvinnliga actionhjältar få lite extra utrymme. För här är några riktiga guldkorn att se fram emot. Vi kommer till och med få se flera kvinnliga actionhjältar som både samarbetar och slåss ihop.

"The Coldest City" – Lorraine Broughton
David Leitch som främst har jobbat som stuntsnubbe tidigare har bestämt sig för att göra film. Det blir en klassisk spionthriller med ingen mindre än just Charlize Theron i huvudrollen som den hemliga M16 agenten Lorraine. Under kalla kriget skickas hon till Berlin för att undersöka mordet på en kollega samt återfinna en lista på dubbelagenter som blivit stulen. Berättelsen är baserad på en grafisk novell av New York Times bestsellern Antony Johnston. Jag föreställer mig en ”Tinker Tailor Soldier Spy” men mindre beige som jag förhoppningsvis inte somnar till.


"Ghostbusters"  - Erin, Jillian, Abby och Patty
Jag är en av dem som är helt för att byta ut manliga karaktärer mot kvinnliga emellanåt trots att det ”strider” mot originalet. Det funkade med Jeri Hogarth i ”Jessica Jones”, med Joan Watson i ”Elementary”, lär funka med Kaa i ”Djungelboken” och går således alldeles utmärkt med den udda skaran kvinnliga skådisar i nya ”Ghostbusters”. Det bästa med detta gäng är att de verkar få vara både slappa, roliga och smarta. Dessutom har de sköna, mjukisarbetskläderna inte per automatik byts ut mot hotpants. 

"The 5th Wave" – Cassie SullivanJag har haft ett gott öga till Chloë sedan hon spelade Hit-Girl i ”Kick-Ass”, men bortsett från birollen i årets ”Moln över Sils Maria” har hennes andra filmer ändå gått mig förbi, tills nu det vill säga. Hollywoods nästa stora  Young Adult-satsning är science-fiction trilogin ”The 5th Wave” som jämförts med ”Hunger Games” och ”The Road”. Enligt utsago ska den göra för aliens vad ”Twilight” gjorde för vampyrer, vilket jag hoppas är positivt menat, (något optimistiskt, jag vet.) Förhoppningsvis får vi i alla fall åter se en tjej bestämma över sitt eget öde och inte bara rädda livet på sig själv utan också sin lillebror.

"The Neon Demon" - Jesse
Från Nicolas Winding Refn, mannen bakom ”Drive” och ”Only God Forgives” kommer nu ännu ett originalmanus. Elle Fanning ska spela Jesse, en aspirerande modell som flyttar till L.A i jakten på att förverkliga sina drömmar. Väl där överfalls hon nästan omedelbart av en flock skönhetsbesatta tonårsbrudar som girigt slukar hennes ungdom. Regissören Nicolas sägs ha baserat filmen på insikten om att hans liv styrs av kvinnor. Låter som ett rätt skumt incitament, men förhoppningsvis lär den hålla sig på rätt sida om ”snygga brudar är farliga”-sträcket. 


"The Huntsman Winter's War"
– Sara, Ravenna, Freya
Jessica Chastain tar lätt hem priset som årets underdog i Hollywood. I kommande wannabe Snövit-utan-Snövit-filmen spelar hon Sara - The Warrior, jägarens älskarinna. Men inte nog med det, vi får även se Emily Blunt som den elaka snödrottningen Ravennas syster. Tre kvinnor med benhård viljestyrka bäddar ju för krig, eller hur? Personligen tror jag detta kommer vara de plattaste karaktärerna på listan, men en plats förtjänar filmen likväl för att ha kastat om könsfördelningen i en annars antagligen fullkomligen klichéartad actionrulle.

"She who brings gifts" – Melanie, Helen
Baserat på boken ”The Girl with all the Gifts”. I en dystopisk framtid har människosläktet så gott som helt slagits ut av en förödande svampliknande infektion, även benämnt som zombievirus. De som smittats med viruset kallas för ”Hungries”. De som fortfarande lever driver omkring som ”junkers” ute på landsbygden eller är bosatta i det högst välbevakade Beacon. Berättelsen följer en lärare, Helen, och en forskare som studerar andra generationens ”Hungries” i hopp om att finna ett botemedel. Allt går på rutin tills Helen börjar känna empati för en av sina elever - flickan Melanie. 

"Jane got a Gun" – Jane Hammond
Visst var det senast i ”Bad Girls” som ett gäng brudar hade huvudrollen i en klassisk western?  I så fall är det verkligen tur att det kommer en ny film. Nu ska vi i alla fall få se Natalie Portman skjuta pickadoll som Clintan. Samma dag som Jane Hammonds man kommer hem med kulhål i bröstet tvingas hon ta över rollen som familjens beskyddare  För att lära sig överleva i den hårda gangstermiljön vänder hon sig till sin före detta fästman om råd. Jag är ju som ni vet inte vidare förtjust i västern, men trailern känns i alla fall sådär brun, dammig och hård som sig hör och bör.

"Pride and Prejudice and Zombies"
Inte bara en kvinnlig actionhjälte i huvudrollen, utan flera? Vad är det jag hör, man sätter ju nästan Pommacen i halsen. Inte bara kör ”Ghostbusters” en helt kvinnlig ensemble nästa år, vi får även se systrarna Bennet ta upp kampen mot de odödliga i denna sköna zombieversion av Jane Austens klassiker. Med Lena Heady som Mr. Darcy's aunt måste detta bli den coolaste historiska actionfilmen på länge. För hur awesome måste du inte vara för att i en svintight korsett graciöst lyckas svinga ett samurajsvärd? 

Självklart bör även Harley Quinn i ”Suicide Squad” och Mystique i ”X-men: Apocalypse”, men eftersom de inte självmant axlar huvudrollen, eller rollerna får de nöja sig med ett hedersomnämnande. Känner ni till fler så dela gärna med er. Jag vill gärna få fler tips inför nästa år!
| 20 januari 2016 19:15 |