KRITIKERVECKAN

Skribent

MovieZine

14 november 2014 | 18:00

Kritikerveckan: Åtta röster om dagens och framtidens filmkritik

MovieZine har pratat med åtta av landets filmskribenter om deras jobb och yrkesroll.
Det talas om en allvarlig kris i mediebranschen. Allt fler skribenter, inte minst inom kultur, får sparken när redaktioner skär ner. Samtidigt pratas det i vår bransch om filmkritikens relevans när vem som helst utan utbildning kan nå ut med sina åsikter via nätet. Det finns inga enkla svar om hur filmkritik och -rapportering ser ut i framtiden. Men klart är att vi står inför en stor förändring. 

Vi bad åtta svenska filmskribenter svara på enkätfrågor, för att få en uppfattning om och lära känna personen bakom recensionerna vi ser på TV eller läser i tidningen. 

Men vi fick också höra hur de ser på sitt jobb i en tid med osäkra arbetsvillkor, och vitt skilda åsikter om hur nätets framfart kan förändra deras jobb för all framtid.

Här är alla medverkande i Kritikerveckan


Klicka på namnet för att läsa respektive intervju:

Fredrik Strage (DN): "Dagstidningarnas kris gör det svårt, och snart kanske omöjligt, att försörja sig."

Emma Gray Munthe (Aftonbladet): "Jag tycker det är toppen att "alla är recensenter". Ju fler som skriver, ju mer bra kommer det fram."

Fiffi Lundh (Fiffis Filmtajm): "Trots att det finns drösvis av filmkritiker nuförtiden så tror jag enbart det är positivt för filmklimatet."

CG Karlsson (SVT, Metro): "Att kulturjournalistiken får ständigt minskade resurser är inte gynnsamt för vår utveckling. Filmkritik riskerar att på sikt bli en hobbysysselsättning."

Miranda Sigander (TT Nyhetsbyrån): "Om man vill publicera sina åsikter är det väl strålande tider. Men inte om man vill ha betalt för det."

Hynek Pallas (SvD, TVdags): "Dessvärre kommer väl alla kritiker att vara varumärken. I dom flesta fall kommer det vara viktigare vilka dom är än vad dom kan."

Setareh Yousefi (Folkbladet): "När fler och fler redaktioner över hela landet skär ner är det inte de bästa av tider att vara recensent."

Hans Wiklund (Viasat Film): "Tiden då ett par ensamma trumpeter kunde utgjuta sig över film är för länge sedan förbi. Idag är det ett uselt karriärval."

Som en bonus, grädden på moset eller facit om man så vill - läs också Daniel Allanssons ingående intervju med kritikerlegenden Nils Petter Sundgren
| 14 november 2014 18:00 |