The 5th Wave 2016

Action Äventyr Sci-Fi
USA
112 MIN
Engelska
The 5th Wave poster

Synopsis

16-åriga Cassie Sullivan försöker att överleva i en värld som ödelagts av vågorna efter en utomjordisk invasion, som har reducerat befolkningen och skickat mänskligheten tillbaka till stenåldern. Baserad på den populära bokserien.
Ditt betyg
3.2 av 630 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The 5th Wave
Biopremiär
22 januari 2016
DVD-premiär
7 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

20 januari 2016 | 19:00

Undermålig undergångshistoria

I vågen av dystopiska och post-apokalyptiska ungdomsbok-adaptioner surfar ”The 5th Wave” in i hopp om att ingen lägger märke till dess skavanker. En filmupplevelse som sköljer över sin publik som en plötslig kväljning och för oss till den mänskliga undergångens rand, där allt förfaller - utom de perfekta frisyrerna.
Cassie (Chloë Grace Moretz) var en helt vanlig high school-girl next door som gick runt på fester med sina helt vanliga kärleksbekymmer när undergången plötsligt kom till hennes småstad i Ohio i form av ett massivt svävande rymdskepp, som hämtat/stulet från "District 9". Först liksom bara hängde det där, men snart svepte fyra vågor av bibliska plågor över jorden i form av strömlöshet, flodvågor, sjukdomar och en markinvasion som utrotar större delen av jordens befolkning, allt detta får vi berättat för oss i ett litet öppnande montage. Tillbaka till Cassie som är kvar i Ohio, redo för den femte vågen av mänsklig undergång och på något sätt lyckats bevara frisyren fläckfri, likt den hunkige Evan som räddar hennes liv, lyckats behålla en perfekt tredagars skäggstubb. 

Ytlig kritik kan tyckas, jag hade velat skriva mer om deras karaktärer men jag har inte så mycket mer att gå på då filmen inte bemödar sig med att berätta vilka de är. Cassie, Evan och Ben som utgör filmens centrala generiska kärlekstriangel av överlevande förblir lika tomma skal som de mänskliga kroppar som rymdvarelserna tagit över, ett snålt knep för att göra sci-fi med utomjordingar utan att betala för specialeffekter, eller ens för skådespelare som har förmågan att gestalta skillnaden. 

Snart står det klart att mänsklighetens öde vilar på våra tonårshjältars späda axlar och det talas med stora ord om allt det fina i världen som är värt att kämpa för, utan att vi förstår vad, exakt som åsyftas. Trots sin våldsamma premiss med utomjordingar, undergång och barnsoldater lyckas ”The 5th Wave” aldrig förmedla någon känsla av fara eller överhängande hot, vilket kan tyckas lite märkligt med tanke på att ondskefulla rymdvarelser bokstavligt talat hänger över dem konstant i ett gigantiskt elakt rymdskepp. Det är en bedrift om något.

Trots att jag är fullt medveten om att jag själv, i egenskap av icke-tonårstjej, inte är en del av huvudmålgruppen för denna sortens spektakel så kan jag inte låta bli att tycka det är skamligt hur en så viktig biopublik-grupp frekvent matas med så taffliga och snåla produktioner som tänjer ut sina hjärnlösa, kärlekslösa manus till tomma koncept för potentiellt lukrativa generiska ungdomstriologier, icke-filmer uppblåsta av falska löften från det enda som fått kosta pengar - marknadsföringen. 

Well, ”it’s show-biz - not show art”, som en gammal Hollywood-legend har sagt. Men det ena behöver inte nödvändigtvis utesluta det andra. Ungdomsfilmerna kommer alltid ha sina arketypiska karaktärer och förutsägbara romanser, det hör till charmen med genren men de kan fortfarande, trots rymdvarelser och hunken Alex Roes stora överspel, bottna i något som är sant. 

Under en intervju jag gjorde med Theo James, skådespelaren bakom Divergent-seriens motsvarande hunk ”Four”, höll Oxford-sonen en lång utläggning kring varför post-apokalyptiska framtidsscenarier dominerar stort som spelplats så för dagens populära ungdomsfilmer. Han betonade hur ungdomar idag medvetetet, eller undermedvetet tvingas bära på funderingar kring klimatet och planetens framtid i en helt annan utsträckning än deras föräldrageneration behövt. Och att det därför, bortom lockelserna från dramatiska fantasivärldar och specialeffekter finns en stark dragningskraft till historier som behandlar framtiden och vad som kommer hända med dem och deras barn eller barnbarn. Jag som suttit som ett plågat frågetecken framför ändlösa installationer av filmserier som ”Maze Runner” och ”Insurgent” kunde efteråt se med något mer förlåtande ögon på tonåringar-som-räddar-världen-genren. 

Men ”The 5th Wave” ägnar knappt en minut av sin speltid åt att genuint engagera sig i någon sorts verklig oro som sin unga publik kan tänkas bära, vare sig kring kärlek eller planetens framtid. Istället förkläds ett snålt producerat, svagt skrivet, formlöst tvåtimmars pilotavsnitt av en billig tv-serie till något som ska likna en fristående spelfilm som sköljer över sin publik som en plötslig kväljning. Jag kan omöjligt förstå varför man har ett så fördummande tilltal när man riktar film mot tonårstjejer? Varför produktionen nöjt sig med minsta möjliga ansträngning. Chloë Grace Moretz ska ha beröm för att hon är det mest levande inslaget i denna underligt undermåliga undergångshistoria. 

”Can we survive the 5th wave?” frågar taglinen på postern, och det är en högst rimlig frågeställning. För min del hade undergången gärna fått skölja bort alla spår av denna sortens publikföraktande plastproduktion, men eftersom att två uppföljare i bokserien är i görningen så blir min vågade gissning att detta bara är första vågen.
| 20 januari 2016 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Menlös men påkostad sci-fi thriller á la jordens undergång. Lite väl för snygg för att vara en undergång, alla har perfekt makeup och stylat hår efter att levt i skogen?! Känns super verkligt...NOT... Älskar ju Chloë Grace Moretz, hon får ju alltid sådana här kick-ass roller, känns extra kul, då hennes familj är så pryda och superkristna, de måste ju ha satt i halsen när hon var Hit-girl i Kick ass, där hon svor nonstop hahhahah Det kanske var det som filmen sakna, lite svärande så det kändes verkligt, nu såg hon ut som en perfekt docka, stylat hår och perfekt smink hela tiden trots att hon ska leta efter sin försvunna bror och gömma sig från aliens?! Sen hade de sexifierat henne så mycket, hon slicka sig om läpparna allt för många gånger för att avslutande pluta med sina högglansiga läppar, för att det skulle kännas ok. Filmen var för oseriös för att bli seriöst utvärderad, precis som högintellektuella aliens som tagit över jorden inte kan slå ner en armé av barn och tonåringar?? Please... Betyget blir en tvåa... Cast:Nick Robinson, Zackary Arthur, Alex Roe mfl... AA
Läs mer
1
Jag ska vara helt ärlig. Det finns ingen logik i den här filmen. Ingen alls. Ett gäng rymdvarelser som tycker att vi tar för mycket plats i universum. Till och med monstret från Alien hade asgarvat åt dem här korkade människorna och dem sjukt idiotiska rymdvarelserna. Det är ganska uppenbart att det här är bara ett fiasko och det blir säkert en uppföljare med tanke på slutet. Tro mig mig när jag säger det. Ni vill inte se den här! Nördar som vill ha sci-fi kanske rekommenderar den här men tro mig. Det här är bara bullshit.
Läs mer
3
Nu har jag varit och sett den efterlängtade filmatiseringen av Rick Yanceys roman "The 5th Wave" och ska berätta med denna filmrecension vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Fyra attackvågor av tilltagande styrka har lämnat Jorden i spillror. I en värld av fruktan och misstro befinner sig Cassie (Chloë Grace Moretz) på flykt i ett desperat försök att rädda sin yngre bror. Medan hon förbereder sig på den oundvikliga och dödliga femte vågen, slår sig Cassie ihop med en ung man som skulle kunna vara hennes sista hopp om hon bara vågar lita på honom. Det var inte mycket som var olikt boken i filmatiseringen. De inslgaen som var lite sega att ta sig igenom i boken hade på ett effektivt sätt kortats ner. Clhoe Grace Moretz gör en lysande prestation som Cassie Sullivan och även de andra skådisarna som är castade i andra roller gör bra ifrån sig. Förutom Chloe Graze Moretz så är filmens starkast lysande stjärna skådisen Maika Monroe i rollen som karaktären Ringer. Det enda som finns att klaga på med den här filmen är möjligtvis att skådisarna är lite för perfekt sminkade i den katastrof som deras karaktärer genomgår. Annars får man i filmen "The 5th Wave" historien levererad precis som man har förväntat sig effter att ha läst boken. När filmen nått sitt slut så längtar man efeter att få se fortsättningen i fimatiseringen av boken "Det Oändliga Havet" som är nästa del i trilogin. Jag kan starkt rekommendera filmen "The 5th Wave" som ytterligare en intressant ungdomsfranchise i en postapokalyptisk miljö. Dock kan det vara en fördel om man har läst boken innan man ser filmen för att uppskatta den mer. "The 5th Wave" får en stark trea på gränsen till en fyra av fem möjliga i betyg av mig.
Läs mer